|

Tasarımda durmak yok

ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması Ödülleri sahiplerini buldu. Türkiye’nin artık tekstilde ve tasarımda dünya markası olduğunu söyleyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Durmak yok, tasarıma, modaya markaya devam” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/12/2014 Pazar
Güncelleme: 22:12 - 27/12/2014 Cumartesi
Yeni Şafak

 ŞUAYİP ALABAY - ADANA

Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği(ATHİB) tarafından dokuma kumaş üretiminde tasarımcı kimliğinin güçlenmesine yardımcı olacak tasarımcı adayları ve tasarımcılara kendilerini ifade etme şansı vermek amacıyla bu yıl üçüncüsü düzenlenen ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’nı, genel kategoride “Sakura” isimli çalışmasıyla Seher Süleymanoğlu, öğrenci kategorisinde ise “Manipulasyon” isimli çalışmasıyla  Hacer Durmaz kazandı. 13 tasarımın finalde yarıştığı gecede; Irmak Atuk, Özge Ulusoy ve Elif Ece Uzun gibi mankenler tasarımları tanıttı.


BABAM MERAK EDERDİ KALİTE BİZE NASİP OLDU

ATHİB’in yarışma törenine katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci kendisininde dokuma tezgahından geldiğini belirterek, babası Şükrü Zeybekci’nin geçmişte bu kalitede kumaşa ne zaman kavuşacaklarını merak ettiğini ve kendi dönemlerinde bunun nasip olduğu detayını verdi. Bakan Zeybekci Türkiye’nin dünyada tasarım ve markalaşması için en doğru zaman olduğunu vurguladı. Bakanlık olarak tasarım ve tasarımcılar için büyük destek ve teşviklerin yolunu açtıklarını söyleyen Zeybekci, “ Durmak yok, tasarıma, modaya, markaya devam” diye konuştu. 


2023’ÜN YOLU İNOVASYONDAN GEÇER

TİM Başkanvekili Mustafa çıkrıkçıoğlu ise, Ekonomi Bakanlığı’nın tasarım ve tasarımcıya verdiği teşviklere vurgu yaptı. TİM olarak tasarımcı ile sanayiciyi buluşturan her türle organizasyona destek vereceklerini ifade eden Çıkrıkçıoğlu, 2023 hedefine giden yolun, tasarım ve inovasyondan geçtiğini sözlerine ekledi. 


İTALYA İLE ARAMIZDA 16 DOLAR FARK VAR 

Geceye ev sahipliği yapan ATHİB Başkanı Zeki Kıvanç ise  yarışmanın 3’üncü yılında, bir marka haline geldiğini söyleyerek, “Tekstilin doğduğu ve tekstilin doyurduğu bu topraklarda yapılan yarışmamız, artık tasarımcıların takvimleri arasındaki yerini aldı” dedi. Kıvanç,  şöyle konuştu; “İplik üretiminden, çözgüsünden atkısından, kumaşlarımız son halini alana kadar her aşamayı tasarımcılarımızla paylaşıyoruz.” İtalya ile Türkiye arasında, dokuma kumaş ihracatının kilogram fiyatında 16 dolar gibi bir fark olduğunu hatırlatan Kıvanç, bu farkın tasarım ve markalaşma dan kaynaklandığını ifade etti.


PAMUKTA HATA YAPTIK

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Pamukta yanlış yaptık. Yani şöyle söyleyeyim pamuk üretilebilecek alanlarda mısır üretimini teşvik ederek yanlış yaptık" dedi. Zeybekci, Adana oda ve borsaları ile Akdeniz İhracatçıları Birliği (AKİB) işbirliğinde bir otelde düzenlenen Adana Ekonomi Zirvesi'nde, şöyle konuştu: " Dünyadan çok daha ucuza bir şekilde temin edebileceğimiz veyahut da belirli bir rakımın üzerindeki ovalarda üretimin teşvik edilebileceği mısırda şu anda Türkiye yaklaşık 4,5 milyar ton mısır üreterek mısır ithalatçısı olmaktan çıktı ama bu arada neye rağmen? Pamukta yaklaşık 800-900 bin ton civarında pamuk ithalatçısı haline geldik. Yüzde 130 civarında koruma barajıyla da koruyarak mısırda bu noktaya geldik. Pamukta uluslararası rekabet piyasası, uluslararası borsalardaki cari fiyatlarda pamuğu muhafaza ederek bu noktaya geldik."

#tasarım
#athib
#nihat zeybekci
9 yıl önce