|

SPK Veri Depolama Merkezi açıyor

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) milli verilerin tamamının tek bir çatı altında yayımlanması için kurulacak olan Veri Depolama Merkezi'ni hayata geçirmek için çalışmalara başladı.

Aa
00:00 - 21/09/2014 Pazar
Güncelleme: 12:45 - 21/09/2014 Pazar
Yeni Şafak
SPK Veri Depolama Merkezi açıyor
SPK Veri Depolama Merkezi açıyor

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, Sermaye Piyasası Kanunu'nda yer alan veri depolama merkezi kurulması için gereken çalışmalara başlandığını bildirdi. Veri depolama merkezi ile milli tüm verilerin aynı çatı altında toplanıp tek bir elden yayımlanacağını ifade eden Ertaş, TÜİK, SPK, BDDK, TCMB gibi veri üreten kurumların verilerinin Veri Doplama Merkezi aracılığı ile kamuya yayımlanacağını kaydetti.

Ertaş G-20'nin risklerin öngörülebilirliği ve verilerin yayımlanmasındaki karışıklıkların, çok sesliliğin giderilmesi için verilerin tek bir elden yayımlanması tavsiyesi olduğunu ve bunun 29 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe giren Sermaye Piyasası Kanunu'nda bu görevin SPK'ya verildiğini belirterek, Veri Depolama Merkezi için kurulacak Kurul'un sadece ilgili kurumlardan verileri toplayarak daha düzenli bir şekilde tek elden kamuya duyurulması için gereken çalışmaları yapacağını, bir üst kurul gibi çalışmayacağını ifade etti.

G-20'nin dönem başkanlığını 2015'te Türkiye'nin yapacağını, dolayısıyla Merkez'in zirveye kadar hayata geçirilip geçirilemeyeceği konusundaki soru üzerine Ertaş, henüz bir tarih vermenin mümkün olmadığını, ancak şahsen G-20'ye yetiştirilebileceğini tahmin ettiğini söyledi.

6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 35. maddesinde belirlenen faaliyette bulunabilecek sermaye piyasası kurumları arasında yer alan "veri dopalama kuruluşları" bugüne kadar hayata geçirilmemişti.

10 yıl önce