|

Taşeron işçilikte ve 657 yasasında devrime hazır olun

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, hem işçiyi hem de memuru ilgilendiren çok önemli mesajlar verdi. Taşeron işçilerin durumunu iyileştirecek yasal düzenlemenin önümüzdeki günlerde gündeme geleceğini söyleyen Bakan Çelik, "Kamu personel rejimini de tarihe gömecek bir çalışmanın hazırlığındayız" dedi

Ekonomi Servisi
00:00 - 23/04/2012 Pazartesi
Güncelleme: 01:30 - 23/04/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Taşeron işçilikte ve 657 yasasında devrime hazır o
Taşeron işçilikte ve 657 yasasında devrime hazır o

Hükümet, çalışma yaşamında önemli değişiklikler sağlayacak çalışmalar için kolları sıvadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron işçilere yasal düzenleme sözü verirken, 657 sayılı kamu personeli yasasında da reform yapacaklarını söyledi. Çelik ayrıca, memurun merakla beklediği zamlı maaşın 1 hazirandan itibaren verilebileceğini belirtti. Bakan Çelik, katıldığı bir televizyon programında Yeni Şafak Ekonomi Müdürü Fikret Çengel ile Celal Toprak, Faruk Erdem ve Sadi Özdemir'in gündeme dair sorularını yanıtladı. Bakan Çelik, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayıyla toplu sözleşme döneminin 11 Nisan'da resmen başladığını söyledi.

AFAKİ RAKAMLARLA GELMEYİN

30 Nisan'da memurla masaya oturacaklarını ifade eden Çelik, şu noktalara dikkat çekti: "Görüşmeler 29 Mayıs'ta son bulmuş olacak. Yine memura 1 Ocak'ta ödememiz gereken enflasyon farkı, 1 Haziran'da 5 aylık gecikme farklarıyla ödenebilir. Ya da 15 Haziran'da maaş döneminde de ödenebilir. O Maliye Bakanlığı'nın bileceği iş. Eldeki verilerin tümü masada paylaşılacak. Afaki rakamlar beklemiyoruz. Gerçekçi bir rakam bekliyoruz. Yüzde 16 talebi var. Enflasyon, ekonomik durum bunu gösteriyorsa, bu olacak. 30 Nisan'da toplantı başladığında gündem belirlenecek. Bu kapsamda tartışmalar ve değerlendirmeler olacak." Bakan Çelik, son dönemde gündemden düşmeyen taşeron işçilerin de sorunlarını bildiklerini ve bu konuda çalışma yaptıklarını belirtti. Taşeron işçilerin özellikle tazminat, izin hakları, maaşlarının düşüklüğü, çalışma saatleri gibi konularda ortaya çıkan haksızlıkları giderecek yasal düzenlemenin önümüzdeki günlerde gündeme geleceğinin altını çizdi. Bakan Çelik, 657 numaralı Kamu Personeli Yasası'nı da tarihe görecek bir çalışma içinde olduklarını söyledi. Çelik, 'Personel reformu konusu iktidara geldiğmizden beri üzerinde durduğumuz bir konu. Bakınlığımızın ortakları var ve onlarla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şanlıurfa'ya gidiyorum, arkadaş 25 yıldır orda devlet memuru. Devlete kapağı atmak ne kadar doğru? Devlet memuru oldum o halde iş bitti. Bulunduğunuz koltukta ne yaptınız? Bunu ölçen birşey yok. Sürgün gibi yerler var. Ceza gibi bir davranış da doğru değil. Biz tepeden inme gibi bir yaklaşım içinde değiliz' dedi.

KAYIT İÇİNDEKİ 'KAYITDIŞI'

Kayıtdışılık sorununa da değinen Bakan Çelik, çalışanların 'düşük prim yatırma' sorununun da önemli bir gedik oluşturduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: "Bir tamamen kayıtdışı var, bir de 'kayıt içindeki kayıtdışı' var. Bu nasıl oluyor? 2 bin lira maaş aldığı halde asgari ücretten prim yatıyor. Bu demek oluyor ki vatandaş emekli olunca çok düşük maaş alacak. Alo 170 hattını hatırlatayım. Primi düşük yatan arasın, müfettişler hemen devreye giriyor. Bu şekilde 100 binleri geçen işlem yapıldı."


Kıdem tazminatı fonunda kayıp yok

Kıdem tazminatı konusunun 1960'lardan beri tartışıldığına dikkat çeken Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz, kıdem tazminatını 'kıdem tazminatı fonu'na dönüştürüyoruz ve kayıp olmayacağının garantisini veriyoruz. İşçilerimizin yüzde 8-10'unun kıdem tazminatı alma hakkı var. Geri kalan yüzde 90'lık kesim, yararlanamıyor. Fonda bireysel bir hesap açılacak. Düzenli olarak çalışana aylık olarak ne hesaplanıyorsa o yatacak. 10 yıl çekemiyorsa ona göre nemalanacak. Rusya 20 yıl çalışana iki maaş verirken biz 20 maaş veriyoruz. Fransa gibi ülkeler bile ancak bizimkinin yüzde 15'i boyutunda. İşçinin aleyhine olmayacak şekilde bunu düzenlememiz gerekiyor."



12 yıl önce