|

THY, 7.2 milyar dolara uçuyor

Dünya havacılık sektörüyle paralel olarak THY'nin de büyüdüğüne işaret eden THY Genel Müdürü Temel Kotil, bu yıl sonu itibariyle cirolarının 7.2 milyar dolara ulaşacağını belirtti. Kotil, kapsama alanlarının doğuda Japonya, batıda ABD'nin Los Angeles kenti olduğuna dikkat çekerek, "Uçmadığımız tek yer, Pasifik'teki Haiti" dedi

00:00 - 17/07/2011 Pazar
Güncelleme: 00:09 - 17/07/2011 Pazar
Yeni Şafak
THY, 7.2 milyar  dolara uçuyor
THY, 7.2 milyar dolara uçuyor

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, 2011 yılı sonu itibariyle cirolarının 7. 2 milyar dolara ulaşacağını açıkladı. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Erzurum Şubesi'nce gerçekleştirilen 'Tebriz - Bakü - Tiflis' uçak seferleri çalışması kapsamında Palan Otel'de düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Özgür Arslan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, THY Genel Müdürü Temel Kotil, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, MÜSİAD Şube Başkanı Mustafa Güvenli, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Başkanı Cemal Şengel, İran'ın Tebriz şehri Ticaret Odası Başkanı Rahim Sadeghian ve çok sayıda işadamı katıldı.

DİĞERLERİNE 12 YIL FARK ATTIK

Dünyadaki havayollarının gelişmelerini tamamlayarak her yere yayıldıklarını kaydeden THY Genel Müdürü Kotil, dünya havacılığı 20 yılda 3 misli büyürken, Türkiye'nin iç ve dış hatlarda 8 yıldaki büyümenin 6 kat olduğunu dile getirdi. Böylece Türkiye'nin, dünyanın 20 yılda yaptığını 8 yılda gerçekleştirdiğini ifade eden Kotil, krizden dolayı havacılık sektörü sıkıntı yaşadığı bir dönemde THY'nin büyümeyi yüzde 20 oranında devam ettirerek dünyaya yüzde 15'lik fark attığını kaydetti. THY'nin geçtiğimiz yıl Avrupa'nın en iyi hava yolu seçildiğini anımsatan Kotil, şöyle devam etti:

HAVACILIKTAKİ YAPILANDIRMAYA VURGU

"2003'te Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın havacılığı yeniden yapılandırma çalışması doğrultusunda THY'de yeniden yapılandırıldı. Bugün Avrupa'da birinci havayoluyuz. Demek ki bir Türk firması da alanında ilk sıraya yükselebiliyor. Avrupa'yı geçmek, dünyayı geçmek anlamına gelmez ama 1-2 yıl içerisinde bu da olur. Bunun için de tempolu çalışmak çok önemli. Kim tempolu çalışırsa sonucu da güzel oluyor. Ciromuz, 2003'de 1,5 milyar dolarken geçtiğimiz yıl 6 milyar dolara yükseldi. 2011 sonu itibariyle 7.2 milyar dolar olacak. 2003'ten 2011'e 5 katlık bir ciro artışı var."


Erzurum-Tebriz için 'sefer'berlik

İş adamlarının Erzurum-Tebriz hattı için uçuş talepleriyle ilgili de konuşan Temel Kotil, şu ifadeleri kullandı: "İpekyolu üzerinde olduğumuz için Orta Doğu ve Uzak Doğu pazarı büyüdü. Avrupa bizim için daha önce duble yoldu otoban yaptık. THY olarak köprü kurduğumuz için büyüdük. Türkiye köprü olduğu için para kazanıyor. Yoksa İstanbul'a, Erzurum'a gelen yolcu sayısı bize yetmez. Bütün olay İpekyolu'na gidiyor. Türkiye, İpekyolu'ndan çok kazandı. İpekyolu'ndan Selçuklu, Osmanlı çok kazandı. Cumhuriyet döneminde de kazanılacak. Erzurum- Tebriz seferinin başlatılması için yönetim kurulu ile görüşeceğim. Çünkü İstanbul'dan Tebriz'e hat bulmak çok zor. Ancak Erzurum- Tebriz hattı olursa bu çok kolay olur."


Dünya kanatlarımızın altında

THY'nin 2005'te 110 hatta uçtuğunu, şimdi ise bu sayının 190'a ulaştığını kaydeden THY Genel Müdürü Tmel Kotil, "THY'nin kapsama alanı doğuda Japonya batıda Amerika'nın Los Angeles kenti. Uçmadığımız tek yer, Pasifik'teki Haiti. Yani her yere uçuyoruz. Uçulan nokta sayısında dünyada 8'inciyiz" dedi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın kendilerini rekabete soktuğuna dikkat çeken Kotil, "Biz büyüdük diğer hava yolları bizden daha iyi büyüdü. Erzurum'a önceden bir sefer oluyordu, şimdi 12 sefere ulaştı. Bunlar önemli başarılardır" diye konuştu.



13 yıl önce