|

'Standard'ı kaymış

Önceki gün Türkiye'nin görünümünü düşüren S&P, battı batacak denilen Yunanistan'ın notunu ise yükseltti. Karara büyük tepki gösteren Çağlayan, kuruluş için “standardı kaymış” ifadesini kullanırken, Maliye Bakanı Şimşek de kararı “saç baş yolduran vahim hata” olarak yorumladı

00:00 - 3/05/2012 Perşembe
Güncelleme: 00:18 - 3/05/2012 Perşembe
Yeni Şafak
'Standard'ı kaymış
'Standard'ı kaymış

Geçmiş yıllarda vermiş olduğu tartışmalı kararlar nedeniyle krize yol açmakla suçlanan kredi derecelendirme kuruluşlarından Standard & Poors (S&P), skandal notlamalarına devam ediyor. Kuruluştan, uzun süredir dış ticaret hacminde artış kaydeden ve cari açıkta düzelme sinyallerinin belirgin bir şekilde artan Türkiye'nin notunu artırması beklenirken, ters köşeye yatırdı. Söz konusu gelişmeleri görmezden gelen S&P, Türkiye'nin not görünümünü düşürdü. Kuruluş tatil nedeniyle Türk mali piyasalarının kapalı olduğu günde Türkiye'nin kredi notu görünümünü olumludan durağana çekti. Yapılan açıklamada dış talebin zayıf kaldığı ve ithal mal fiyatlarındaki göreceli artış nedeniyle dış ticaret hadlerinde bozulma olduğu ileri sürülerek Türkiye'nin ekonomik dengelenmesinin zor olacağına işaret edildi.

BATI BATACAK ATİNA'NIN NOTUNU ARTIRDI

Bu karar, önümüzdeki 12 aylık zaman diliminde Türkiye'nin kredi notunun değişmeyeceği anlamına geliyor. Kuruluş bununla da yetinmeyip, ikinci yardım paketi almasına rağmen battı batacak denilen Yunanistan'ın uzun vadeli kredi notunu yükseltti. Standard & Poor's yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın uzun vadeli kredi notunu 'tercihli temerrüt'ten 'CCC'ye yükselttiğini, kredi notu görünümünün ise 'durağan' olduğunu bildirdi. Kararlar ise daha önce olduğu gibi büyük tepkiyle karşılandı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, S&P'nin tandart and Poors'un Türkiye'nin görünümünü durağana çevirmesiyle ilgili olarak “Rapor 9 ay önce yazılmış gibi. Saç baş yolduracak vahim hatalar var. Zaten uluslararası piyasalar da onları dikkate almıyor” dedi.

ÇAĞLAYAN'DAN S&P'YE ŞARKILI CEVAP

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, S&P'nin Türkiye ile ilgili kararına ilişkin, S&P'nin kendi standardının kaydığı belirtti. Kuruluşun kendini kontrole tmesi tavsiyesinde bulunan Çağlayan Şöyle devam etti: “Bu kuruluş, herhangi özel kuruluşlar, zaman zaman Türkiye'ye karşı yaptığı değerlendirmede maalesef samimi olamıyorlar. Burada bir genetik problem var. Neden böyle söylüyorum? Çünkü Türkiye'nin böylesine başarılı olduğu bir ortamda Türkiye'nin notunu bu şekilde durağana getiren S&P, batmış olan İzlanda ve İrlanda'nın notlarını batmadan bir yıl önce yatırım yapılabilir bir ülke seviyesine getirdiği için.... Şimdi İzlanda ve İrlanda'daki hareketinden dolayı S&P'ye söylenecek güzel şarkı var. Ey S&P daha önce nerelerdeydin mübarek? İzlanda ve İrlanda ile ilgili senin (S&P) yatırım yapılabilir ülke olarak gösterdiğin, not verdiğin ülkeler şu anda yoğun bakım çadırında. Allah şifa versin, biz onların bir an önce ayağa kalkmasını istiyoruz. Türkiye 2012 yılının mart ayında 89 yıllık Cumhuriyet tarihinin en büyük ihracatını gerçekleştirmiştir.”


Etkisi sert olmadı

Standard and Poors'un not kararı sırasında 1 Mayıs tatili nedeni ile kapalı olan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 Endeksi, karar sonrası ilk işlem gününde günlük bazda dış piyasalara paralel bir seyir izledi. ABD'den gelen kötü verilerin etkisiyle Endeks, bin 66 puan ve ortalama yüzde 1,78 oranında geriledi. Güne hafif değer kaybıyla başlayan ikinci seansla birlikte kaybını artırdı ve son 1 ayın en düğşük seviyesine düştü. AB borsaları da ortalama yüzde 1 geriledi. Endeksteki düşüşe yine lokomotif sektör olan bankacılık sektörü öncülük etti. Bankacılık endeksi, İMKB 100'e paralel yüzde 1.78 oranında geriledi. Piyasanın kapanışı itibariyle ABD Doları TL karşısında yüde 0.30 değer kazanarak 1.7625'e yükseldi.



12 yıl önce