|

Süt fiyatları arttı, üretici memnun

Aa
00:00 - 13/11/2009 Cuma
Güncelleme: 10:42 - 13/11/2009 Cuma
Yeni Şafak
Süt fiyatları arttı, üretici memnun
Süt fiyatları arttı, üretici memnun

Üretim fazlalığı nedeniyle geçen yıl ve bu yıl bahar aylarında 40 kuruşa kadar düşen süt fiyatlarının, yeniden 2007 yılı seviyelerine dönmesi ve 76-80 kuruşa yükselmesi üreticileri sevindirdi.

Türkiye'nin önemli beyaz peynir üretim merkezlerinden Konya'nın Ereğli ilçesinde, süt inekçiliğinin yaygın olması nedeniyle, çok sayıda süt ürünleri fabrikası faaliyet gösteriyor.

Ereğli Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Serinkaya, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, süt üretimiyle ilgili son aylarda olumlu gelişmelerin yaşandığını söyledi.

Kesime gönderilen hayvan sayısında yaşanan artışın süt fiyatlarını artırdığını anlatan Serinkaya, öte yandan devletin ilk kez süt tozu üretimi için destek vererek piyasaya müdahale etmesinin de fiyatların yeniden yükselmesine neden olduğunu ifade etti.

Serinkaya, süt fiyatlarının yeniden 2007 seviyelerini yakaladığını dile getirerek, 'Kesime gönderilen hayvan sayısının artması ve süt tozu üretiminin desteklenmesiyle süt fiyatları 76-80 kuruşa yükseldi. Üretimle ilgili olumlu bir değişiklik var' diye konuştu.

2008 yılının yağışlı olması nedeniyle girdi maliyetlerinde önemli düşüşler yaşanmasının da üreticiyi rahatlattığını anlatan Serinkaya, şunları kaydetti:

'Mevsimin yağışlı olması nedeniyle kaba yem fiyatlarında büyük düşüşler yaşandı. 2008'de yoncanın kilosu 30 kuruş civarındayken, 2009'da 20 kuruşa geriledi. Fabrika yem fiyatlarının da torbası 30-32 liradan, 21-22 liraya kadar düştü. Mısır ve arpa ucuzladı. Şartlar üreticinin lehine gelişti. Fiyatların yeniden 2007 yılı seviyelerine dönmesiyle süt sektörünün krizi atlattığını söyleyebiliriz.' 

Serinkaya, ilçede süt üretiminde herhangi bir azalma olmadığını ve dışarıdan gelen büyük çiftliklerin oluşumunun devam ettiğini sözlerine ekledi.


SÜT FİYATLARININ BEYAZ PEYNİR ÜRETİMİNE ETKİSİ

İlçede faaliyet gösteren Torunoğlu Süt Sanayi Sahibi Cemal Torun da, süt fiyatının artmasının, Türkiye üretiminin önemli bir bölümüne sahip Ereğli'de beyaz peynirde de fiyat artışına neden olduğunu bildirdi.

Torun, ilçede üretimi yapılan birinci sınıf beyaz peynirin üreticide 2008 yılında 4,7 lira olan kilogram fiyatının, bu yıl 5,6 liraya yükseldiğini belirtti.

Sütteki fiyat artışını tam olarak peynire yansıtamadıklarını belirten Torun, üretimde ve talepte herhangi bir azalma olmamasının ise sevindirici olduğunu sözlerine ekledi.

14 yıl önce