|

Soğan bu yıl cep yakmayacak

Aa
00:00 - 30/04/2008 Çarşamba
Güncelleme: 10:42 - 30/04/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Soğan bu yıl cep yakmayacak
Soğan bu yıl cep yakmayacak

Geçen yıl üreticinin yüzünü güldüren ve zam şampiyonu olan soğana, hasadın başlamasına karşın tüccarın ilgi göstermemesi üreticiyi düşündürüyor. Türkiye'de ilk ürün soğanın hasat edildiği yerlerden Adana'nın Yumurtalık ilçesinde soğan hasadı bu yıl sıkıntılı başladı.


İlçe Tarım MÜdürü Cihangir Çay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Eylül-Ekim aylarında ekilen soğanda hasadın Nisan ayı sonlarında başlayıp, Mayıs ayı ortalarına kadar sürdüğünü kaydetti.

Şu anda ilçedeki ekili alanlarda soğanın hasat edildiğini belirten Çay, "soğan, karpuzla birlikte ekim alanlarındaki değişime bağlı olarak fiyatı en fazla değişiklik gösteren ürünlerden biri. Ülke genelinde soğan ekim alanlarında artma var, bunun fiyatları azaltıcı yönde etki yapacağı düşünülüyor" dedi.


DEKAR FİYATI YAKLAŞIK 3 KAT DÜŞTÜ

Kırmızıdam köyünde bu yıl 150 dekar arazide soğan eken Muhittin Yüksel ise soğan, ekim alanlarının az ya da çok olmasına göre fiyatının büyük oynamalar gösterdiğini, geçen yıl dekarı bin 300-bin 500 YTL'ye kadar çıkan soğanın bu yıl fiyatının dekar başı şimdiden 500 YTL'ye kadar düştüğünü bildirdi.

Tüccarın sökme ücreti dahil kilogram başına 100 YKr verdiğini vurgulayan Yüksel, "yörede hasat ücreti 90-120 YKr arasında değişiyor. Bir dekardan elde edeceğimiz ürün yaklaşık 5 ton. Bu durumda soğanın dekarını 500 YTL'ye satmış olacağız. Hasat zamanı geldi. Ortalıkta yeteri kadar alıcı bile yok. Ne yapacağımızı bilemiyoruz" dedi.

Zeytinbeli köyü çiftçilerinden Ali Kurtulgan da, bu yıl soğanın çiftçiye "ekmek yedirmeyeceği" görüşünde. Geçen yıl soğanın fiyatıyla yüz güldürdüğünü ifade eden Kurtulgan, "ama bu yıl bize darbe vurdu. 50 dekar alanda soğan ektim. Hiç alıcı gelmedi. Ne yapacağımı bilmiyorum" şeklinde konuştu.

16 yıl önce