|

Sürpriz hamle

Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo faizini ifade eden politika faizini beklendiği gibi yüzde 8,25''te sabit tuttu. Banka, faiz koridorunun üst bandını 75 baz puanlık sürpriz bir indirimle yüzde 11,25''e çekti. Koridorun alt bandını ise yüzde 7,5''de sabit bıraktı. PPK, ''Kısa vadeli faizlerdeki mevcut duruş daha simetrik bir koridor içinde sürecek'' dedi.

.
00:00 - 28/08/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:08 - 27/08/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Sürpriz hamle
Sürpriz hamle

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,25 ve borçlanma faiz oranı ise yüzde 7,5 düzeyinde sabit tuttu. TCMB''den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruya göre PPK, Erdem Başçı başkanlığında toplandı. Kurul, gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 12''den yüzde 11,25''e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 11,5''ten yüzde 10,75''e indirdi. Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası''nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faizi yüzde 0 oranında sabit tutuldu ve borç verme faiz oranı yüzde 13,5''ten yüzde 12,75''ye indirildi.

ENFLASYON İNDİRİMİ GECİKTİRİYOR

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği ifade edilen duyuruda, bu gelişmelerle uyumlu olarak yurt içi özel kesim nihai talebinin ılımlı bir eğilim sergilediği belirtildi. Duyuruda, şunlar kaydedildi: ''Geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren gerçekleşen birikimli döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerindeki olumsuz yansımaları kademeli olarak azalmaktadır. Öte yandan, gıda fiyatlarındaki yüksek seyir enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirmektedir.''

SIKI DURUŞ SÜRECEK

Kuraklığın ve jeopolitik risklerin enflasyon görünümü üzerindeki etkilerinin de ele aldığı belirtilen açıklamada, ''Kurul, kısa vadeli faizlerdeki mevcut duruşun daha simetrik bir faiz koridoru içinde sürdürülmesine karar vermiştir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir'' denildi.

Dolar iki haftanın en düşüğüne geriledi

Merkez Bankası''nın politika faizinde herhangi bir indirim yapmamasına karşın, faiz koridorunun üst bandında indirime gitmesi kurun geri çekilmesine neden oldu. Dolar, 2.1525''e kadar gerileyerek iki haftanın en düşük seviyesini gördü. Dolar/TL en son 15 Ağustos''ta bu seviyede işlem görmüştü. BIST 100 endeksi en yüksek 81.195,78 puanı gördükten sonra, kar satışları ile kazançlarını geri vererek düşüşe geçti ve 80.467 puandan kapandı. Kararı değerlendiren Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, ''Biraz sürpriz açıkçası, seviyorlar sürpriz yapmayı. Bu her kesimi sevindirecek bir karar'' değerlendirmesinde bulundu.Turkish Yatırım Genel Müdürü Mert Yılmaz, ise ''Beklemediğimiz yerden geldi, üst banttan. Sanki biraz daha büyümeye atıfta bulunacak, bankaların elini kolaylaştıracak bir çerçeve çizilmiş gibi görünüyor'' dedi. Philip Capital Yurtiçi Piyasalar Müdürü Oğuz Yılmaz ise ''Merkez Bankası''nın kendini güvende hissettiği için üst koridorda indirime gittiğini görüyoruz'' dedi.

Merkez bankası geçen ay 1 haftalık repo faiz oranını yüzde 8.75''ten yüzde 8.25''e, gecelik borçlanma oranını ise yüzde 8''den yüzde 7.5''e düşürmüş ancak gecelik borç verme oranını yüzde 12''de bırakmıştı.


10 yıl önce