|

Tasarrufun reçetesi

Kalkınma Bakanlığı, Hazine, Merkez Bankası ve SPK’nın desteklediği, 22 bankanın da kaynak sağladığı ‘Finansal Okur Yazarlık’ cari açığı azaltacak. Eğitimlerle 70 milyon liralık tasarruf sağlandığını söyleyen Visa Türkiye Müdürü Merve Tezel, rakamın 11 milyar TL artabileceğini hesapladıklarını belirterek, “Bu, cari açığın yüzde 10’u" dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 24/04/2015 Cuma
Güncelleme: 20:31 - 23/04/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Türkiye'nin 10'uncu Kalkınma Programı'na giren 'Finansal Okur Yazarlık' cari açığın azalmasına katkı sağlayacak. Kalkınma Bakanlığı'nın yanısıra, Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Hazine Müsteşarlığı'nın da desteklediği program ile 'Paramı Yönetebiliyorum' eğitimleri ile 78 il'e ulaşıldı. Visa Türkiye Ülke Müdürü Merve Tezel, bu eğitimlerle beş yılda 110 bin kişiye ulaştıklarını ve toplam 70 milyon liralık ek tasarruf sağlandığını gördüklerini söyledi. Tezel, Türkiye'deki gençlerin tamamına ulaşıldığında ülke tasarruf tutarının yılda 11 milyar lira artabileceğini hesapladıklarını açıklayarak, “Bu, Türkiye'nin cari açığının yüzde 10'unu karşılayabilecek bir rakam” dedi.



GENÇLERİN % 81'İ PARA BİRİKTİRMİYOR


Kalkınma Bakanlığı'nın yanı sıra, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği ortaklığında başlattığı Paramı Yönetebiliyorum projesinin 6'ncı yılına girdiğini söyleyen Tezel, beş yılda elde ettikleri sonuçları açıkladı. Verilerin finansal okuryazarlıkta çok parlak olmadığına dikkati çeken Merve Tezel, Türkiye'deki gençlerin yüzde 71'inde düzenli bütçe yapma alışkanlığının bulunmadığı, yüzde 49'unun tüketici hakları konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı, sadece yüzde 27'sinin geriye dönük harcamalarını kontrol ettiği ve yüzde 87'sinin para biriktirmediği bilgisini verdi.



1 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ ETKİLENDİ


Bugüne kadar 110 bin gence eğitim verdiklerini, 1 milyondan fazla kişinin eğitimlerimizden dolaylı olarak etkilendiğini açıklayan Tezel, “Projemizle önceki 4 yılda eriştiğimiz rakama, geçen sene bir yılda ulaştık ve projenin erişimini iki katına çıkardık. Kısacası, projemiz erişim açısından eşik atladı ve ülke ölçeğinde anlamlı hale geldi” dedi.



TASARRUF


'Paramı Yönetiyorum' eğitimleri kapsamında 15-30 yaş arasındaki gençlerin yüzde 87'sinin para biriktirmediği açıklandı. Eğitim için yapılan araştırmalar neticesinde eğitimlerin ekonomiye katkıları ortaya konuldu. Eğitimi alan gençlerin tasarrufa başladığına dikkati çeken Merve Tezel, “Bu eğitimler sonrasında gençlerde tasarruf oranı yüzde 23'ten yüzde 50'ye çıktı. Bütçe yapanlar yüzde 55'e yükseldi” dedi. Tezel 78 il'e ulaşılan eğitimler ile toplam 1 milyonun üzerinde kişinin etkilendiğini açıkladı.


EĞİTİM VERİLEN İL 78



HESAP


Araştırma neticesinde ortaya çıkan diğer bir olumlu gelişme ise eğitime katılanların bütçe yapma konusundaki becerileri. Eğitime katılan gençlerin bütçe yaptığını söyleyenlerin oranı yüzde 81, eğitim almayanlarda ise bu rakam yüzde 55. Bileşik faizi doğru hesaplayanların oranı eğitim alan gençlerde yüzde 62, eğitim almayanlarda yüzde 31. Tasarruf yapma oranı eğitim alan gençlerde yüzde 50, eğitim almayanlarda yüzde 23. Merve Tezel "Gençlerimizin finansal konulardaki tutum ve davranışlarında değişim oluşturduğumuzu görmek güzel" diye konuştu.


GÖNÜLLÜ EĞİTMEN 858



POLİTİKA


Merve Tezel, finansal okuryazarlığın, 2014-2018 dönemini kapsayan Onuncu Kalkınma Planı'nda yer alarak kamunun resmi politikası haline geldiğini de söyledi. Bu strateji kapsamında Paramı Yönetebiliyorum projesine de 3 farklı yaş grubu için önemli görevler verildiğini belirten Tezel, “Projemize başlarken koyduğumuz hedeflerden biri de uzun vadede finansal eğitim konusunda bir politika değişikliğini tetiklemekti. Tüm bu gelişmeler hedefimizi gerçekleştirme yolunda ilerlediğimizi gösteriyor” dedi. Tezel, bu eğitimlerin şimdi 6 hapishanede mahkumlara da verilmeye başladığını açıkladı.


EĞİTİM VERİLEN GENÇ 110 bin






#Merve Tezel
#finansal okuryazarlık
#Onuncu Kalkınma Planı
9 yıl önce