|

Soğuk savaş: Rusya tüm McDonald's'ları kapattı!

ABD ve Rusya arasındaki yaptırım kararları sertleşti. Rusya geçtiğimiz günlerde 4 şubesini geçici olarak kapattığı McDonald's'ın tüm şubelerini kapattı.

YENİSAFAK.COM.TR
00:00 - 23/08/2014 Cumartesi
Güncelleme: 12:07 - 23/08/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Soğuk savaş: Rusya tüm McDonald's'ları kapattı!
Soğuk savaş: Rusya tüm McDonald's'ları kapattı!

ABD ile Sovyetler Birliği arasındaki soğuk savaş bitince ilişkiler normalleşmeye başladı. Amerikan gıda devi McDonald's hızla şube açmaya başladı hatta öyle ki, Mihail Gorbaçov'un bile bizzat ziyaret etti bu restoranlar Putin döneminde kapatıldı.

Rusya Federal Tüketici Haklarını Koruma Servisi ilk olarak McDonald's'ın Moskova'daki 4 şubesini geçici olarak kapattı. Bu şubelerde yapılan denetimlerde besinlerdeki enerji değerinin beyan edilenle aynı olmadığı anlaşıldı. Ortaya çıkan bu tespitten sonra Rusya genelindeki tüm McDonald's şubelerinin kapatılması kararlaştırıldı.

Gorbaçov ile birlikte hızla açılan şubeler

Kapatılan şubeler arasında Puşkinskaya Meydanı''nda bulunan ve henüz Sovyetler Birliği dağılmadan ülkede açılan ilk McDonald''s restoranı da bulunuyor. Rusların kapısında saatlerce beklediği ve dönemin devlet başkanı Mihail Gorbaçov''un bile ziyaret ettiği ilk şube, 1990 yılında hizmete girmiş; Rusya ile Batı arasındaki buzların erimesini simgeleyen bir ikon haline gelmişti.

Soğuk savaşın en büyük sembolü: McDonald's

Tarihe damgasını vuran bu şubenin kapatılması ise Rusya ve ABD arasında Ukrayna krizi sebebiyle mesafenin açılmasının devamı olarak görülüyor. Rusya''yı Batı''ya bağlayan şubenin kapatılması, Rusya''nın Batı ile gerilen ilişkilerinin bir sembolü olarak değerlendirildi.

Kırım'da da kapandı

Şirket, en son Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasından sonra buradaki faaliyetlerini geçici olarak durdurmuştu.

Uzun kuyruklar olmuştu

31 Aralık 1990 tarihinde Mihail Gorbaçov'un özel izniyle Moskova'nın ünlü Puşkin Meydanı'nda açılan ilk şubenin önünde Lenin mozolesinden çok daha uzun kuyruklar oluşmuştu.

10 yıl önce