|

Silahlar bırakılsın fabrikalar çalışsın

Çözüm süreci kapsamında PKK’ya silah bırakma çağrısını, bölge insanı memnuniyetle karşıladı. Malatya TSO Başkanı Erkoç “Hep bu iklimi bekledik” derken, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal 'İnsanlar barışa susadı' dedi. Çözüm süreci ile 12 milyar TL’lik yatırım bölgeye geldi.

Yeni Şafak
04:00 - 7/03/2015 Cumartesi
Güncelleme: 19:39 - 6/03/2015 Cuma
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından GAP Eylem Planı'nın açıklanmasından önce bölge halkı silah bırakma çağrısını büyük çoşku ile karşıladı. Çözüm süreci kapsamında PKK’ya silah bırakma çağrısı büyük yankı uyandırdı. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın HDP grup başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile yaptığı görüşme sivil toplum kuruluşu, iş dünyası ve eğitim camiasından büyük destek gördü. 


HEP BU İKLİMİ BEKLEDİK

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, yaptığı açıklamada, Dolmabahçe’deki görüşmede PKK’ya silah bırakma çağrısında bulunulmasının  memnuniyet verici olduğunu söyledi. Bunun iş dünyasının ve bölgenin neredeyse yarım asırdır beklediği bir açıklama olduğunu vurgulayan Erkoç, “İş dünyası olarak, bu iklimin oluşmasını hep bekledik, nihayet bu iklim oluştu. Özellikle, barış ve kardeşlik ikliminin devam etmesi adına atılan önemli bir adım olarak görüyoruz” diye konuştu.


YATIRIMCILAR BİZE KOŞTU

Terörle mücadele için yıllardır milyarlarca dolar harcandığını belirten Erkoç, çözüm süreciyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde teşvik sisteminden faydalanmak için çok sayıda yatırımcının başvurduğunu ifade etti. Bu müracaatlarla yaklaşık 12 milyar liralık bir yatırımın söz konusu olduğuna dikkati çeken Erkoç, şunları kaydetti: 


İSTİHDAM 165 BİNE ÇIKTI

“Bu yatırımların gerçekleştirilmesi yaklaşık 50 bin istihdam demektir. Bu, bence Türkiye ve bölge için çok önemli bir rakam. Barış sürecinin başlamasından bu yana son iki yılda bölgedeki organize sanayi bölgelerinde yaptığımız araştırmalarda 144 bin olan istihdam sayısı 165 bine çıkmıştır. Demek ki bölge halkı da barışa susamış, silahların susmasına susamış. Bölge de artık huzur, istikrar ve güven istiyor. Bu gerçekleşirse, inşallah gerçekleşecek, yeni Türkiye için atılan en önemli adım olur.” Artık annelerin ağlamasını istemediklerini ifade eden Erkoç, yeni bir Türkiye için Kürdüyle Türküyle herkesin kardeşlik projesini sahiplenmesini istedi.


EKONOMİYE DESTEKLER

Sivas TSO Başkanı Osman Yıldırım ise“Barış demek, huzur demektir. Barış demek, iş ve aş demektir. Güven ortamı sayesinde ekonomi canlanacaktır. Bu çağrıyı olumlu görüyoruz. Çağrı, Türkiye ekonomisi için destekleyici bir unsur olacaktır” dedi. 


İnsanlar barışa susadı

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal görev yaptığı 25 yıllık süre içinde yaşanan sıkıntılara tanıtlık ettiğini, insanların huzura, mutluluğa, güvene ve barışa susadığını ifade etti. Battal, “Cumhurbaşkanımızın talimatı ve girişimleriyle başlayan huzur ortamı her geçen gün yeni gelişmelerle daha da pekişiyor" diye konuştu.


Barış bölgeyi kalkındırır

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, silah bırakma çağrısının öneminin bu zamana kadar hayatını kaybedenler göz önünde bulundurulduğunda rahatlıkla görülebileceğini söyledi. Diyarbakır'ın Türkiye açısından önemli ihracat bölgesi olan Ortadoğu'ya yakınlığına dikkati çeken Sayar, "Diyarbakır'ın Ortadoğu'ya yapılan toplam ihracattan aldığı pay yüzde 1 bile değil. Bu açıdan bakıldığında kalıcı barış ortamı sanayi ve turizm yatırımlarına olumlu etki edecek" değerlendirmesinde bulundu.

#çözüm süreci
#silah bırakma
#pkk
#fabrika
9 yıl önce