|

Tarım müdürü de var Azerbaycan imamı da

BDDK’nın peşine düştüğü Bank Asya’daki imziyazlı ortaklar arasında ev hanımının yınısıra ülke imamı da var, kamuda idari görevlerde bulunan da. Kardeş iki ortakdan Enver Özeren; Gülen grubunun Azerbaycan’daki okullarının başında, Rafet Özeren ise Burdur'da memur. Bank Asya’daki muvazaalı ortaklar arasında kayda değer bir işi olmadığı halde A grubu hisselerini elinde bulunduran CK, LA, OCP gibi isimler de dikkat çekiyor. Durumları bankacılık mevzuatına aykırılık teşkil eden bu imtiyazlı ortakların, bankalardan kolayca kredi kullanabilme imtiyazları bulunuyor.

Yeni Şafak
04:00 - 7/02/2015 Cumartesi
Güncelleme: 21:03 - 6/02/2015 Cuma
Yeni Şafak

Bank Asya’nın 2008'e kadar düzenli olarak ortakların ve pay adetlerinin yer aldığı izahnamelerini tuttuğu dönemlerde BDDK'nın 238 gerçek ve tüzel kişiliğin olduğu A grubu imtiyazlı ortaklar hakkında da inceleme yapmadığı ortaya çıktı. Böylece dinleme operasyonlarının başladığı 2011 yılından itibaren hisse paylarındaki ortaklar arasındaki yoğun devir, satış işlemlerini de takip etmeyen BDDK’nın, banka ortaklığı vasfına sahip olmayan kişilerin banka ortağı olduğunu hiçbir zaman göremedi.


50 KİŞİ AYIKLANDI AMA...

Bu kapsamda BDDK, Asya Katılım Bankası A.Ş’nin sermaye vasfı olmayan ‘ev kadını’, ‘şu anda hayatta olmayan’ 50 civarında banka ortaklığı şartlarını taşımayan kişileri ortaklık yapısında bulundurduğunu da hiçbir zaman göremedi.  Bank Asya yetkililerinin, BDDK’nın kendilerini hiç izlemediği, murakıplarının raporlamadığı, kurucu ortaklıkta “gerekli mali güç ve itibara sahip bulunması” şartı yasada yer aldığı halde, bu vasfı taşımayan kişileri imtiyazlı ortak olarak bünyelerinde nasıl tuttuğu merak ediliyor.  

BDDK ARAMAYINCA KALMIŞ

Bu kapsamda bu listelerde yer alıp, 2011-2013 döneminde hisseleri devreden, yeniden alan ortakların işlemleri arasında o tarihlerde de ev kadını, Türkiye’de hiçbir mal varlığı olmayan Azerbaycan’da yaşayan paralel yapının Azerbaycan imamının da olduğu belirlendi. 

ÖZEREN KARDEŞLER

BDDK’nın peşine düştüğü Bank Asya’daki imziyazlı ortaklar arasında ev hanımının yınısa ülke imamı da var, kamuda idari görevlerde bulun da. Kardeş  iki ortakdan  Enver Özeren; Gülen grubunun Azerbaycan’daki okullarının başında, Rafet Özeren ise yakın zamana kadar Burdur Altınyayla Tarım İlçe Müdürlüğü yapıyordu.

Ev hanımının hisse alışverişi

M.K isimli ev kadınının da bankacılıkla ilgili bir işleminin olmadığı, buna karşın bankanın A grubu imtiyazlı ortağı olduğu belirlendi. M.K’nın 2011-2013 arasında yine bankacılıkla alakası olmayan bir yabancı firmaya hisselerini devrettiği de dikkat çekiyor. M.K, aynı hisseleri BDDK'ya bildirilmeden yabancı firmadan geri aldığı hisseler bu kez paralel yapının şirketlerinden birine devretti.


Muvazaalı diğer isimler

Yüklü hisseleri olan ortaklar arasında O.C.P isimli kişinin de hiçbir ciddi faaliyette olmadığı, buna karşın yüklü miktarda A grubu imtiyazlı hisseye sahip olduğu görüldü. O.C.P’nin hisselerin kaynağı konusunda bir bilgiye rastlanılamadı. Aynı şekilde C.K ve L.A isimli hissedarların da hiçbir faaliyetlerinin olmadığı, ancak yüklü miktarda bankanın A tipi imtiyazlı hisselerine sahip olduğu belirlendi. 


Ortakların kredi rahatlığı

5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 50. Maddesi “Dahil olunan risk grubu ve mensuplarına kredi kullandırma koşulları”nı düzenliyor. Bu düzenlemede banka sermayesinde doğrudan veya dolaylı nitelikli paya sahip gerçek kişi ve ortaklara kredi açılabileceği getiriliyor. Bu durumda Bank Asya’nın; ev kadını konumundaki nitelikli paya sahip ortaklarına kredi verebileceği ortaya çıkıyor.

#Bank Asya
#BDDK
#Enver Özeren
9 yıl önce