|

TİB’de yeni yapılanma

Hükümet, yasa dışı telefon dinleme iddiaları ile gündeme gelen Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nı yeniden yapılandırıyor. Bakan Elvan, bazı işlem kayıtlarının silindiği TİB’in mevcut binasından çıkarılıp farklı bir yere aktarılması gerektiğini söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 23/12/2014 Salı
Güncelleme: 21:26 - 22/12/2014 Pazartesi
Diğer
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, “Hükümet olarak Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) mutlaka yeniden yapılandırılması gerektiğine inanıyoruz. Bu çerçevede çalışmalarımızı da aslında tamamladık. Bu çalışmalarımızı inşallah kısa süre içerisinde Bakanlar Kurulunda konuşur, tartışırız. TİB’in yeniden yapılandırılmasına yönelik ciddi bir adım atmış oluruz” dedi. Elvan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na konuk oldu. Bakan Elvan, “paralel yapı” ile mücadelede gelinen aşamaya ilişkin ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na bağlı olarak çalışan TİB bünyesinde de “paralel yapılanma olduğu, yasadışı telefon dinlemeleri ve işlemler yaşandığı” iddialarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başkanlığın çok iyi niyetlerle kurulduğunu belirten Bakan Elvan, “Buna rağmen zaman içerisinde maalesef oradaki çalışan personelin de kendi yetkilerini aşarak birtakım uygulamalara girmeleri Telekomünikasyon İletişim Başkanlığını önemli ölçüde zayıflattı ve yıprattı” dedi. 

KAYITLAR SİLİNMİŞ

Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığının TİB’de bazı işlem kayıtlarının ve logların silindiğini tespit ettiğini ifade eden Elvan, şöyle devam etti: “Siz, iyi niyetle çalışıyorsanız neden geçmiş kayıtları silersiniz? Log kayıtları dediğimizde, bir tane dijital telefonumuz var. Telefonda son 1 yılda kiminle görüştüğünüz, hangi numaralara ulaştığınızın kaydı, başkalarında yoktur ama kendi sisteminizde kayıtlıdır. Buna log kaydı diyoruz. Bunların tamamı siliniyor. Siz 17-25 Aralık operasyonunda bu kayıtları ortadan kaldırıyorsunuz, neden silinir bunlar? CD’ler, oradaki özellikle mahkeme kararı ile ortaya çıkmış olan dinlemelerin birer kopyası CD olarak TİB’de bulunuyordu. Bunların tamamı parçalanmış, kırılmış. Bunu neden yaparsınız. TİB’de çanak antenlerin olduğu ve verici özellikleri olduğu ortaya çıktı. Özetleyecek olursak 3 ayrı soruşturma söz konusu. Bir tanesi TİB’in geçmişe yönelik işlemler ve log kayıtlarının silinmesiyle ilgili yürütülen soruşturma var. İkincisi yasadışı dinleme ve casuslukla ilgili bir soruşturma var. Üçüncüsü ise kriptolu telefonların dinlenmesine yönelik bir soruşturma var, devam ediyor” ifadelerini kullandı.

BAŞKA BİNAYA TAŞINACAK

Elvan, TİB’in yeniden yapılandırılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: “Hükümet olarak TİB’in mutlaka yeniden yapılandırılması gerektiğine inanıyoruz. Bu çerçevede çalışmalarımızı da aslında tamamladık. Bu çalışmalarımızı inşallah kısa süre içesinde Bakanlar Kurulunda konuşur, tartışırız. TİB’in mevcut binasından çıkarılıp farklı bir yere aktarılması gerektiğine de inanıyoruz. Çünkü orada ne yapıldığını açıkçası bilemiyoruz. Şu anda TİB’de gerçekten yasalara, kurallara, hukuka uygun bir şekilde çalışmalar yürütülüyor.”

Köprü üstüne demir yolu

Çanakkale Boğazı geçiş köprüsünün de yer aldığı Otoyol Projesi’ne ilişkin Bursa’yı Bilecik’e bağlayan hızlı tren projelerinin devam ettiğini belirtti. Bu proje tamamlandığında vatandaşların Bursa’dan İstanbul’a ve Ankara’ya 2,5 saatte ulaşabileceklerini dile getiren Elvan, "Ben arkadaşlarıma bu köprünün üzerinden bir demiryolu hattı geçirmek için talimat verdim. Proje revize ediliyor. Çanakkale Köprüsü üzerinden bir demiryolu hattı geçirmeyi düşünüyoruz. Böylece İstanbul trafiği rahatlatılacak, taşımacılık maliyetleri düşecek” dedi. 


Ankara-İzmir ihalesi 2015'te

Çukurova Havaalanı'nı çok önemsediklerini belirten Bakan Elvan, “Bu işi alan firmanın finansal sıkıntıları var ve bazı yabancı firmalarla görüşme içerisinde. DHMİ'ye ortak alımı teklifinde bulundular, DHMİ de bunu değerlendiriyor, bu çerçevede bir karar vereceğiz” dedi. Bakan Elvan, Ankara-İzmir YHT hattında 2015 yılında Turgutlu’ya kadar olan kesinin ihalesine çıkacaklarını bildirdi. Elvan, Ordu-Giresun Havalimanı'nı 2015 Mart ayında açmayı hedeflediklerini açıkladı. Bakan Elvan, Rize Havalimanında hedefin 2015 yılında ihaleye çıkmak olduğunu sözlerine ekledi. 


Yavuz Sultan'a 10 metre kaldı

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün kuleleri ve ayaklarının da neredeyse tamamlandığını bildiren Elvan, “Kulelerde 312. metreye geldik, tamamlamak için 10 metrelik bir kısım kaldı. Bu hafta perşembe ya da cuma günü 3. köprünün ilk tabliyesini atacağız. Sizleri de davet ediyorum. Köprünün silueti de yavaş yavaş görülmeye başlanacak. Buradaki hedefimiz 29 Ekim 2015’te bu köprünün açılışını gerçekleştirmek. Burada 95 kilometrelik bir Kuzey Marmara otoyol projemiz de var, bu otoyolu da yine aynı tarihte bitireceğiz” diye konuştu.


Demiryoluna 8.5 milyar TL bütçe

Bakanı Lütfi Elvan, gelecek yıl 8,5 milyar liralık demiryolu yatırımı yapılacağını belirterek,  “2016 yılından itibaren ise yılda ortalama 12 milyar lira civarında yatırım yapmayı planlıyoruz” dedi. Elvan, 17 Aralıkta hizmete açılan Konya-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattına ilginin çok yoğun olduğunu, gelecek haftanın biletlerinin tamamen tükendiğini açıkladı. Elvan, “Bu, sadece Konya-İstanbul hattına özgü değil" dedi.


Kars-Tiflis Bakü hattı gelecek yıl

Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi’nin de 2015 sonu itibarıyla tamamlanacağını dile getiren Elvan, Ankara’yı İzmir’e bağlayan yüksek hızlı tren hattı konusunda da Polatlı’dan Afyonkarahisar’a kadar olan kesimde yapım çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Afyonkarahisar-Uşak arasındaki kesimle ilgili ihaleye çıktıklarını anlatan Elvan, “2015 yılında Turgutlu’ya kadar olan kesimin de ihalesine çıkacağız" açıklamasında bulundu.

#Lütfi Elvan
#TİB
#Anadolu Ajansı
#17-25 Aralık
9 yıl önce