|

'Su akar Türk bakar'dı su akar Türk yapar oldu

8 milyar TL yatırımla yapılan 111 tesisin açılışını yapan Başbakan Erdoğan, 'Dünyada ilk defa uygulanacak bir projeyle, KKTC'nin su meselesini biz çözüyoruz' dedi

Ankara
00:00 - 12/11/2011 samedi
Güncelleme: 00:41 - 12/11/2011 samedi
Yeni Şafak
'Su akar Türk bakar'dı  su akar Türk yapar oldu
'Su akar Türk bakar'dı su akar Türk yapar oldu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dünyada ilk defa uygulanacak bir projeyle, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin su meselesinin çözüleceğini belirterek, 'Temelleri attık, çalışma devam ediyor. İnşallah 7 Mart 2014'te, saat 13.00'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne de Anavatan'dan suyu akıtıyoruz' dedi. Erdoğan, Orman ve Su İşleri Bakanlığının yaptırdığı 111 Tesisin Toplu Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, bugün,buruk da olsa bir büyük heyecan ve coşku yaşadıklarını ifade etti.

11.11 TARİHİNDE 111 TESİS

11.11.2011 tarihinde, 111 büyük tesisi Türkiye'nin, Türk Milletinin ve şehirlerin hizmetine sunduklarını belirten Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: 'Dile kolay... Bugün bir kalemde, tam 8 milyar 365 milyon liralık 111 ayrı yatırımın açılışını yapıyoruz. 5 baraj, 48 hidroelektrik santral, 12 dere ıslahı ve taşkın koruma tesisi, 5 gölet, 11 sulama tesisi, 10 içme suyu tesisi, 3 meteoroloji radarı, 5 gözlem istasyonu, 6 kent ormanı ve 6 milli park, resmi olarak bugün buradan hizmete giriyor. Bu tesislerle yılda 7 milyar 100 milyon kilovat saat elektrik üreteceğiz. 721 bin dekar tarım arazisini sulayacağız. Yılda 124 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin edeceğiz. 2 il, 16 ilçe ve 43 köyü taşkınlardan koruyacağız. Şehirlerimizi yeşil alanlarla, mesire yerleriyle; çiftçilerimizi daha isabetli hava tahminleriyle buluşturacağız. AK Parti iktidarından önceki hükümet 3 yıl iktidarda kaldı. Hangi hükümet olduğunu biliyorsunuz... Bu üç yılda 9 tesis yaptı, 9 tesis. Kimdi bu? DSP-MHP-ANAP iktidarı... Onlar 3 yılda 9 tesis açıyor, bizim 3 yıllık ortalamamız 330 tesis. Biz milletin derdini biliyoruz, biz bu ülkenin ihtiyaçlarını biliyoruz, biz işi biliyoruz, çözümü biliyoruz ve hiçbir engel tanımadan millete hizmet götürüyoruz.'

İZMİR'İN SU SORUNUNU DA ÇÖZDÜK

Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: 'İzmir'in su problemini çözemiyorlardı. Gördes Projesi bitmiyordu. Biz Gördes Projesi'ni 2010 yılında bitirdik ve İzmir'in su sorununu biz çözdük. Burada farklı parti var demedik. Biz çözdük. Bizim işimiz değil, İzmir Büyükşehir Belediyesinin işiydi. Ama orada yaşayan da bizim halkımız, bizim vatandaşımız... Dedik ki DSİ'ye, süratle bu işi bitirelim ve bu iş çözülsün. Kesikköprü ve Gerede projeleriyle de inşallah Ankara'nın da su meselesini 2050 yılına kadar çözdük, çözüyoruz.

Türkiye ile de sınırlı kalmadık. Dünyada ilk defa uygulanacak bir projeyle, şimdi yavru vatan Kıbrıs'ın da su meselesini biz çözüyoruz. Temelleri attık, çalışma devam ediyor. İnşallah 7 Mart 2014'te, saat 13.00'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne de Anavatan'dan suyu akıtıyoruz.

ÇEVRECİLİK İŞTE BÖYLE OLUR

Şimdi buradan, 'Biz milliyetçiyiz' diye sadece slogan atanlara sesleniyorum; milliyetçilik işte böyle olur, büyük devlet işte böyle olunur. Devlet-i muazzama böyle yapılır. Şimdi yine öyle olacağız. 'Biz çevreciyiz' diye sadece slogan atanlara sesleniyorum; çevrecilik işte böyle olur, çevre işte bu şekilde korunur. Onlar sadece slogan atar; biz iş üretiriz iş. Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz. Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde...' Erdoğan, yaptığı konuşmanın ardından açılışı yapılan çeşitli noktalara sinevizyonla bağlandı. Erdoğan, baraj açılışı sırasında 'Eskiden 'Su akar Türk bakar' derlerdi, şimdi 'su akar Türk yapar' diyoruz' dedi.

ULUABAT SANTRALİ DE AÇILDI

Türkiye'nin en büyük özel sektör elektrik üreticilerinden Akenerji'nin, Bursa'da 150 milyon dolar yatırımla kurduğu, 100 MW kurulu güçteki Uluabat Hidroelektrik Santrali'nin (HES) resmi açılışı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştirdiği toplu açılış töreniyle yapıldı. Akenerji'nin yenilenebilir enerji alanında bugüne kadar yaptığı en büyük yatırım olan ve Türkiye'nin tek taraftan açılan en uzun kuvvet tüneline sahip Uluabat HES'te, yılda 422 GWh elektrik enerjisi üretilecek.

Uluabat HES'in resmi açılışı nedeniyle Ankara'daki törenle eş zamanlı olarak Bursa'da, Bursa Valisi Şahabettin Harput, DSİ Bölge Müdürü Sinan Tahsin Sarıoğlu, Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, Akenerji yetkilileri ve il protokolünün katılımıyla bir tören düzenlendi. Uluabat HES'in kurdelesini, Başbakan Erdoğan Bursa'yla kurulan canlı bağlantı esnasında kesti.

Uluabat, Akenerji'nin, bugüne kadar üretime geçen ve inşaat süreci devam etmekte olan hidroelektrik santral projeleri arasında en büyüğü olma özelliğini taşıyor. Akenerji, 100 MW kurulu güce sahip bulunan Uluabat HES'te yılda 422.627 GWh elektrik enerjisi üretecek.


111 tesise 8 milyar TL'lik yatırım 6 yılda kendini amorti edecek

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Erdoğlu, 5 baraj, 48 hidroelektrik santrali, 12 dere ıslahı ve taşkın koruma tesisi, 5 gölet, 11 sulama tesisi, 10 içme suyu tesisi, 3 meteoroloji radarı, 5 otomatik meteoroloji gözlem istasyonu, 6 kent ormanı ve mesire yeri ile 6 milli parkın hizmete açıldığını, bu tesislerle yılda 7 milyar 100 milyon kilowat/saat elektrik üretileceğini, 721 bin 153 dekar tarım arazisinin sulanacağını, yılda 124 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin edileceğini, 2 il, 16 ilçe, 43 köy ve 23 bin 350 dekar arazinin taşkından korunacağını, vatandaşların milli park ve kent ormanlarında rahat nefes alabileceklerini anlattı.



il y a 12 ans