|

Taksit sevinci

Altın alışverişine taksit geri döndü. BDDK, kuyum harcamalarında taksit uygulanmamasına yönelik mevzuatı kaldırdı. Yeni düzenlemeyle altın alışverişine 4 taksit geldi. İKO Başkan Yardımcısı Mustafa Tiryaki, 500 mağazanın kapanmaktan kurtulduğunu söyledi.

Şuayip Alabay
00:00 - 23/10/2014 Perşembe
Güncelleme: 22:53 - 22/10/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Taksit sevinci
Taksit sevinci

1 Şubat''ta kaldırılan altına taksit geri döndü. Başta İstanbul Kuyumcular Odası''nın (İKO), ekonomi yönetimi ile yaptığı yoğun görüşmeler sonuç verdi. 1 Şubat''ta kaldırılan altına taksit sınırlaması resmen başladı. Kuyum alışverişinde taksitin kaldırılmasına yönelik uygulamayı başlatan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek kuyumla ilgili harcamalarda taksit uygulanamayacağına yönelik mevzuat hükmünü kaldırdı. Otoritenin yaptığı yeni düzenleme ile söz konusu harcamalara 4 taksit getirildi.

TİCARİ KARTLARDA TAKSİT YOK

Kurumun, ''Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliği'' Resmi Gazete''de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Buna göre, kredi kartları ile gerçekleştirilecek kuyumla ilgili harcamalarda en fazla 4 aya kadar taksitlendirme yapılabilecek. Bu hüküm, kurumsal kredi kartları hakkında uygulanmayacak. Şubat ayında kredi kartına taksitle altın alımının durdurulması kararından olumsuz etkilenen kuyumculuk sektörü, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu''nun (BDDK) kredi kartıyla altın alımına 4 taksit yapılabilme imkanı veren kararını sevinçle karşıladı.

İstihdam ve katma değerimiz azalmıştı

İstanbul Kuyumcular Odası(İKO) Başkan Yardımcısı Mustafa Tiryaki, ''İKO olarak Şubat ayında yaptığımız BDDK''nın taksit yasağını kaldırma çalışmalarımız BDDK Başkanı Mukim Öztekin ve yetkililerle yaptığımız görüşmeler neticesinde, 7 aylık bir çalışmanın neticesinde almış olduğumuz olumlu cevaptan dolayı sektörümüze hayırlı olsun. Yasak sektörümüzü sıkıntıya uğratmıştı. İstanbul''da 500 civarında perakende mağazasının yasaktan dolayı kapanması söz konusu idi. 250 bin kişilik sektörümüz sekteye uğrayarak istihdam azalmış ve performansı etkilenmişti. Yasağın kalkması ile tüm bu olumsuzluklar da giderilmiş olacak. 4 taksit bile sektörümüzü rahatlatmaya yeter. Umarım ilerleyen zamanlarda daha iyi bir netice alabiliriz'' diye değerlendirdi.

Satışta %40 düşüş oldu

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, yeni yönetmeliğin, durgunluk yaşayan kuyumculuk sektörüne canlılık getireceğini ifade etti. Çavuşculu, şöyle konuştu: ''Taksitin kaldırılması ile satışlarda yaklaşık yüzde 40 azalma olmuştu. Yakın zamanda taksitle altın alımında bir değişiklik yapılmasını bekliyorduk. Hükümetimize teşekkür ediyoruz. Yetmez ama evet diyoruz."

Tüketiciler taksit soruyor

Balıkesir Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı İrfan Günsay, taksit imkanı getirilmesinin kuyumcuları sevindirdiğini söyledi. Günsay, sözlerine şöyle devam etti: ''Her gün gelip ''taksit başladı mı?'' diyenler vardı. Bu sabah bile 2 bin 500 liralık altın alacak bir müşterimi, 2 aylık taksit yapamadığım için kaçırdım. Alışverişi ikiye bölseydik güne iyi başlayacaktık. Taksit bizim için büyük avantaj. Sesimizi duyan yetkililere teşekkür ediyoruz.''

Dar gelirli de altın alacak

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, 1 Şubat''tan önce insanların gerek yatırım, gerekse hediye amacıyla aldığı altının parasını kredi kartıyla takside bölerek rahatça ödeyebildiğini ifade etti. Başman, ''Bu düzenlemenin ardından insanlar çok zorda kalmadıkça altın almaktan çekiniyordu. Çünkü en basitinden bir ziynet eşyası almaya kalksalar 500 liradan başlıyor ve tek çekimde böyle bir parayı ödemek istemiyordu. Artık insanlar ceplerini çok zorlamadan altın alabilecek. BDDK''ya, bu hassasiyetten dolayı teşekkür" dedi.

Girişimlerin bir sonucu

Altınbaş Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Kuyumculuk Sanayi Meclisi Başkanı İmam Altınbaş, altın alışverişine taksit getirilmesine ilişkin, ''Yılbaşından bu yana yaptığımız girişimler ve çabalarımızın nihayet amacına ulaştığını görüyoruz. Bu kanunla, bir nebze olsun sektörün sıkıntısının giderildiğini düşünüyoruz'' açıklamasını yaptı.Altınbaş, taksit sınırının kuyumculuk ve mücevherat sektöründe yüzde 30''lara varan bir daralmayı da beraberinde getirdiğini sözlerine ekledi

9 yıl önce