|

TOKİ'de yöresel taşlar

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (​TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan, "Yöresel mimariyi yansıtacak en önemli unsurlardan biri de yöresel taşlardır. Dolasıyla biz bütün projelerimizde o yörede olan taşları hem bölge ekonomisine katkı sağlasın hem de binalar daha sağlam, kalıcı olsun diye kullanıyoruz" dedi.

Yeni Şafak
12:52 - 16/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 09:55 - 16/04/2015 Perşembe
AA

Turan, dar gelirli vatandaşları konut sahibi yapmak için önemli projeler yürüttüklerini ve bunu Türkiye geneline yaymaya çalıştıklarını söyledi.



TOKİ'nin konutta uzman bir kuruluş olduğunu belirten Turan, "Bugüne kadar 650 bin konutu vatandaşlarımıza imal ettik. 3,5 milyon insanımız, toplu konut binalarında oturuyor. Toplu Konut İdaresi olarak hem depreme dayanıklı hem de bölgesel soğuğa, sıcağa karşı korunaklı binalar inşa ediyoruz" diye konuştu.



Konut yapımı konusunda önemli birikime sahip olduklarının altını çizen Turan, "Bunun üzerine yeni bir şey daha ekledik ve son 6 aydır bu disipline göre hareket ediyoruz. Mutlaka yöresel mimariye dikkat ediyoruz. Hiçbir şehirde en yüksek bina, TOKİ binası olmayacak. Biz yöresel mimariye dikkat eden, yatay eksenli binalar inşa etmeye çalışıyoruz" ifadesini kullandı.



Turan, Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin yanında bölgesel taşları kullanarak, yeni mimari yapılar inşa ettiklerini belirtti.



Erzurum'da da farklı bir mimari yapı uyguladıklarını dile getiren Turan, "Vatandaşlarımız memnun, mimarisi de güzel. Yeni etapta yöresel mimari de çok farklı olacak. Hem dükkanlarda hem de binalarda yöresel taşların da kullanıldığı daha güzel binalar göreceksiniz. Değer katacak binalar göreceksiniz" dedi.



"Yöresel taşın kullanımını istiyoruz"


Turan, TOKİ'nin son dönemde yaptığı bütün konutlarda yöresel mimariye dikkat ettiğini ve çalışmalarını bu yönde yaptığını vurgulayarak, şunları kaydetti:



"Yatay mimariyi esas alacağımızı söylüyoruz çünkü kadim şehirlerimizde, Anadolu şehirlerimizde gelenekten gelen yapılanma şeklimiz yatay mimaridir. Yöresel mimariyi yansıtacak en önemli unsurlardan biri de yöresel taşlardır. Dolasıyla biz bütün projelerimizde o yörede olan taşları hem bölge ekonomisine katkı sağlasın hem de binalar daha sağlam, kalıcı olsun diye kullanıyoruz. Yöresel taşlar, uzun yıllar boyunca binaların görselliğini arttıracaktır. Daha sağlıklı binalar olması için yöresel taş kullanımına önem veriyoruz. Projemizde mutlaka yöresel taşın kullanımını istiyoruz."



Yöresel taşlardan çarşı ve binalar inşa edeceklerini belirten Turan, yöredeki taşların getirildiğini ve binalara yakışacak taşları kendilerinin seçtiğini ifade etti.



"Her bölgeye özgü normlar inşa ediyoruz"


Turan, her bölgenin iklim şartlarını göz önünde bulundurarak konut yaptıklarına dikkati çekerek, "Bu bölgeye, başka yerden taş getirsek iklime uymayabilir. Yani batıdan buraya traverten gelmemiş. Dolasıyla tarihsel kullanımda da o taş, yöreyi hitap eder, yöreye uygun bir taştır" şeklinde konuştu.



Konutlarda yapılacak mimariye ilişkin yarışma düzenlediklerini ve mimarların buna büyük katkı sağladığını anlatan Turan, şunları söyledi:



"Biz tarihsel bir süzgeçten geçiyoruz. Selçuklu, Osmanlı izlerimiz var. Hatta bu coğrafyada oluşmuş başka medeniyetlerin izleri var. Bunlardan oluşan bir mimari disiplin söz konusu. Bugünkü versiyonu, geleceğe taşıyoruz. Geçmiş normları da içeren, bugünü inşa edecek bir mimari oluşum. Bu kendiliğinden oluşmaz, yeni mimari üslup nasıl geliştirebiliriz diye her bölgeye özgü normlar inşa ediyoruz."



700'den fazla şantiyede inşaat sürüyor


TOKİ'nin geçen yıl ürettiği yaklaşık 40 bin konutun yanında 16 büyük stadyum, 20 bin kapasiteli yurt ve 140 hastane inşaatının da devam ettiğini aktaran Turan, şunları kaydetti:



"Türkiye tarihinde bu kadar büyük çaplı bir çalışma yapılmamıştır. Tek başına konutta değil, 700-720 kadar büyük şantiyede aktif olarak çalışan ekibiz. Türkiye'nin her tarafından sadece biz değil, diğer ekip arkadaşlarımız da sahaları geziyor. 2015 yılında hedefimizi 50 bin konut olarak koyduk ama 50 bin nitelikli sosyal konut hedefini geçmiş olacağız. Kuruluş amacımız da budur. Amacımız, konuta erişmede zorlanan dar ve alt gelirli vatandaşın konut edinimini sağlamaktır. En son Gaziantep'te, Bilecik Bozüyük'te, Osmaniye'de konutlar yapıyoruz. 8-9-10 bin lira peşinatla, eve taşındıktan sonra ödenecek 350 ila 450 lira taksitlerle vatandaşlarımızı ev sahibi yapıyoruz. Bu ancak sosyal devletin yapacağı bir şeydir. Buna vesile olmakta sevindirici bir şeydir."

#yöresel taş
#TOKİ
#M. Ergün Turan
9 yıl önce