|

Son virajda 'sosyal' devrim

Çalışma hayatına yenilikler getiren dönüşüm programında sosyal kesimlere dönük politikalar ve sağlıklı yaşam öne çıktı. Nitelikli işgücünü Türkiye'ye çekebilmek için 'Turkuaz Kart' uygulaması başlatılacak. İşsizlik sigortasından yararlanma kolaylaşıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/01/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:14 - 28/01/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
Başbakan Ahmet Davutoğlu, sosyal yaşam ve iş hayatında devrim niteliğindeki dönüşüm programının üçüncüsünü açıkladı.  İstihdam, sağlıklı yaşam gibi konuları içeren üçüncü gruptaki öncelikli dönüşüm programı 380 eylem planından oluştu. Maddeler içinde en fazla dikkat çeken ise ‘Turkuaz Kart’ müjdesi oldu.Davutoğlu, “Nitelikli insan gücü için çalışma izni ’Turkuaz kart’ sistemi ile özellikle gelmelerini arzu ettiğimiz kişiler için ara alan oluşturacağız. En kaliteli insan unsurunun Türkiye’ye gelişini temin edeceğiz” dedi.”

HEDEFİMİZ İŞSİZLER

"Bu programın hedefi işsizler ve işgücü piyasasına giremeyen kadınlar” diyen Başbakan, "Bu program ile işsizliği düşürmeyi hedefliyoruz. Kadınların işgücü piyasasında daha etkin olmalarını amaçlıyoruz. Program sonunda kadınların işgücüne katılım oranlarını her yıl 1 puan arttırmayı planlıyoruz” açıklamasını yaptı.

ESNEK ÇALIŞMA MODELİNE DESTEK

Davutoğlu “İşsizlik sigortasından yararlanma koşullarını esnetmek ve yararlanma sürelerini artırmak için mevzuat çalışmaları yapacağız. Mevcut esnek çalışma sistemlerini daha güvenceli hale getirecek, yeni sistemleri içeren mevzuat çalışması yapacağız” dedi.

81 İLİ KAPSAYACAK

 Başbakan ayrıca, şu başlıkları sıraladı:  “Esnek çalışma planlarını arttırmayı hedefliyoruz. Kadın girişimciliği arttıracağız. Aktif işgücü için bir izleme sistemi kuracağız. Programların takibini 81 il üzerinden gerçekleştireceğiz. Kıdem tazminatı için gerekli mevzuati düzenlemeleri yapacağız. İşsizlik sigortalarında yararlanma sürelerini uzatıp yararlanma koşullarını esneteceğiz. Sosyal yardım bilgi sistemini geliştireceğiz. Sosyal yardım ile istihdam arasında bağlantı kuracağız.”

Reform dönemi

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, “Yapısal Dönüşüm 10. Kalkınma Planı, ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştıracak en önemli virajları çok daha kolay almamızı sağlayacak” değerlendirmesinde bulundu. 2015-2018 yıllarını Türkiye’nin yeni reform dönemi olarak gördüğünü ifade eden Çağlar, şunları kaydetti: “Yeni planı, öncelikli dönüşüm programlarının kasım ve aralık aylarında duyurulan gruplarıyla birlikte okumak lazım. Ayrıca elbette kayıt dışı ile mücadele ve tasarrufların artırılması, kalkınma için çok önemli konular. Türkiye, bu uygulamalarla çok önemli mesafeler alır.”


Her kesimi kucaklıyor

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, programın, toplumun tüm kesimlerinin, kadınların, gençlerin, engelli vatandaşların, katma değer üretiminde rol üstlenerek bu sayede işgücüne katılımın yükseltilmesini hedeflediğini söyledi. Kopuz, şunları kaydetti: “Dünyanın gelişmiş ekonomilerinde yüzde 65 ile yüzde 75 arası seyreden işgücüne katılım oranının, Türkiye’de yüzde 51,1 düzeyinde olması ve işgücüne katılımın erkeklerde yüzde 71,7 kadınlarda ise yüzde 31,1 olması, hükümetin kadın istihdamının artırılmasına yönelik mesajlarının önemine işaret ediyor.”


