|

Sömürgeci zihniyet ameliyat masasında

Mersin'de yapılan Birinci Akdeniz Sanayi Yatırımları Zirvesi'nde konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Libya gibi ülkelerin sadece yer altı zenginliklerine bakan Batılı ülkelerin bugün kriz nedeniyle ameliyat masasında olduğunu söyledi. Çağlayan, bu ülkelerin sömürge zihniyetinin hala devam ettiğini vurguladı

Yılmaz Yıldız
00:00 - 1/10/2011 Saturday
Güncelleme: 00:38 - 1/10/2011 Saturday
Yeni Şafak
Sömürgeci zihniyet ameliyat masasında
Sömürgeci zihniyet ameliyat masasında

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın (MTSO) ev sahipliğinde "Akdeniz'de Doğrudan Devlet Yatırımlarının Serbest Bölgeler ve Organize Sanayi Bölgeleri Aracılığıyla Artırılması" konulu Birinci Akdeniz Sanayi Yatırımları Zirvesi düzenlendi. Zirvenin açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, toplantının çok önemli bir dönemde yapıldığına dikkati çekti. “Bu toplantı geçen yıl yapılsaydı veya bir yıl sonra yapılsaydı bu kadar değerli olmayabilirdi” diyen Çağlayan, dünyanın bir çok ülkesinin yaşam savaşı verdiğini kaydetti.

AVRUPA AMELİYAT MASASINDA

Bazı ülkelerin de ameliyat masasında olduğunu, ameliyatın sonuçlarının da belli olmadığını vurgulayan Çağlayan, “Yunanistan'ın masadan kalkıp kalkamayacağı bilinmiyor. O ülkeye borç vermiş birçok ülkeyi de tehdit ediyor. Dünyanın başının belası işsizlik, dünya ekonomisi ciddi daralma eğiliminde” dedi. 2008'deki küresel krizin teğet geçtiği Türkiye'nin ise büyümesini sürdürdüğünü anlatan Çağlayan, Türkiye'nin elde ettiği bu kazanımlarını, başarılarını dostlarıyla paylaşmak istediğini vurguladı.

SÖMÜRGE ZİHNİYETİ SÜRÜYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte, Mısır, Libya ve Tunus'a yaptıkları ziyareti hatırlatan Bakan Çağlayan, geçmişte Afrika'yı sömürmüş olanların, aynı zihniyetini devam ettirdiklerini söyledi. Geçmişteki alışkanlıklarını terketmeyen ülkenin Arap ülkelerine baktıklarında o bölgedeki yer altı zenginliklerini gördüğünü kaydeden Çağlayan, bu bölgede her zaman barışın ve huzurun devam etmesini isteyen, 600 yıl hiçbir şekilde sömürü yapmayan Osmanlı'nın torunlarının ise o ülkelere batılılardan farklı baktığını vurguladı. Bakan Çağlayan, “Batılı ülkeler yerin altındaki petrol ve zenginlikleri görürken, biz ise yerin üstündeki insan zenginliğini görüyoruz. Bizim için önemli olan o ülkelerdeki kardeşlerimizin barış ve huzur içinde yaşamalarıdır” dedi.

168 MİLYARI SÖMÜRÜYORLAR

Libya'nın Batılı ülkelerde 168 milyar dolar parası olan bir ülke olduğunu ancak şu anda 168 bin dolara bile muhtaç bir halde olduğunu belirten Bakan Çağlayan, “168 milyar doları 1 trilyon dolarlık bir kredi pastasına dönüştüren, hatta rol kapmak için bizden bir gün önce o ülkelere gidenler, BM'de Libya'nın parasını vermekten imtina ediyorlar. Bu paranın nemasından bu ülkeler ve bankaları istifade ederken, bir kuruşunu dahi Libya'ya göndermiyorlar” diye konuştu.


12 years ago