|

Tehlikeye 10 yıl ek izin

Ermenistan’ın Türkiye sınırına 16 kilometre uzaklıkta yer alan nükleer santralin işletim süresi 10 yıl uzatıldı. Doğu Anadolu’nun tarım ambarı olarak bilinen Iğdır Ovası için büyük tehlike saçan Ermenistan Nükleeri’nin teknolojisi eski olduğu için çevresine büyük zarar veriyor.

Yeni Şafak
04:00 - 25/12/2014 Perşembe
Güncelleme: 21:22 - 24/12/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Ermenistan -Türkiye sınırına 16 kilometre uzaklıkta bulunan Metsamor Nükleer Santralinin aktif faaliyet süresi, Rusya ile Ermenistan arasında imzalanan anlaşmayla 2026 yılına kadar uzatıldı. Anlaşma, Rusya’nın devlet tarafından işletilen enerji şirketi Rosatom’un genel müdürü Sergey Kiriyenko ile Ermenistan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yervand Zakarian arasında imzalandı Dün ajanslara düşen anlaşmanın detaylarına göre; nükleer santralin işletim süresi, 2026 yılının eylül ayına kadar devam edecek. 

RUSYA BAKIM YAPACAK

Rus şirketi, nükleer santralin genel tamir ve ekipman değişim işlerinden sorumlu olacak ve aynı zamanda personel yetiştirme işlerini de yürütecek. Santralin tamir ve bakım işlemlerinin giderleri için kredi Rusya tarafından verilecek. Ancak; Doğu Anadolu’nun tarım ambarı olarak bilinen Iğdır Ovası için büyük tehlike saçan Ermenistan Nükleer santralinin teknolojisi eski olduğu için çevresine büyük zarar veriyor.

7 YIL KAPALI KALMIŞTI

Ermenistan’ın başkenti Erivan’ın 32 kilometre batısında yer alan santral, 1970 yılında inşa edilmiş ancak 1988'de bölgede meydana gelen depremden bir yıl sonra güvenlik gerekçesiyle kapatılmıştı. 1995'te  tekrar açılan santral, Ermenistan’ın elektrik ihtiyacının % 40’ını karşılıyor.
#Ermenistan -Türkiye
#Metsamor Nükleer Santrali
#Yervand Zakarian
9 yıl önce