|

Taleplerin % 50’si masada çözüldü

Başbakan Ahmet Davutoğlu, TOBB sektör meclisi temsilcileri ile biraraya geldi. Programın basına kapalı bölümünde Başbakan ve kabinenin 9 bakanı sektör temsilcileri ile yuvarlak masada buluştu. Talepler yüzyüze iletildi. Daha masadan kalkılmadan taleplerin yarısı çözüme kavuştu.

Yeni Şafak
04:00 - 23/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 22:07 - 22/04/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) önceki gün gerçekleşen '8. Sektörel Ekonomi Şurası' Başbakan Ahmet Davutoğlu ve kabinen 9 bakanının katılımı ile yapıldı. Programın basına kapalı bölümünde 60 sektörel meclis temsilcisi düzenlenen yuvarlak masa toplantısı ile istek ve taleplerini yüzyüze hükümete iletme şansı buldu. Vergilerden girdi maliyetlerine, eğitimden ithalata


kadar bir çok soruna ilişkin taleplerini iletti. Taleplerin yarısı anında karara bağlandı.



Üniversiteye KDV kolaylığı


Programda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e iletilen üniversiteleriden burslu öğrenci için alınan KDV'nin kaldırılması talebine olumlu cevap verildi. Başbakan Davutoğlu “Bir akademisyen olarak burstan, burslu öğrencinin okul ücretinden KDV alınmasını kabul etmem mümkün değil. Daha çok bursla daha fazla kaliteli öğrenci çekilmesini destekleriz” dedi.



Beyaz eşyada vergi indirimi

Programda dayanıklı tüketim mallarında ÖTV'nin düşürülmesini istendi. İsteğe cevap geçikmedi. Hükümet “sıcak bakıyoruz. Bu alanda ÖTV'de bir düzenlemeye gideceğiz” denildi.



OSB'lerde vergiye üst sınır

Başbakan Ahmet Davutoğlu, otomotiv yan sanayi meclisinin OSB'lerdeki emlak vergisine ilişkin istekler üzerine “OSB'lerde emlak vergisine kesinlikle üst sınır gelecek. Mahalli idareler OSB'lerde öyle kafalarına göre emlak vergisi belirleyemeyecek. OSB'lerde maliyet artırıcı uygulamalara izin vermeyeceğiz. Serbest bölgeler de bu uygulamadan yararlanacak” dedi.



Turizme teşvik büyüyor


Turizm sektöre temsilcileri tarafından dile getirilen sorunlara da hükümetten olumlu cevap geldi. Kruvaziyer gemilerinin römorkör kullanma zorunluluğu kaldırılacak. Gemi trafik hizmetleri tarifesini düşürecek. Diğer ücretlerle ilgili artışta da vergi ve harçlarda uygulanan yeniden değerleme oranını aşmamaya özen gösterecek.



Türk bayraklı gemilere ayrıcalık


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Denizcilik Meclisi'nin taleplerine de şu olumlu cevapları verdi: “Dış ticaret taşımacılığında Türk bayraklı gemilerinin payının artması için iki program başlatıyoruz. Koster filosunun yenilenebilmesi için hurda teşviki gündeme gelecek. Geminin hurda değeri kadar hibe de söz konusu olacak. Ayrıca, yeni gemi inşasında Kredi Garanti Fonu desteği devreye girecek.”


#Denizcilik Meclisi
#davutoğlu
#ötv
9 yıl önce