Kadınlar tercihe zorlanmayacak

Davutoğlu, “Kariyer ve aile arasında tercih yapmasının önüne geçeceğiz. Programla kadınların işgücü katılım oranını her yıl bir puan artırmayı hedefliyoruz. Çocuk sahibi kadınlarımızın esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştırmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu. Davutoğlu, işgücü hedefleriyle ilgili şunları söyledi: "43 adet eylem planı var. Uzaktan eğitim sistemi kuracağız. Kıdem tazminatı için gerekli mevzuat düzenlemesi yapılacak. İşsizlik fonundan yararlanmak için çalışma sistemleri daha esnek hale gelecek." Davutoğlu ayrıca, artan sosyal yardımların istihdamı bazen olumsuz etkilediği eleştirilerine karşın sosyal yardımla istihdam arasında bağlantı kuracaklarını belirterek, "Sosyal yardım alanlarını özel sektörler de belli bir teşvik uygulanacak. Önümüzdeki bir iki hafta içinde açıklayacağız” dedi.


Tersine göç için 'Turkuaz Kart'

Ahmet Davutoğlu, “Nitelikli insan gücü için çalışma izni ’Turkuaz kart’ sistemi ile özellikle gelmelerini arzu ettiğimiz kişiler için ara alan oluşturacağız" açıklamasında bulunarak, tersine göç konusunda Amerika'nın uyguladığı 'Greencard' benzeri uygulamanın da müjdesini verdi. Davutoğlu,   Üniversitelerde, bir dönem uygulamalı, iki dönem akademik eğitim içeren ‘three master’, yani üç sömestr uygulamalarını yaygınlaştıracaklarını söyledi. 

KIDEM TAZMİNATI SEÇİME HAZIR

Başbakan Davutoğlu ayrıca, kıdem tazminatıyla ilgili düzenlemenin seçime kadar çıkacağı bilgisini de verdi. Dün Ankara Palas'ta açıklanan program kapsamında, aasal süreleri aşan şekilde fazla çalışma yaptıranlara para cezası verileceği açıklandı.

İŞGÜCÜ PİYASASINA ETKİNLİK

- 2018 sonuna kadar, kadınların iş gücüne katılımı her yıl ortalama 1 puan artırılacak. 

- Esnek çalışma yaygınlaştırılarak istihdam teşvikleri etkinleştirilecek. 

- Sosyal yardımlara kriter geliyor. Çalışabilir durumda olup sosyal yardım alanlara, “istihdama kazandırıcı faaliyetlere katılma şartı” gelecek.

- Sosyal yardım alanların, özel sektörde istihdamı halinde, “sosyal güvenlik primi işveren payı”na teşvik getirilecek. 

- Fazla çalışma sürelerinin aşılması halinde işverenlere idari para cezası verilecek. Bunun için mevzuat düzenlemesi yapılacak. 

- Yasal süreleri aşacak şekilde fazla çalışma yaptıran ve ücreti ödemeyen işyerlerine, programlı teftiş yapılacak.

MESLEKİ BECERİLER DESTEKLENECEK

 - Mesleki eğitimde özel sektörün rolü güçlendirilecek. Odalar ve borsalara daha fazla sorumluluk verilecek. 

- Üniversitelerde, “bir dönem uygulamalı, iki dönem akademik eğitim” içeren ‘three master’ yani iki sömestr yerine üç sömestr uygulamaları yaygınlaştırılacak. 

- Fabrikalar, sektörlerine göre özel mesleki veya teknik eğitim okulları açabilecek. 

- Ortaokul ve liselerde bireysel yeteneklere göre öğrencileri yönlendirebilecek rehberlik sistemi oluşturulacak. 

- Halk eğitim merkezleri, hayat boyu öğrenme merkezlerine dönüştürülecek. 

- Üniversitelerde İŞKUR noktaları yaygınlaştırılacak. 

NİTELİKLİ İNSAN GÜCÜ İÇİN ÇEKİM MERKEZİ OLMA HEDEFİ

- Türkiye’deki üniversitelerde yabancı öğrenci sayısının arttırılmasına yönelik yatırımlar teşvik edilecek 

 - Nitelikli insan gücü için çalışma izni süreci hızlandırılacak. Bu amaçla özel bir “Turkuaz Kart” sistemi geliştirilecek. Bu sistemle, özellikle gelmeleri arzu edilen kişiler daha rahat Türkiye’de kalarak ikamet edecekler.

