|

Tek Durak Projesi geçişleri hızlandıracak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yaz tatilinde Türkiye'ye gelecek vatandaşların gümrük kapılarında zorluk çekmemesi için Tek Durak Projesi'nin hayata geçeceğini belirterek, "Projedeki amacımız işlemlerin tek bir yerden başlayıp tek bir yerden bitirilerek hızlı bir şekilde kapılardan içeri girilmesi veya çıkılması" dedi.

Yeni Şafak
22:51 - 3/05/2016 Salı
Güncelleme: 23:17 - 3/05/2016 Salı
AA

Tüfenkci, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Almanya'da, tarihi Heidelberg kentindeki kaleyi gezerek yetkililerden bilgi aldı.



Ardından beraberindeki heyetle Malatyalılar Avrupa Sosyal Yardımlaşma Derneğini ziyaret eden Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, Almanya ziyareti kapsamında gerçekleştirilecek toplantılardan önce Malatyalı hemşehrileriyle bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu söyledi.



AK Parti hükümetleri döneminde Malatya'ya ilişkin projelerin ve yatırımların hayata geçirildiğini anımsatan Tüfenkci, özellikle sağlık ve eğitim gibi alanlarda bu yatırımların önümüzdeki dönemde de devam edeceğini dile getirdi.



Bakan Tüfenkci, özellikle 1 Kasım'dan sonra Türkiye'de siyasi istikrar oluştuğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:


“Siyasi istikrarla birlikte bütün dünyadaki ekonomik daralmaya rağmen Türkiye'nin istikrarı yakalaması, istihdamı artırması, ihracatını belli bir noktada tutması, enflasyonun düşmesi ve önümüzdeki dönem içerisinde yapısal reformları tamamlayarak yurt dışından ciddi miktarda doğrudan yatırımı çekmesiyle beraber Türkiye'deki yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bütün bu çalışmalarımızın amacı Malatya ile birlikte bütün illerimizin ulusal refah pastasından daha fazla pay almasını sağlamaktır.“






Türkiye'nin son dönemde komşularında yaşanan sıkıntılara ve terör olaylarına da değinen Tüfenkci, şunları kaydetti:


“Geldiğimiz noktada Türkiye'nin komşularının sıkıntılarını da gördüğümüzde esasında Türkiye tüm olumsuzluklara rağmen ki zaten biliyorsunuz ciddi anlamda bir terör belasıyla baş etmeye çalışıyoruz. Özellikle Doğu ve Güneydoğu'nun bazı kentlerinde öz yönetim diye ilan edilen ve Türkiye'nin birliğine, bütünlüğüne yönelik kalkışmaları buradaki sivillere zarar vermeme adına ciddi anlamda sabırla, hayatlarını ortaya koyarak mücadele ediliyor. Bugün de oradaki mücadelede şehit olan bir Malatyalı hemşehrimiz var. Buradan da başta bugün şehit olan kardeşimiz olmak üzere bütün şehitlerimize Cenab-ı Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum."



"TTIP anlaşmasına dahil olmak için mücadele ediyoruz"

Bakan Tüfenkci, Türkiye'nin Suriyeli mültecilere kucak açtığını, eğitim, barınma, gıda gibi ihtiyaçlarını karşıladığını ve hükümet bütçesinden pay ayırdığını aktardı.



Suriyeli mültecilerin son aylarda Avrupa'ya da sığınmaya çalışmasının ardından konunun Avrupa'da gündeme geldiğini aktaran Tüfenkci, “Suriyeli göçmenlerden bir kısmının Avrupa kapılarına dayandığında neler olduğunu, nasıl feryat edildiğini görüyoruz. Bu feryatlar neticesinde yaşanan birtakım olumlu anlamda Türkiye'nin yeniden hatırlanması, Türkiye'nin yeniden Avrupa nezdinde gündeme gelmesiyle beraber Avrupa Birliği (AB) ile de sıcak ilişkiler ve temasların yoğun olduğu günleri yaşıyoruz." diye konuştu.



Tüfenkci, Türk vatandaşlarına Avrupa'ya vize muafiyeti hakkı kazandırılması noktasında Türkiye'nin üzerine düşeni yaptığını ve çalışmaları büyük oranda tamamladığını dile getirdi.



Vize muafiyetinin Türk girişimcilerin daha kolay ticaret yapmasının yolunu açacağını belirten Tüfenkci, şöyle devam etti:


“Sadece vize muafiyetinin kalkması bize ekonomik anlamda çok şey kazandırmaz. Takip ettiğimiz ve önemsediğimiz ABD ile AB arasında müzakereleri süren Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasına dahil olmak için mücadele ediyoruz. Buna Türkiye taraf olmazsa bildiğiniz gibi Avrupa ile yaklaşık 20 yıl önce Gümrük Birliği Anlaşması yapmıştık. Ama ikili anlaşmalarla bu anlamda sistematik sorunlar ortaya çıkmaya başladı. 2017 başında da Gümrük Birliği Anlaşması'nın uyumlu hale getirilmesi noktasında hem hükümetimizin hem de AB'nin kararı var. Bunları da birleştirdiğimizde bizim Avrupa ile olan ticari ilişkilerimizin önümüzdeki yıllarda daha da önem arz edeceğini görmek için kahin omaya gerek yok."



Tek Durak Projesi

Bakan Tüfenkci, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.



Yaz sezonuyla birlikte gümrük kapılarındaki yoğunluğu önlemek amacıyla yoğun çalışmalar yapıldığını dile getiren Tüfenkci, “Tek Pencere Sistemi'ne geçeceğiz. Tek Pencere Sistemi ile kapılardaki beklemeyi azaltma adına özellikle farklı farklı kurumlardan ihracatçımızın ve ithalatçımızın kapı kapı dolaşması yerine elektronik ortamda bir yerden başvurup ve işlemi de bir yerden sonladırabilmesini hedefliyoruz." diye konuştu.



Tüfenkci, söz konusu sistemle ilgili bütün protokollerlerin yapıldığını ve haziran ayı itibariyle uygulamaya konulacağını ifade etti.



Gümrük kapılarından geçmek isteyen vatandaşlar için ise Tek Durak Projesi'nin hayata geçirileceğini aktaran Tüfenkci, "Tek Durak Projesi'ndeki amacımız işlemlerin tek bir yerden başlayıp tek bir yerden bitirilerek hızlı bir şekilde kapılardan içeri girilmesi veya çıkılması." ifadelerini kullandı.



#Bülent Tüfenkci
#Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci
#Tek Durak Projesi
8 yıl önce