|

Tofaş ve Oyak Renault'ta eylem devam ediyor

Türkiye'nin otomotiv devleri Oyak Renault ve Tofaş fabrikalarında çalışan işçilerin ücret artışı isteğiyle başlattıkları ve üretimin durmasına neden olan eylem devam ediyor.

Yeni Şafak
13:40 - 20/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 14:38 - 24/07/2017 Pazartesi
DHA

Otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren Coşkunöz, Mako fabrikalarının ardından, bu sabah Bursa Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Ototrim Panel Ticaret Sanayi fabrikasında da, işçi eylemi nedeniyle üretim durdu. Yaklaşık 13 bin işçinin katıldığı eylemin sona erdirilmesi için Bursa Valisi Münir Karaloğlu'nun arabuluculuğunda işçi ve işveren temsilcilerinin görüşmeleri de devam ediyor. Oyak Renault, sorunun aşılması için Fransa'dan 3 yöneticisini Bursa'ya getirdi.



Türkiye'nin otomotiv ve yan sanayinin kalbinin attığı Bursa'da, işçilerin üye olduğu Türk Metal Sendikası'nın, Bosch Fabrikası'nda çalışan işçilere uygulanan farklı sözleşmeden kendilerinin de yararlanmaları için başlattıkları 'iş bırakma' ve 'işyerinden ayrılmama' eylemleri sürüyor. Geçen perşembe gecesi Oyak Renault'ta yaklaşık bin 500 işçinin geldiği gece vardiyasında başlayan, ardından Tofaş Otomobil Fabrikası ile devam eden bu eylemlere, yan sanayinin lokomotif isimlerinden Coşkunöz işçileri geçen pazar günü, Mako işçileri de geçen pazartesi günü katıldı. Bu sabah da yine yan sanayi fabrikalarından 600 çalışanı bulunan Ototrim Panel Ticaret Sanayi fabrikası işçileri de katıldı.



Bursa Organize Sanayi Bölgesinde cam krikosu, güneşlik, tavan lambası, tavan kaplaması, kapı panosu ve plastik enjeksiyon parçaları üreten bu fabrikanın da katılımı ile Bursa'da eylem yapan işçilerin sayısı yaklaşık 13 bine ulaştı.



VALİ ARABULUCU, GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

Bu arada, sorunun çözülmesi için Bursa Valisi Münir Karaloğlunun arabuluculuğunda işçi ve işveren temsilcilerinin dünkü görüşmelerinden de bir sonuç alınamaması rağmen, bazı gelişmeler oldu. Oyak Renaulttaki işçiler adına görüşmelere katılan avukat Deniz Baykal, görüşmelerde olumlu noktalara gelindiğini belirterek şunları söyledi:


"Vali Karaoğlu, çok iyi niyetle görüşmeleri sağlıyor. İşçiler belirli bir noktaya geldi. İşverenin bir ay içinde ücret artışı değerlendirmesinin rakamlandırılması isteniyor. Bunu kamuoyuna deklare ettikleri taktirde sonuç alınacak. Bu konudaki yazılı metin sorunu da aşıldı. İşveren temsilcileri rakam açıklamak istemeyince, görüşmelerden sonuç alınmadı ve işçiler eyleme devam ediyor. Sonuç alınıncaya kadar da eylemde kararlılar."



Sorunu çözmek için Fransadan Renaultun merkezinden 3 yöneticinin de Bursaya geldiğini bildiren Baykal, "Toplu görüşmenin ardından Fransadan gelen yöneticilerle de görüştük. MESS ile görüşmeden bir karar veremeyeceklerini söylüyorlar. Renault olarak farklı bir uygulama içine girerlerse 110 bin işçinin çalıştığı metal sektöründe kaosa yol açacaklarını söylüyorlar" dedi.


Bu sabah yeniden Vali Karaloğlunun aradığını ve görüşmelerin devam etmesini beklediklerini söyleyen avukat Baykal, "Bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Ekonomi Bakanlarını da arayıp, konuya müdahil olmalarını isteyeceğiz" dedi.


Bu arada bazı yetkililer, yapılan görüşmelerden sonuç çıkmaması üzerine işçileri eylemde olan bazı fabrikanın yöneticilerinin, iş mahkemesine başvurarak işyerinde çalışmaların yapılmadığının tespiti için dava açtığını açıkladılar.



MESS: EYLEMLER KATLANILAMAZ BOYUTA ULAŞTI

Bu arada, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası, fabrikalardaki eylemlerle ilgili yazılı bir açıklama daha yaptı. Açıklamada, Bursada kurulu bulunan, sendikaya üye bazı otomotiv ana ve yan sanayi işyerlerinde başlatılan işyerini terk etmeme ve topluca iş bırakma şeklindeki yasadışı eylemlerin katlanılamaz boyutlara ulaştığı belirtildi.


