|

Taner Yıldız'dan elektrik kesintisi açıklaması

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Antalya'da Kuzey Irak'tan petrol transferi, elektrik kesintileri ve doğalgaza ilişkin açıklamalarda bulundu.

Dha
00:00 - 15/12/2013 Pazar
Güncelleme: 11:26 - 15/12/2013 Pazar
Yeni Şafak
Taner Yıldız'dan elektrik kesintisi açıklaması
Taner Yıldız'dan elektrik kesintisi açıklaması

Bakan Yıldız, yurt genelinde yapılan elektrik kesintilerini "Bunu çok programlı şekilde yorumlamak gerekir. 'Elektrik krizi' diye yorumlamak doğru olmaz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak Menderes Türel'i açıkladığı salonda Bakan Taner Yıldız'a gazeteciler Kuzey Irak bölgesinden petrol aktarma başladığı yönündeki haberleri sordu. Kerkük- Yumurtalık ham petrol boru hattının iki boru hattından oluştuğunu ve bu boru hatlarından birinin uzun zamandır çalıştırılmadığını belirten Bakan Yıldız, "Bunu önceden kamuoyuyla paylaşmıştık. Şimdi onu korozyonlara karşı bir teste tabi tuttuk ve korozyonlara karşı ne tür bir tahribat olduğu, uzun zamandan beri kullanılmadığı için oradan bir miktar denemeyle alakalı petrol akıttık. Tabi bu Kuzey Irak petrolü ve bu test çalışması bir müddet daha devam edecek ve daha sonraki değerlendirmelerimizi kamuoyuyla paylaşmış olacağız. Boş borudaki ne tür korozyonlar, ne tür yıpranmalar oluştu onları görmemiz gerekiyordu. Mevcut tanklara ölçülebilir şekilde bunları basmış oluyoruz. Bu konuda ilk denememizi yaptık. Şu anda denemeyle alakalı herhangi bir sıkıntı sözkonusu değil" dedi.

'Anlaşma sağlandı mı, devamı gelecek mi?' şeklinde soru yöneltilen Bakan Yıldız şunları söyledi: "Biz teknik detayları çözdükten sonra onları kamuoyuyla paylaşacağız. Bunun yapılabiliyor olması lazımdı basınçlar itibariyle, borunun o basıncı tutturuyor olması haliyle ve tanklara basılıyor olması haliyle o testleri yapmamız gerekiyordu ve bir yandan da devam edeceğiz."

'ELEKTRİK KESİNTİLERİ'

Yurt genelinde yaşanan elektrik sıkıntılarına ilişkin de açıklamalarda bulunan Bakan Yıldız, şöyle konuştu: "Atmosfere açık işletmelerde bir kısım sıkıntılar olabiliyor. İki gün fırtına yüzünden Marmara Ereğlisi ve İzmir Aliağa'da enerji tankeri yanaşamadı. Doğalgaza bağlı Erzincan kompresör merkezimizde de benzer şeyler oldu. Hatırlarsanız geçen yıl ve ondan önceki senelerde de İran ve Azerbaycan'dan gelen doğalgaz boru hattında patlama olmuştu. O yüzden buna bağlı olarak dengeli bir şekilde arızaları yerinde giderebilmek açısından da, mesela trafolar patlayabiliyor, aşırı yüklenmeler olabiliyor. Özellikle Dicle dağıtım bölgesinde aşırı yüklenmelerden dolayı bazı trafolarımızın zarar gördüğünü söyleyebilirim. 25-45 dakikalık süreler içinde bu bakım onarımları her ilde yapmaya gayret ediyoruz."

'EKİPLER YOĞUN ÇABA İÇİNDE'

Bakan Yıldız, enerji kesintilerine yönelik açıklamasını şöyle sürdürdü: "Tabiki olumsuz hava şartlarının 6 dereceye kadar mevsim normallerinin daha altında seyrettiğini bu hafta gördük. Herhangi bir aksaklık beklemiyoruz. Bu manada vatandaşlarımızında rahat olmasını ben söylemek isterim. Ama bakın karayollarında zaman zaman kapanmalar ve köye ulaşımla alakalı bazen sıkıntılar, THY'nin bazı seferlerinin gecikmesi, deniz seferlerinin ulaşımının aksaması gibi hayatımızda gördüğümüz birçok noktada, sektörde olduğu gibi enerjidede bunları görebiliyoruz. Ama tabiki vatandaşımız açısından daha fazla etkilendiğimizi söylememiz lazım. Elektrik kesintisi ister 10 dakika olsun, hakkettiğimiz refah seviyesinden ister yarım saat olsun bunla alakalı herhangi bir kesinti tabi ki bizim hayat konforumuzu etkiliyor. Bunun farkındayız. Ekiplerimiz bununla alakalı yoğun bir çaba içerisinde."

