|

Teksas’ın doğalgaz borusu Gemlik’ten

Borusan Mannesman Boru, Amerika’nın Teksas eyaletinde doğalgaz sıvısı taşıyacak 449 kilometre uzunluğundaki hatta kullanılacak boruların tedarik işini üstlendi. Bedeli 130 milyon dolarlık projede kullanılacak çelik borular Gemlik’te üretilecek. ABD’li çelik üreticilerinin ‘Erdemir’den ucuz ürün alıyor' iddiası ile yüzde 16 vergi çıkartılan Borusan, Washington’da Uluslararası Ticaret Mahkemesi’nde dava açtı. Holding CEO’su Ağah Uğur, bu süreçte hükümetten çok destek aldıklarını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 21:42 - 16/12/2014 Salı
Yeni Şafak
Türkiye, Ortadoğu ve Avrupa’da önemli boru hattı projelerine tedarikçi olarak imza atan Borusan Mannesmann Boru, şimdi de ABD’nin Teksas eyaletinde 130 milyon dolarlık ihale kazandı.  Toplam 449 kilometre uzunluğundaki NGL (sıvılaştırılmış gaz) boru hattında boruların tedarikini tek başına üstlenen Borusan Mannesmann, bu hatta kullanılacak spiral kaynaklı çelik boruları Gemlik’te üreterek Teksas limanına gönderecek.  Borusan Mannesman Boru’nun Houston'da 150 milyon dolar yatırımla kurduğu tesis basına tanıtıldı. Fabrikada düzenlenen basın toplantısında konuşan Borusan Mannesmann Boru İcra Kurulu Başkanı Semih Özmen,  kaya gazındaki gelişmelerle ABD pazarının yeniden canlandığını, pazara daha yakın olmak için Teksas eyaletindeki Houstone da fabrika kurduklarını açıkladı. Özmen, bu tesiste gaz ve petrol aramada kullanılan boruların üretildiğini ve ABD Petrol Enstitüsü standartlarının kullanıldığını söyledi. 

ABD’DE HEDEF 500 MİLYON DOLAR

ABD’de pazar büyüklüğünün 6.5 milyon ton, parasal büyüklüğünün 10 milyar dolar olduğunu söyleyen Özmen, hedeflerinin Türkiye’den gelecek ürünlerle bu pazardan yüzde 5 pay alarak 500 milyon dolar ciroya ulaşmak ve ilk beşe girmek olduğunu açıkladı. Özmen, ABD de rakiplerinin Rus sermayeli TMK, Arjantinli Tenams ve ABD’li Steel olduğunu söyledi.  

2015’DE İKİ PROJE ÜRETİMİ

Özmen, çelik boru tedarikinde bu yıl siparişe dönüşen ve 2015’de üretimine başlayacakları iki ihale aldıklarını bildirdi. Bunlardan birinin Türk konsorsiyum tarafından yüzde 30’u karşılanacak TANAP olduğuna işaret eden Özmen, diğerinin Teksas sınırlarında 449 km uzunluğundaki doğalgaz sıvısı taşıyacak NGL Boru Hattı Projesi olduğunu bildirdi. Özmen, taşınacak ürünün özelliğini, "Doğalgaz çıkarken kuyulardan bir sıvı çıkıyor ve ondan yan ürünler elde ediliyor" diye özetledi.  Özmen, hattakullanılacak çelik boruların Gemlik’te üretileceğini ve Teksas’a gönderileceğini söyledi.

Hükümetimizden çok destek aldık

Borusan Holding CEO'su Ağah Uğur, ABD’de Türk çelik boru üreticilerine çıkartılan anti-damping vergisine değindi. Uğur, kendilerine uygulanan yüzde 16’lık telafi edici verginin kaldırılması için Washington’da Uluslararası Ticaret Mahkemesi’nde dava açtıklarını açıkladı. Hukuksal yollarla mücadele ettiklerini söyleyen Uğur, “Hükümetimizden çok destek aldık bu konuda” dedi. 

ABD’Lİ ÜRETİCİLERDEN ‘EREĞLİ’DEN UCUZA ALIYOR İDDİASI 

ABD’de 9 ülkeye çıkartılan vergilere ilişkin Uğur, şöyle devam etti: “Ticaret Bakanlığı üzerinde, Temsilciler Meclisi üyelerinden sayfalar dolusu imzalı mektuplar gitti. O baskı neticesinde bize de yüzde 16 vergi çıkarttılar. Orada, ‘Erdemir devlet şirketidir, faaliyet raporunda da Türk sanayisini desteklemekle ilgili bir cümle vardır’ diyerek, aklınıza gelmeyecek şekilde yani…” Aynı konuda Semih Özmen de Türkiye’den gelen kısım için yüzde 16 vergiyi ödediklerini, açtıkları dava sonucunda bunları geri alacaklarına inandıklarını dile getirdi.

İŞ HACMİNDE BEKLENTİ 1 MİLYAR DOLAR

Holding CEO’su Ağah Uğur, Borusan Mannesmann’ın ortalama iş hacminin 700 milyon dolar olduğunu, ABD’de kurulan tesisten gelecek pazar payı da eklendiğinde bu rakamın toplam 1 milyar dolara ulaşabileceğini bildirdi. Borusan Holding Başkan Yardımcısı Bülent Demircioğlu, katma değerli üretimine geçişle birim fiyat değerinin 2-3 kat arttığın bilgisini paylaştı. 

ABD cirosu 130 milyon dolarda

Houston'daki fabrikanın 150 milyon dolar yatırımla kurulduğunu açıklayan Semih Özmen, 10 aylık cironun 130 milyon dolara ulaştığını  söyledi.  Fabrikanın tam kapasite çalışmaya başladığında personel sayısının 300 kişiyi bulacağını bildiren Özmen, “Türkiye’den gelen 7 işçimiz var” dedi. Semih Özmen, fabrika için aldıkları teşvikin de  1.5 milyon dolar olduğunu açıkladı.   


İndirim 15 milyon $'a geliyor

Uğur, fabrika için eyalet tarafından verilen teşviklerden bahsetti. Her eyaletin kendi içinde rekabet ettiğini, ikinci düşüncelerinin Oklahama olduğunu belirten Uğur, "Bütün bu kapışmaya rağmen aldığımız toplam indirim  15 milyon dolara geliyor. Zamana yayılmış olduğu için toplam yatırımın yüzde 10’una hitap ediyor” dedi. Türkiye’de de arsa tahsisinden başlayan ciddi avantaj ve faiz indirimi olduğuna işaret eden Uğur,  böyle bir yatırımı 5.bölgede yapmış olmaları halinde daha fazla indirim alabileceklerini sözlerine ekledi.

#Türkiye
#Borusan Mannesmann Boru
#Teksas
9 yıl önce