|

Tamamına el konuldu

4 ay önce Bank Asya’nın imtiyazlı hisselerinin yüzde 63’üne el koyan BDDK, dün aldığı yeni bir kararla bankanın bütün hisselerini TMSF’ye devretti. Dünkü kararlı yarım kalan işi tamamlayan BDDK; yaptığı açıklamada, gerektiğinde Bank Asya'yı birleştirip satabileceğini bildirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/05/2015 Cumartesi
Güncelleme: 23:05 - 29/05/2015 Cuma
Yeni Şafak

4 ay önce Bank Asya'nın imtiyazlı hisselerinin yüzde 63'üne el koyan BDDK, dün aldığı yeni bir kararla bankanın bütün hisselerini TMSF'ye devretti. Geçtiğimiz şubatta bankanın imtiyazlı ortaklarının yüzde 63'ünün hisselerine el koyan BDDK, dünkü kararlı yarım kalan işi tamamlamış oldu. Kurulun İstanbul Gayrettepe'deki binasındaki kritik toplantı yaklaşık 4 saat sürdü. BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben'in başkanlık ettiği toplantıda kurul üyeleri tüm raporları tek tek inceledikten sonra karar verdi.



71/B MADESİNE GÖRE EL KONULDU


TMSF ve BDDK murakıplarının ortak hazırladığı raporlar ile MASAK'ın raporunu analiz eden BDDK yönetimi, Bank Asya'yı 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 71/b maddesi gereğince TMSF Fon Kurulu'na devrine oy birliği ile hükmetti. Kurulda Başkan Mehmet Ali Akben'in yanı sıra Muttalip Ünal, Haluk Tözüm, Olcay Turan, Muhiddin Gülal, İrfan Çevik, Mustafa Korhan katıldığı öğrenildi. BDDK bu kararla, Türk bankacılık sisteminin güvenliği için zayıf bir halkayı ortadan kaldırmış oldu.



GEREKTİĞİNDE SATILACAK


BDDK; toplantıdan sonra yaptığı çıklamada şöyle denildi: “5411 sayılı Bankacılık Kanunu (Kanun) kapsamında Asya Katılım Bankası A.Ş. (Banka) ile ilgili olarak yapılan denetimler neticesinde, Banka'nın mali bünyesi, ortaklık ve yönetim yapısı ile faaliyetlerinde yaşanan sorunların katılım fonu sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arzettiğinin ortaya çıkması nedeniyle, Banka'nın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla Kanunun 71 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmü gereğince Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilmesine karar verilmiştir.”



Şubat'ta % 63'ü devredilmişti


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), geçtiğimiz Şubat'ta Bank Asya'nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63'lük bölümüne el koyarak yönetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF)'ye devretmişti. 3 Şubat 2015 tarihli kararla 9 kişiyi Bank Asya yönetimine atayan BDDK, eksik evrakların tamamlanmasını istemişti. Kurucu ve imtiyazlı 185 ortaktan 122'si hakkındaki değişiklikleri 2011 yılından itibaren BDDK'ya bildirilmesi istenen 4 ay önceki el koyma kararının ardından kurul bir yandan da bankanın kayıtları ve hesaplarını incelemelere başladı. Aradan geçen 4 aylık sürede; imtiyazlı ortaklardan istenen belge ve bilgilerin kurula ibraz etmesini bekleyen BDDK, 30'dan fazla kişinin eksik bilgisinin bir türlü verilmemesi üzerine dün son kez toplanarak bankanın tümüne el koymaya karar verdi.



17-25 Aralık darbe girişiminin ardından mali bünyesi zayıflayan Bank Asya'nın rekor tutardaki zararın halkın üzerine yüklenmesine dün alınan kararla 'dur' denildi. Çünkü Bank Asya'nın batık kredilerinin miktarı 2014'te yüzde 162 oranında artmıştı. 2014 yılı 3'üncü çeyreğinden itibaren küçülme yoluna giderek zararlarının önüne geçmeye çalışan bankanın eski yönetimi, 80 şubesini kapatarak bin 708 kişiyi işsiz bıraktı. Bank Asya, geçenyılı 942.4 milyon lira rekor zararla kapatmıştı.


#Bank Asya
#17-25 Aralık darbe girişimi
#Muttalip Ünal
#Haluk Tözüm
#Olcay Turan
#Muhiddin Gülal
#İrfan Çevik
#Mustafa Korhan
9 yıl önce