|

Tataristan açılımı

Rusya pazarında 100 milyar dolarlık ticaret hedefi koyan Türkiye, pazara hammadde zengini Tataristan üzerinden açılacak. Son zamanlarda Tataristan'ı Moskova'ya tercih eden Türk yatırımcıları, ülkedeki yabancı yatırımların yüzde 25'ine sahip. Bu rakam ise 2 milyar doları buluyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/03/2015 Cumartesi
Güncelleme: 18:37 - 27/03/2015 Cuma
Yeni Şafak

2020 yılına kadar Rusya ile ticaret hacmini 35 milyar dolardan 100 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen Türkiye, hedefe ulaşmak için çalışmalarını hızlandırdı. Yanında kalabalık bir iş adamı heyetiyle Rusya'nın en büyük ekonomi bölgelerinden Tataristan'a ziyaret gerçekleştiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Tataristan Cumhurbaşkanı ile görüştü. Burada yaptığı temaslarda Rusya pazarına Tataristan üzerinden açılmayı planladıklarını belirten Bakan Zeybekci, “Tataristan ve Türkiye birbirini tamamlayan özelliklere sahip. Türkiye ile Rusya arasında serbest ve ya tercihli ticaret anlaşması imzalanması görüşmeleri var. Bu olursa iki ülke iş hacmi inanılmaz artar” dedi.



GERİLEYEN İKİLİ TİCARETE NEŞTER


Rusya'nın yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle 2014 yılında iki ülke dış ticaretinde yüzde 2.4 gerileme yaşandığını hatırlatan Zeybekci, bu yıl düşüş eğiliminin artarak devam ettiğini söyledi. “Rusya pazarında oluşan gerilemeyi ben daha yükseğe sıçramak için bir gerileme olarak görüyorum” diyen Zeybekçi şunları kaydetti: “Nisan'ın 20'sinde Rusya ve Türk iş adamları heyeti biraraya gelip aralarındaki sorunları tespit edecekler. Oturup her iki taraf bakanlığı bu problemleri çözmeye çalışacağız.”



TATARİSTAN MOSKOVA'YA TERCİH EDİLİYOR


Tataristan'ın Rusya'nın gelecek vaat eden bölgesi olduğunu ve ileri teknolojiye yatırım yapan Tataristan'ın gelecekte Rusya'nın refah seviyesi en ileri bölgesi olacağına dikkat çeken Bakan Zeybekci, “Son dönemde, Tataristan'a üretim amacıyla gelen firmalarımız, merkezlerini de Moskova yerine Tataristan'da kuruyorlar. Ve Rusya'ya açılımlarını da buradan yapıyorlar. Tataristan'la Türkiye arasında 500 milyon dolarlık ticaret hacmi var. Tataristan'daki toplam yatırımlar içinde Türk yatırımcıların payı yüzde 25-30'larda. Bu yeterli değil ama yeni işbirlikleriyle bu rakamın çok daha yükseklere çıkacağına inanıyorum” diye konuştu.Zeybekci, tarım, seracılık, teknik tarım, petro kimya, müteahhitlik alanlarında Türkiye ve Kazak şirketlerin işbirliği yapabileceğini sözlerine ekledi. Tataristan'ın avantajlarına yönelik bir bir sunum yapan Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov da Türk şirketlerini yatırıma davet etti.



Türkler 2 milyar dolar yatırdı


900 milyar ton petrol rezervi, 2.6 milyon ton yıllık petrol üretimi ve 21 milyar dolarlık ticaret hacmi ile Rusya Federasyonu'nun en önemli bölgeleri arasında yer alan Tataristan'da, 2 milyar dolarlık Türk yatırımı var. DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan Tataristan'ın otomotiv, sanayi, enerji, turizm ve inşaat sektöründe hizmete hazır olduklarını söyledi.


#Türk yatırımcılar
#Tataristan
#hammade
9 yıl önce