Üye işletmeleri kapsayan 2014-2017 dönemi MESS grup sözleşmelerinin, birkaç ay gibi kısa bir süre önce 3 yıl için imza altına alındığı hatırlatılan açıklamada, "Bu tür eylemler yoluyla 3 yıllık bağlayıcılığı olan Grup Toplu İş Sözleşmesi şartlarına yönelik haksız taleplerde bulunulmaması gerekir" denildi.



Eylemle Türk otomotiv endüstrisinin uluslararası piyasalardaki itibarına ve rekabet gücüne zarar verildiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi:



"Ülke ihracatı ve ekonomisi olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu durumun devamı halinde karşılaşılacak sipariş iptalleri ve pazar kaybı, işletmelere olduğu kadar istihdama da zarar verecektir. Ayrıca bu süreçte yaşananların işletmelerde derin yaralar açmasından endişe etmekteyiz."



Açıklamada, üyelerine ait işyerlerindeki 'yasa dışı' olarak nitelendirilen eylemlerin bir an önce sona erdirilmesi, çalışma barışının en kısa sürede tesis edilmesi ve üretime başlanması her şeyin ötesinde ülkenin menfaati gereği olduğuna vurgu yapılarak, "Bu itibarla tüm çalışanlarımızı sağduyu ile hareket etmeye, işlerine sahip çıkmaya, işyerlerine ve ülke ekonomisine zarar veren yasa dışı eylemlere derhal son vermeye davet ettiğimizi kamuoyuna duyururuz" denildi.



TÜRK METALDEN DE AÇIKLAMA

Otomotiv sektöründe eylem yapan işçiler adına grup sözleşmesine imza atan Türk Metal Sendikası Yönetim Kurulu da açıklama yaptı. Açıklamada sendikanın 38 ay boyunca sendikasız kalan ve mağduriyet yaşayan Bosch işçileri için önemli bir toplu iş sözleşmesi imzalandığı hatırlatılarak şöyle denildi:


"Sendikasız geçen 2012- 2014 dönemini kapsayan ücret zammı alınmış ardından 2014-2017 dönemi için diğer işyerlerinde imzalanan toplu iş sözleşmede alınan ücret artışının aynısı Bosch işçileri için de alınmıştır. Böylece mağduriyetin giderilmesine çalışılmıştır. Bu ücret artışları ve işverenin sendikasız dönemde işçileri için yaptığı ücret ayarlamaları nedeniyle sınırlı sayıda işçimizin diğer işyerlerindeki işçilerinden biraz daha yüksek ücret almaları sonucunu ortaya çıkarmıştır. Ancak bütün bunlara rağmen Bosch işçinin ortalama ücreti yine de Oyak Renault ve Tofaş işçilerinin ücret ortalamasının gerisindedir."



Elde edilen bu sözleşme başarının bazı çevreler tarafından Türk Metalin Bosch işçisine diğer yerlerindeki üyelerinden daha yüksek ücret artışı sağladığı propagandasıyla servis edildiğini ve üyelerin sendikaya tepki duymalarına neden olduğu kaydedilen açıklamada, bu propagandaların etkisi ve sahada faaliyet gösteren bazı çevrelerin kışkırtmalarıyla başta Oyak Renault işyeri olmak üzere diğer bazı işyerlerinde ücret artışı talebi ile eylemler yapıldığı hatırlatıldı. Açıklamada, şöyle denildi:


"Sendikamızın ortaya çıkan bilgi kirliliğine karşı konuyu bütün ayrıntılarıyla ortaya koyan, böyle bir ücret farkının dile getirilen boyutta olmadığını belgelerle açıklayan yaklaşımına rağmen, eylemler devam etmiştir. Eylemler kısa sürede sendikamız ve işyerlerinin ardından tüm bölgeye hedef alan bir boyuta dönüşmüştür. Sendikamız bu zaman zarfında eyleme katılarla diyalog kurulması için azami gayreti göstermiş, ancak çabalarımız olayı provoke eden grupların etkisiyle sonuçsuz kalmıştır."


Açıklamada, sendikanın tüm uzlaşma çabaları, eylemlere son verme girişimleri ve işçilerle diyalog çabasının sonuçsuz kaldığı da vurgulanarak, "Ancak Türk Metal Sendikası, gerek MESS ve gerekse işverenler ile görüşerek bu çıkmazın aşılabilmesi için girişimlerine devam etmektedir. Çabamız eylemin sonlandırılması, işyerini terk etmeme eylemine son verilmesi üretime başlanması ve sorunların görüşmeler yoluyla çözülmesi içindir" denildi.



Açıklamada, Türk Metal Sendikası olarak sorunun diyalog yoluyla çözümü için gerekli çabanın gösterilmeye devam edileceği ve üyeleri olsun ya da olmasın tüm Bursa emekçilerinin bu süreçten herhangi bir zarar görmeden çıkabilmesi için çabaların sürdürüleceği ve bu uğurda her türlü mücadeleye ve fedakarlığa hazır oldukları kaydedildi.



#Oyak Renault
#Tofaş
#Eylem
9 yıl önce