|

Tasarrufunuz ‘Katılım’la büyüsün

Devletin verdiği katkıyla BES’e katılanların sayısı 5 milyon kişiyi buldu. 'Katılım bankacılığı’ esaslarıyla geliştirilen bireysel emeklilik sistemi de hızla büyüyor. Faizsiz emeklilik sistemini Türkiye'de ilk başlatan Katılım Emeklilik'in Genel Müdürü Ayhan Sincek, yüzde 6 olan sistemdeki paylarını bu yıl yüzde 15’e çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/03/2015 Cumartesi
Güncelleme: 19:28 - 6/03/2015 Cuma
Yeni Şafak

Katılım esaslı, faizsiz sigortacılığa ilgi gün geçtikçe artıyor. Faizsiz sigortacılığın dünyadaki geçmişi 30 yıl öncesine dayanırken, 2013 itibariyle yaklaşık 20 milyar dolarlık bir prim üretiminden söz ediliyor. 16 ülkede şirketlerin faaliyet gösterdiği sektör katlanarak büyüyor. Türkiye’de de çok yeni olan sektörün yeni oyuncusu Katılım Emeklilik, faizsiz esaslı hayat sigortacılığı anlayışını Türkiye’ye uyarlayan ve ilk kez faizsiz hayat sigortası sunan şirket oldu. Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek ile faizsiz sigortacılık sistemini konuştuk.


Katılım Emeklilik felsefesi nedir?

Faizsiz sigortacılığın konvansiyonelden tek farkı ürünlerini faizsiz finans prensiplerine göre yapılandırması ve tüm hizmetlerinde yine bu prensiplere uygun hareket etmesi yatıyor. Bu prensipler çerçevesinde konvansiyonellerin ürün yapısını birebir faizsiz sigortacılıkta da tanımlayabiliyoruz. En temel fark; faizsiz sigortacılıkta şirketin üzerine risk almaması ve konvansiyonel sigorta şirketlerinin ise riski kendi üzerlerine almaları olarak öne çıkıyor. 

Biz riski katılımcılar adına yönetiyoruz.

ALBARAKA VE KUVEYT TÜRK ORTAK


Emeklilik uzun vadeli bir iş. Vatandaş nasıl güven duyacak bu sisteme?

Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki ürünler uzun vadeyi kapsıyor. Güven unsuru da çok önemli. 30 yıldır katılım bankacılığı yapan iki bankanın ortaklığı ile kuruldu. Bankaya zaten bir güven var bunca yıldır. Bankaların iştiraki olarak da bize güven duyulması bizi memnun ediyor ki, 10 bin katılımcı sayısına ulaştık. Sektörde artık katılım sigortacılığının da bilinirliği arttı. 

Bu ürünleri sektörle tanıştırdık.

Katılım esaslı emeklilik sistemi yastık altındaki tasarrufları ne oranda çekiyor?

Bu sistemde yüzde 25 devlet katkısı var. Altın tasarruflarını getiren katılımcılara ciddi bir teşvik veriyoruz. BES teşvikinde çalışan çalışmayan ayrımı kalmadığı için yastık altındaki altınlarını getirip 100 grama karşılık 25 gram teşvik veriyor artık.


FAİZSİZ SİSTEMLE İŞLİYORUZ


Ortak bir marka oluşturdunuz? Neden? 

Türkiye’de 19 hayat ve emeklilik şirketi var. Albaraka Türk ve Kuveyt Türk’ün güç birliğinden doğan Katılım Emeklilik, iki katılım bankasının ortaklığında kurulmuş tek şirket. Faizsiz sigortacılık prensiplerine uygun, katılım esaslı, tekafül esaslarına da uygun ilk kredi hayat sigortası poliçesini 2 Haziran 2014’te ürettik. Faizsiz hayat sigortasını Türkiye’de ilk kez Katılım Emeklilik tüketicilere sundu. Ulaştığımız müşteri sayısı 10 bini aştı. 


Otomotik katılım BES için önemli


BES için farklı ürün çalışmaları olacak mı?

Yurtdışında örnekleri bulunan ve Hazine Müsteşarlığı’nın bir süredir üzerinde ciddi şekilde çalıştığı ‘Otomatik Katılım-Auto Enrollment’ projesi bireysel emeklilik sektörü açısından önemli. Gönüllülük esasıyla 5 milyon kişinin dâhil olduğu sistemin, otomatik katılım sayesinde daha da büyümesini bekliyoruz. Bu sayede sistemin güç kazanacağını ve tasarruf oranı düşük olan Türkiye’nin bu sıkıntısını önemli oranda gidereceğini biliyoruz. Bu sistem ABD ve İngiltere’de başarıyla uygulanıyor.


Devlet katkısı iki yılda BES'i katladı


Devlet katkısı ile ilgili yeni açılımlar var mı? Nasıl bir 2015 bekliyorsunuz?

Devlet yeni BES modelleri açıkladı. Konut edindirme, çeyiz gibi. Bunlar aslında bu ürünler bizim sunduğumuz hayat sigorta ürünleri içinde de yer alıyor. Yüzde 25’lik devlet katkısının etkisi devam ediyor. 2015’te 5 milyon katılımcıyı aşan sektörün bu yıl 6 milyonu aşması bekleniyor. ‘Faiz hassasiyeti olan kesimlere güçlü bir alternatif olma’ hedefiyle girdiğimiz şirketimiz fon birikimi Şubat ayı itibariyle 63 milyon TL’yi, sözleşme sayısı 37 bini aştı. Yüzde 6 olan hacmi yüzde 15’lere çıkarmayı istiyoruz. 2015 için de sektördeki büyümeye paralel faizsiz sigortacılık ürünlerine ilginin artmasını bekliyoruz. Önümüzdeki 5 yılda bu ivmeyle katılımcı sayısının 10 milyona ulaşacağını tahmin ediyoruz. Bu da 200-400 milyar TL’lik fon büyüklüğü demek. Katılım Emeklilik olarak 2015 hedefimiz, 100 bin yeni katılımcıya ve 200 milyon TL’yi aşan fon büyüklüğüne ulaşmak. 


Hedef 5 yılda 1 milyarlık fon


Katılım Emeklilik’in hedefi 5 yılda 1 milyar TL fon tutarını aşmak. Tüm Türkiye’de 500 tane şubemiz var. Her yıl 40-50 tane yeni şube açılacağını düşünürsek, biz 2023’te 1000 tane şubesi olan emeklilik şirketi olacağız. Geçen yıl 5 milyonuncu katılımcıya ulaşılan bireysel emeklilik sektöründe, devlet katkısında faizsiz fonları tercih eden müşteri sayısı 315 bini buldu. 37 binden fazlası bizde. Talebin artarak süreceğini öngörüyoruz.

#tasarruf
#katılım
#banka
9 yıl önce