|

Suudilerden yatırım çağrısı

Suudi Arabistan Odalar Birliği, şu ana kadarki en büyük katılımla İstanbul'a çıkarma yaptı. Heyet Başkanı Al Zamil, “70 milyar dolarlık petrol dışı bir üretimimiz var. Türklerle ortaklı- ğa açığız" dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 28/04/2015 Salı
Güncelleme: 20:17 - 27/04/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

İstanbul'a gelen en büyük Suudi Arabistan heyeti Türkiye ile olası yatırım fırsatlarını görüştü. İstanbul Ticaret Odası (İTO)yetkilileriyle bir araya gelen, Suudi Arabistan Odalar Birliği Başkanı Abdulrahman Al Zamil, kalkınmada ihtiyaç olan özellikle petrokimya dönüştürme, gıda sektörüne girdiklerini belirterek, “70 milyar dolarlık petrol dışı bir üretimimiz var. Bu sektör Türklere açık bir sektördür. Gıda sektörü ve gıda üretim sektöründe de ortaklığa açığız" dedi.



AZERİ GAZI BÖLGEYİ ATEŞLER


Sanayi fonlarının hükümet tarafından verilen 10 milyar dolarlık bir orana sahip olduğunu paylaşan Al Zamil, 110 milyardan 125 milyar dolara ulaşan faizsiz fonun 20 yıldır devam ettiğini belirtti. Sanayi sektörüne özel önem verdiklerinin altını çizen Al Zamil şunları söyledi: Arabistanlılar da Türkiye'deki sanayi sektörüne yatırım yapmaya meraklılar ve istekliler. Onlar da Türkiye'de yatırımı özellikle Akdeniz bölgesine açılma konusunda üs olarak görüyorlar. Şu an Türkiye'yi özellikle Azerbaycan'dan doğalgazın Türkiye'ye gelmesiyle birlikte enerji sektöründe yatırımlar düşünülüyor."



ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇ TÜRK-SUUDİ DÖNEMİ OLACAK


"Önümüzdeki dönem Türk-Suudi dönemi olacak" diyen Al Zamil, "Ürdün ve Irak'ı bağlıyoruz. Böylece dünya ticaret sistemini de değiştirecektir yeni bir ticari iklim yaratacaktır. Bölgenin elde ettiği ürünler Kızıldeniz üzerinden Arabistan limanlarından aktarılacak" tespitini yaptı.



Zamil sözlerini şöyle tamamladı: "Dolayısıyla bunlar üzerinde Bağdat, Kuveyt, Bahreyn gibi bölgelere nakliyat imkanı sağlayacağız. Böylece 8 günlük bir denizyolculuğunun avantajını sağlayacağız. En azından kendilerine 75 bin dolarlık bir ücret karı sağlayacağız."



5 milyar $'lık ticaret hacmi


İTO Başkanı İbrahim Çağlar da, iki ülkenin ticaretini daha yukarı taşımak zorunda olduğunu belirterek, “Suudi Arabistan ile ihracatımız 3 milyar dolar civarında, ithalatımız ise 2,3 milyar dolar civarında. Yani 5,5 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmimiz var. Türkiye'de 400 milyar dolar, Suudi Arabistan'da 500 milyar doların üstünde bir dış ticaret hacmi bulunuyor. Bunu geliştirebiliriz" dedi.



Hurma suyu üretecek


Etkinlikler çerçevesinde Suudi Arabistan'ın önde gelen hurma üreticilerinin Türk firmalarıyla görüştüğü “2. Hurma Buluşmaları” da gerçekleştirilirken, Ulusal Hurma Merkezi'nin tanıtıldığı bir sunum yapıldı. Suudi Arabistan Ulusal Hurma Merkezi Başkanı Abdelrahman El Canubi, hurma işlemeyi daha da geliştirip 'hurma suyu' haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi.


#Suudi Arabistan
#Ulusal Hurma Merkezi
#Kızıldeniz
9 yıl önce