'YATAĞAN'DA BİR ÜNİTE DEVREDIŞI'

Bir yandan da Yatağan'daki kömür santralinde filtreyle alakalı rehabilitasyon olduğunu kaydeden Bakan Yıldız, "Mesela orada 210 megavatt'lık bir ünitemiz devredışı. Buna benzer aksaklıklarımız olabiliyor. Ama bunun uzun vadeli ve kalıcı olduğunu söylemek, bunun adını bir kriz olarak koymaya şahsen ben katılamıyorum. 365 gün içinde böyle 7-10 günlük süreler içinde kışın çok pik, tavan yaptığı günlerde bu tür aksaklıklar olabiliyor" dedi.

'ELEKTRİK KRİZİ DİYE YORUMLANMASIN'

Bunun Moskova, Londra ve Newyork da dahil olmak üzere birçok gelişmiş ülkelerde örneklerini görmenin mümkün olduğunu belirten Bakan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Orada oldu diye bizde de olacak diye bir kaide yok ama ben genel atmosfere açık olmanın getirdiği bir kısım tahribatlardan bahsediyorum. İletim hattı kopabiliyor. Mesela Yozgat'ta trafo yandı. Onlar tekrar tamir edildi. Bu tür aksaklıklar olabiliyor. Geçen yıla göre şu anda ölçümlerimizi de 4-6 derece civarında daha soğuk ve metalle çalışan yerler gördük. O açıdan bunun sistematik ve düzenli bir kış tamamına serecek şekilde bir kanaatimiz yok. Böyle bir öngörümüz yok. Yeterki Ukrayna üzerinden gelen Rusya doğalgaz boru hattında Azerbaycan, İran'dan gelen doğalgaz boru hatlarında inşallah herhangi bir aksaklık yaşanmaz. Biz de Erzincan'daki kompresör merkezimizi bu gece inşallah tamamlayıp yarın sabah aynı şekilde devreye almayı düşünüyoruz. Çok programlı bir şekilde bunu yorumlamak ve elektrik krizi diye yorumlamak doğru olmaz diye düşünüyorum."

'DOĞALGAZ TÜKETİMİ ARTTI'

Günlük doğalgaz tüketiminin geçen yıl olmayacak kadar bir rakamın üzerine çıktığı ve 197-200 milyon metreküpleri görür olduğumuzu belirten Bakan Yıldız, "Bu 5 günde aynı hızla tüketmeyi sağlamanız halinde 1 milyar metreküp doğalgazı tüketmek demek. Komşularımızda öyle ülkeler var ki, 3 milyar, 2.5 milyar metreküp doğalgazı bir yılda tüketen ülkeler var. Enteresandır 6 Aralık'tan sonra İstanbul'un doğalgaz talebinde çok aşırı bir sıçrama oldu. Yani bu oranlarla tahmin etmek açıkçası güçtü. Mesela yüzde 40'lara varan sıçramalar oldu. Ama şunu söylemem lazım; vatandaşımızın yüzde 98'ler civarındaki bir kısmı enerjiyi o haliyle kullanıyor. Yüzde 2, 2.5'luk kısımda da bu tür aksaklıklardan kaynaklanan bazı rakamlar önümüze geldi. Bunların üzerine de tüm ekipler yoğun şekilde çalışıyorlar. Özellikle kar altında kalan iletim dağıtım hatlarının zaman zaman zarar gördüğünü de tabiki söylemem lazım" dedi.

'KIŞ ŞARTLARINI İYİ TAKİP EDELİM'

Yarın özellikle tekrar bir kontrol yapılacağını belirten Bakan Yıldız, "Yarın itibariyle herhangi bir kesinti de öngörmüyoruz. Ama kış şartları ve mevsim koşulların çok iyi takip etmemiz gerekiyor. Doğalgazın bulunduğumuzun kontrattan daha fazla kontratlarla yapılma zorunluluğu var. Özellikle aralık ocak şubat aylarında. Eskişehir gibi bir ilimizin yazın kullandığı doğalgazla kışın kullandığı doğalgaz arasında tam 22 kat fark var. Bu kadar darbeli ve inişli çıkılı bir doğalgaz tüketimini zaman zaman zorlukları oluyor, ama bunu genele yaymak ve geneliyle alakalı söylemek doğru olmaz" diye konuştu.

"Buradan şöyle bir sonuçta çıkıyor" diyen Bakan Taner Yıldız konuşmasında şunları söyledi: "Şu an çalışan rüzgar santrallerinin 600 milyon dolarlık yıllık daha az doğalgazın ithalatını yaptığını sevinerek söylüyorum. Yani yerli kaynaklarımızı su, rüzgar, güneş jeotermal gibi kaynaklarımızı daha fazla kullanmamız lazım ki doğalgaza olan bağımlığımız azalsın. Doğalgaza, ithalata olan bağımlılığımızı dahada azaltmamız lazım."

'DOĞALGAZ İTHALATI ARTACAK'

Önümüzdeki yıllarla alakalı doğalgaz kontratlarında belki 2-3 milyar metreküplük daha artı bir kontrat yapıp bunla alakalı bir anlaşma yapmak zorunluluğu doğabileceğine işaret eden Bakan Yıldız, "Bu tür sıkıntıları vatandaşımız ister 10 dakika çeksin, ister 45 dakika çeksin, bunların hiçbirini tabi ki gelişen Türkiye'de normal görmem" dedi.

10 yıl önce