- 5 ülkeden başlayarak “Bilim ve Teknoloji Müşaviri” ve 1 ülkede “Bilim ve Teknoloji Ataşesi” görevlendirilecek. 

YERELDE KURUMSAL KAPASİTENİN GÜÇLENDİRİLMESİNE ÖNCELİK

- İmar, ruhsatlandırma, ulaşım, itfaiye, katı atık toplama gibi belediye hizmetlerine standart gelecek. - Belediyelerin, elektronik ve mobil imza ile 7/24 hizmet sunması sağlanacak. Vatandaşlar vergi, fatura gibi ödemelerini çevrim içi yapabilecek. 

- Kent konseylerinin toplanma ve çalışma sistemleri gözden geçirilecek, STK ve üniversite temsilcilerinin katılımı artırılacak. 

OBEZİTEYLE MÜCADELE

- Obezite ve diyabetle savaş yoğunlaşacak. 

 - Gıda reklamlarına düzen gelecek. 

 - Evde bakım hizmetleri kapsamına diyabetiklere yönelik hizmetler dahil edilecek. 

 - Toplu beslenme yerlerinde sağlıklı beslenme bilgileri olacak, 

 - Sigara içen çalışanı bulunmayan işyerleri özendirilecek. Sigarasız okul, karakol gibi uygulamalar verilecek. 

 - Gezici araçlarla 40-69 yaş arası kadınlarda meme kanseri, 30-69 yaş kadınlarda serviks kanseri, 50-70 yaş arası erkek ve kadınlarda gaitada gizli kan testi alınarak kolorektal kanseri taraması yapılacak. 

- Ruh Sağlığı Yasası çıkarılacak. Toplumsal Ruh Sağlığı Merkezlerinin sayısı artırılacak, 100 bin kişiye düşen psikiyatri yatak kapasitesi 16’ya çıkarılacak. 

REKABETÇİ - SOSYAL KENTSEL DÖNÜŞÜM

- Kentsel dönüşüm alanlarında hakların devredilmesine imkan sağlayacak Gayrimenkul Sertifikası Modeli geliştirilecek. Burada, değerleme işleminin nasıl finanse edileceği, kimin tarafından yapılacağı, sertifikasının alımı ve satımı gibi unsurlar kapsanacak. 

- Kentsel dönüşüm projelerinine yeni finansman için düzenleme yapılacak. Arsa geliştirme çalışmalarına yönelik yerel yönetimlere destek verilecek. 

 - Şehir merkezinde kalan küçük sanayi siteleri taşınarak iyileştirilecek. 

- Tarihi şehir merkezlerinin canlandırılmasına yönelik çalışmalara destek verilecek. 

KALKINMA VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ İÇİN YENİ PROJELER

- Dış Yardım Kanun Taslağı hazırlanacak. Kalkınma iş birliği alanında faaliyet gösteren STK’lar akredite edilecek. 

- Kardeş okul programı yoluyla, Türkiye’deki ortaöğretim ve liseler, yurt dışındaki aynı tür ve seviyedeki okullar arasında ziyaretler gerçekleşecek. 

- Üniversitelerde uluslararası öğrenci ofisleri kurulacak. 

KAYITDIŞILIKLA ETKİN MÜCADELE

- Kayıt dışı ekonominin GSYH’ye oranı 2018 yılı sonunda yüzde 21,5’e, tarım dışı sektörlerde kayıt dışı çalışanların toplam istihdam içindeki oranının da yüzde 17’ye düşürülmesi hedefleniyor. 

 - Vergilendirme kapasitesini ölçen yöntemler geliştirilecek. Vergi tahsilatını ve hizmet kalitesini artırmak amacıyla belirli yerlere ödeme terminalleri kurulacak. 

 - Petrol ve LPG lisans sahipleriyle ilgili düzenlemeler yapılacak, akaryakıt satış bilgileri anlık 

takip edilebilecek bir merkezi sistem oluşturulacak. 
#Ahmet Davutoğlu
#İstihdam
#dönüşüm programı
9 yıl önce