|

Tarımda ''sınırsız'' çözüm kazandırdı

Şuayip Alabay
00:00 - 23/10/2014 Perşembe
Güncelleme: 00:09 - 23/10/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Tarımda ''sınırsız'' çözüm kazandırdı
Tarımda ''sınırsız'' çözüm kazandırdı

Türkiye''de sayıları 2,5 milyon olan çiftçilere çare Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı''ndan geldi. Miras yoluyla bölünen tarım arazilerinde çiftçilerin üretim alanları kısıtlanırken ürünlerin değerini ve kazancını düşüren makine ekipmanları, yakıt ve bilinçsiz üretim Hudutsuz Köy- Ürün Projesi ile aşıldı. Sivas''ta aralarında Aşağıyıldızlı, Akçaağıl, Aydınlar, Selpinti, Çitlice ve Dilekli olmak üzere 6 pilot köyde uygulamaya konulan proje 2 senede meyvelerini verdi.

YAKITTA % 83 TASARRUF

Başarıya ulaşan projede toplamda bin 472 olan parsel sayısı sınırların kalkmasıyla 28 parçaya bölünürken 7 bin 700 dönüm olan ekim alanı hazine arazilerinin de katılımıyla birlikte 10 bin 522 dönüme çıktı. Proje sayesinde ekim sırasında kullanılan traktör oranı düştü. Yakıttan ise yüzde 83 tasarruf edildi.

GELİRLER % 223 ARTTI

Hudutsuz Ürün-Köy Projesi kapsamında yapılan çalışmalarda toplam gelirler yüzde 223''lük bir artış gösterdi. Proje öncesi Bitkisel Ürünler''de gelirler 916 bin lira seviyesinde iken yapılan etüd çalışmaları neticesinde 3 milyon 700 bin lira düzeyine yükseldi.

İSTİHDAM ARTACAK

Hudutsuz Ürün-Köy Projesi; üretim maliyetlerinin azaltılması, yeni istihdam alanlarının oluşturulması, gibi birçok avantajı da içinde barındırıyor. Projenin uygulandığı köylerde 2013 yılında sadece hububat tarımı yapılarak elde edilen gelirlere göre 2014 yılında proje uygulandıktan sonra yetiştirilen Silajlık Mısır, Şeker Pancarı ve Buğdaya göre brüt gelirde yüzde 237 ve net gelirde ise yüzde 248 oranında gelir artışı sağlandı.

Hudutsuz köye teşvik

Hudutsuz Ürün-Köy Projesi''nde ileride teşvik verilmesi de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı''nın çalışmaları arasında yer alıyor. Proje kapsamında hazine arazilerinin ücretsiz tahsisinin sağlanması, yatırımın yüzde 50''sine kadar vergi ödeme yükümlüğünden muafiyet sağlanması, şirkete sağlanacak sigorta prim desteği, gelir vergisi stopajından ve KDV''den muafiyet, kullanılacak olan enerjiye destek verilmesi hedefleniyor.

9 yıl önce