|

Taşıt piyasaları indirimi sevdi

Merkez Bankası’nın sınırlı da olsa yaptığı faiz indirimi kredilere yansımaya başladı. Geçen 9 aylık sürede faizin yüzde 10'dan yüzde 7.75'e düşürülmesi ile taşıt kredileri yüzde 1.2 seviyesinden yüzde 0.99’a kadar geriledi. ODD Koordinatörü Hayri Erce, faiz indirimiyle satışları artacağını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/01/2015 Pazartesi
Güncelleme: 20:54 - 25/01/2015 Pazar
Yeni Şafak
Merkez Bankası (MB)’nın ölçülü faiz indirimleri bankalar tarafından tüketici kredilerine yansıtılmaya başladı. Kurum'un, son 9 ayda faizi yüzde 10'dan yüzde 7.75'e çekmesi ile birlikte taşıt kredileri yüzde 1.1-1.2 seviyelerinden yüzde 0.99'a kadar geriledi. İndirim ile 30 bin liralık taşıt kredisi ve 24 aylık vadede faiz oranı yüzde 0.99 olurken, aylık taksitler bin 444 liraya kadar düşüş göstermeye başladı. Toplam geri ödeme ise 34 bin 806 lirayı buluyor. Söz konusu aynı kredi ve vade diliminde yüzde 1.13 faizle kredi kullanıldığında aylık taksit ödemesi bin 528 lira, toplam geri ödeme 35 bin 300 liraya ulaşıyordu. Böylelikle 24 aylık bir vadede faiz yükü 500 lira daha azalmış oluyor. Faiz indiriminin sektöre olumlu yansıdığını ise Otomotiv Distribütörleri Deneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce açıklamalarıyla destekledi. 

OTOMOTİV SATIŞLARI ARTACAK

Genel Koordinatör Erce, 2015 yılında ekonomi açısından bakıldığında 3 önemli konunun bulunduğunu belirterek, “İnidirmin  devamı önümüzdeki aylarda gelecek olursa o zaman tüketici kredi faizi oranlarında da bir düşme, bir iyileşme süreci olacaktır ve devam edecektir. Tüketici kredi faizi oranlarındaki düşüş hem otomotiv sektörünün ürünlerinin satışını hem de diğer sektörleri olumlu etkileyecektir” şeklinde konuştu. 

Petroldeki gerileme cari açığa ilaç olacak

 


Erce yaptığı değerlendirmede, son çeyrek rakamları açıklanmasa da Türkiye’nin 2014 yılında yüzde 3 civarında büyüyeceğinin göründüğünü, bu rakamın ülkenin gerek potansiyelinin gerekse ihtiyacı olan büyüme oranlarının altında bulunduğunu ifade etti. Erce, 2015 yılına girerken aslında çok da fazla beklenmedik bir şekilde petrol fiyatlarında ciddi bir geri çekilme söz konusu olduğuna değinerek, enerji açısından yurt dışına bağımlı olan Türkiye’nin, petrol fiyatlarındaki bu geri çekilmeden olumlu etkileneceğini dile getirdi. Petrol fiyatlarındaki geri çekilme kalıcı olursa Türkiye ekonomisine katkısının da daha kalıcı olacağına işaret eden Erce, “2015 yılında da petrol fiyatları 40-50 dolar civarında kalırsa cari açıktaki geri çekilme bir miktar daha devam edecektir; belki 40 milyar dolar, belki 40 milyar doların da altına gelme şansı olacaktır diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 

#Merkez Bankası
#Hayri Erce
#ODD
9 yıl önce