|

Soğuk Rusya fiyatlarımızı ısıtacak

Rusya''ya uygulanan ambargo Türkiye''de sebze ve meyve fiyatlarını adeta ısıtacak. Artan talep iç piyasadaki fiyat dengesini yukarı çekecek. Rusya etkisi henüz yok. Fakat piyasadan tarla ürünlerinin sona erip seranın başlaması ile fiyatların artması bekleniyor.

Murat Palavar
00:00 - 28/08/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:18 - 27/08/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Soğuk Rusya fiyatlarımızı ısıtacak
Soğuk Rusya fiyatlarımızı ısıtacak

ABD ve Avrupa Birliği''nin (AB) Rusya''ya uyguladığı gıda ambargosu Türkiye''de üreticiyi bayram ettirecek. Üretici sevinirken sebze ve meyve fiyatlarının tavan yapması işten bile değil. Kurak geçen mevsim şartlarına Rusya''dan gelen büyük talep etkisi de eklenince fiyatlarda yukarı yönlü değişimler yaşanılacağı düşünülüyor. Henüz Rusya etkisi başlamadı. Etkinin aralık ve ocak ayından itibaren başlaması bekleniyor. Şu anda tarla mahsulü ürünler sofralarımıza geliyor. Ülkemizde yeni yılla birlikte tarla ürünü bitecek ve maliyeti yüksek sera ürününe geçilecek. Bununla birlikte aynı döneme gelecek Rusya talep arızının da devreye girmesi ile fiyatlar adeta ısınacak.

SERA VE RUSYA ETKİSİ FİYATLARI ISITACAK

Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu Ve Tüccarlar Federasyonu (Tümeskom) Başkanı Burhan Er konuya ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Rusya''nın henüz piyasalarda etkisinin görülmediğini ifade eden Er etkinin bu yılın 11 ve 12. ayından itibaren hissedileceğini kaydetti. Başkan Er ''Tarla ürünleri git gide bitiyor. Bundan sonra sera ürünleri başlayacak. 11. aydan sonra sera ürünlerine geçiyoruz. Sera ürünleri hem masraflı hem de maliyeti yüksek olan bir üretim. Sera üretiminde maliyet bir kiloya bir lirayı buluyor. Sera üretimine paralel olarak Rusya etkisi de yaşanacak. Fiyatlar adeta ikiyle çarpılacak'' diye konuştu.

ÜRETİMİ TEŞVİK EDELİM

Tümeskom Başkanı Burhan Er dünyada yaşanan istikrarsızlık ve tarımsal küçülmeye bağlı olarak tarımsal arz talep dengesinin büyük değişim yaşadığını söyledi. Er yetkilileri Türkiye''ye artan talepler için çifçiyi daha çok üretime teşvik etmeye yönelik önemler alınması istedi. Er muhtemel artacak fiyatlara karşı biran önce çifçiyi destekleyici planlamarıın hayat geçirilmesini ve teşviklerin hızla yapılmasını istedi.

Polonya havucu İspanya domatesi kesti

Rusya''nın muhtemel sebze ve meyve ithal ettiği ülkeler şartlara göre değişti. AB ülkerinin birçoğu bu durumdan fazlasıyla etkilenecek. İşte o değişimde dikkat çeken bazı ülkelerin durumu: Lübnan Ürdün''ü Ortadoğu''nun önemli üreticileri fakat yaşanan Irak ve Suriye''de yaşanalar ülkeyi adeta kıskaca aldı. İran''ın kalite ve sertifikada çok geride olması bu seçeneği de zor tutuyor. Dünyanın en önemli limon üreticisi Arjantin bu unvanını kaybetti. Rusya''nın en önemli limon ithalatçısı olduğu ülkede limon üretimi yetersiz düzeyde.


10 yıl önce