|

Teşvik ilk eve

Hem yeni evlenenleri hem de inşaat sektörünü rahatlatması beklenen devletin sağladığı yüzde 15’lik konut edindirme teşviki sadece ilk ev için geçerli olacak. 5 yıl boyunca bankadaki konut hesabında biriktirilmesi gereken para, 4. veya 3. yılda çekildiği takdirde ise destek oranı kademeli olarak % 12 ve % 10’a düşüyor.

Yeni Şafak
04:00 - 29/01/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:17 - 28/01/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
Konut edinmek için bankalarda açılacak hesaplara yatırılan paranın yüzde 15’i kadar devlet desteği verilmesinin detayları belli olmaya başladı. Konut teşvikine ilişkin soruları yanıtlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, katkının ilk evde olacağını açıkladı. İkinci ve üçüncü ev almada bu teşviğin geçerli olmayacağını vurgulayan Davutoğlu, “Bu da daha çok yeni evliler ile ilgili olduğu için aynen çeyiz sandığında olduğu gibi, evlilikleri de teşvik etmiş olacağız. Evlilikle gelen zorlukları paylaşmış olacağız. Bu talep artışı, inşaat sektörünü de rahatlatacak” dedi. 

BANKADA KONUT HESABI ZORUNLU

Kanun yürürlüğe girdikten sonra bir bankada, bankayla anlaşarak ‘ben konut edinmek üzere bir hesap açmak istiyorum’ diyen kişi o hesaba para yatırmaya başladığında, hesaba yatırılan para 5 yıl tutulup daha sonra kullanıldığında yüzde 15 devlet katkı verecek. Yani 100 bin lira biriktirilmişse 15 bin lira da devlet verecek. Böylece peşinatı temin etmek kolaylaşmış olacak. 

ERKEN AYRILMALARDA DESTEK ORANI AZALACAK

Ancak herhangi bir vatandaş 5 yıl için yatırdıktan sonra “Dördüncü veya üçüncü yılda evi almak istiyorum” talebinde bulunursa o zaman bu yıllar için de kademelendirilmiş bir teşvik uygulaması olacak. 5 yıl için yüzde 15’lik teşvik, 4 yıl için yüzde 12, 3 yıl için de yüzde 10 gibi kademelendirilmiş bir şekilde uygulanacak. Böylece en az 3 yıl o tasarruf teşvik edilmiş olacak. Başbakan Davutoğlu, bunun devletin konut talebini artırmak için inşaat sektörünü, konut alımlarında peşinat yükümlülüğünü hafifletmek suretiyle de yeni evlilere ve daha düşük gelirli kesime yapacağı bir destek olduğuna dikkat çekti.

Krediler 10 yılda 10'a katlandı

Merkez Bankası verilerine göre, bankalar ve finansman şirketlerinden kullanılan konut kredi miktarı son on yıllık dönemde 12 milyar 356 milyon liradan 126 milyar 439 milyon liraya yükseldi. Böylece konut kredisi on yılda 10 kat artış gösterdi. Son 5 yıllık dönem konut kredilerindeki artış incelendiğinde mevduat bankalarının yüzde 100, katılım bankalarının yüzde 225 ve finansman şirketlerinin yüzde 347 büyüdüğü görülüyor. Her geçen yıl katılım ve finansman şirketlerinin payı artarken, geçen yılsonu itibarıyla konut kredilerinin yüzde 90,7’si mevduat bankaları, yüzde 8,6’sı katılım bankaları ve yüzde 0,7’si finansman şirketleri tarafından kullandırıldı. 


En çok Türkiye konutta fiyat artışı bekliyor

ING Uluslararası Araştırmalar tarafından gerçekleştirilen yıllık “Konut Fiyatları ve Konut Kredileri Araştırması” sonuçlarına göre, Türkiye, 2015'te konut fiyatlarına ilişkin en fazla artış beklentisinde olan ülkeler içinde İngiltere ve Lüksemburg ile birlikte ilk sırada yer aldı. Araştırmada, Türkiye’deki tüketicilerin % 72’sinin 2015'de konut fiyatlarında artış yaşanmasını öngördüğü belirlendi.


Türklerin hayal ettiği ev modeli Almanya'da

ING araştırmasında tüketicilerin hayallerindeki evde yaşamaya dair beklentileri de belirlendi. Buna göre, Türkiye genelinde tüketiciler çocuk büyütmek, kariyer ve emeklilik için Almanya’da ev sahibi olmanın ideal olduğunu düşünüyor. Ayrıca Türkiye, ev seçiminde komşuluk ilişkileri ve güvenlik konusuna en fazla önem veren ülkeler arasında yer alıyor. ING araştırması, Avrupa geneli ve ABD'yi kapsıyor.

#Ahmet Davutoğlu
#ev
#Teşvik
#destek
9 yıl önce