|

Sofralarda çinakop zamanı

Çanakkaleli balıkçılar, lüfer mevsiminin yavaş yavaş sonuna gelindiği bu dönemde oltalarını çinakop için denize bırakıyor. Boğazda günlük olarak avlanan balıklar, kilogramı 20-25 liradan satışa sunuyor

Yeni Şafak
11:16 - 23/01/2015 Cuma
Güncelleme: 09:17 - 23/01/2015 Cuma
AA
Çanakkale Boğazı'na tekneleriyle açılan olta balıkçıları, lüfer sezonunun bitmesine az bir süre kala bu balığın küçüğü olan çinakop avlıyor.


Yem olarak genellikle sardalye kullanan balıkçılar, boğazda günlük olarak avladıkları balıkları kordon boyuna çıkarıp kilogramını 20-25 liradan satıyor.


Balıkçılardan Ali Topaloğlu, lüfer avı mevsiminin kapanmasına az bir süre kalsa da bazı zamanlar bu balıktan yakaladıklarını söyledi.


Çinakop avından bekledikleri verimi henüz alamadıklarını belirten Topaloğlu, "Bunun, hava koşullarından kaynaklandığını tahmin ediyoruz. Sular istediğimiz seviyeye gelmeyince balık olmuyor. Bu işin düzeni bu. Sular uygun olursa lüfer de çinakop da olur" diye konuştu.


Topaloğlu, Çanakkale'de balık fiyatlarının İstanbul piyasasına göre normal olduğunu anlattı.


Tezgahlarda çinakopun kilogram fiyatının 20 ila 25 lira arasında olduğu bilgisini veren Topaloğlu, "Şu anda çinakopun tam zamanı. İstanbul'da da yakalandığı duyumları alıyoruz ama İstanbul ile Çanakkale'nin hava koşulları farklı. Orada anaforlar çok olduğu için balık da kendini gösteriyor. Burada o kadar yok" ifadesini kullandı.


Lüfer avı bir ay daha sürebilir


Ali Güngör ise lüfer avının bir ay kadar daha devam edebileceğini bildirdi.


Çinakop avının her gün farklı geçtiğini vurgulayan Güngör, "Hayvan bir gün yem yiyor, ertesi gün yemiyor ama keyifli bir uğraş. Balıkçı için keyif veren, yakaladığı zaman keyif alan bir uğraş. Tabii yiyen de keyif alıyor çünkü tam zamanı. Havaların biraz daha soğumasını bekliyoruz. O zaman verim daha da artacaktır, balık da yağlanacaktır" değerlendirmesinde bulundu.


Necmi Kamber de çinakopu mart ayının sonuna kadar tutabileceklerini belirtti.


Balık fiyatlarının bugünlerde vatandaşların bütçesine uygun olduğunu söyleyen Kamber, şunları kaydetti:


"Bu sene verim çok iyi değil ama herkes yiyeceği, harçlığını çıkaracağı kadar üçer, beşer kilogram balık tutuyor. Fiyatlar da çok uygun. Aşağı yukarı çinakopun tanesi 2,5 liraya gelir. 10 tanesi 1 kilogram ila 1 kilo 100 gram arasında değişir. Kilogram fiyatı olan 25 lira uygun. Şu anda sofraları çinakop süslüyor. Mesela balık hallerine buzlanmış balıklar geliyor ama biz burada taze, canlı balık satışı yapıyoruz. Bu, ağ balığına da benzemez. Çanakkalemizden taze balık yenmeden gidilmez. Şu anda bu balık fırında folyoya sarılıp pişirilebilir, buğulaması da yapılabilir. Çinakopu herkese tavsiye ediyoruz. Hele hele yeni yetişen çocuklar için biçilmiş kaftan."
#Çanakkale
#Balıkçı
#Çinekop
#Çanakkale Boğazı
9 yıl önce