|

TÜMOSAN''da hedef 100 bin motor

AR-GE çalışmalarını İTÜ Teknopark bünyesinde sürdüren TÜMOSAN, 6 silindirli yerli dizel motor üretimine başladı. Yeni nesil dizel motorların ilk prototipinin Ağustos 2014 ateşlenmesini planlayan TÜMOSAN, böylelikle dizel motorda dışa bağımlılığa son verecek. TÜMOSAN yerli otomobil üretimine yönelik çalışmalara da hız verdi.

İstihbarat Servisi
00:00 - 25/09/2013 Çarşamba
Güncelleme: 22:23 - 24/09/2013 Salı
Yeni Şafak
TÜMOSAN''da hedef 100 bin motor
TÜMOSAN''da hedef 100 bin motor

AR-GE çalışmalarına hız veren TÜMOSAN, dizel motorda dışa bağımlılığa son verecek. TÜBİTAK desteği ve İTÜ danışmanlığında yürütülen projeler otomotiv sanayiinde bir devrim niteliğinde. TÜMOSAN'ın Konya'da kurduğu motor üretim üssünde yılda 75 bin motor üretiliyor. Yeni kurulan üretim hattıyla birlikte yıllık dizel motor üretim kapasitesi 100 bine çıkarılacak, yeni nesil dizel motorların ilk prototipinin Ağustos 2014'te ateşlenmesi planlanıyor. TÜMOSAN, ilk yerli oto çalışmalarına da hız verdi.

75 BİNDEN 100 BİNE

Yıllık 75 bin adet dizel motor üretim kapasitesi ile Türkiye'nin ilk dizel motor üreticisi TÜMOSAN, ürettiği yerli motorların performansının artırılması için çalışmalarına devam ederken geleceğin yeni nesil dizel motorlarının üretimine yönelik önemli girişimlerde bulunuyor. 1975 yılından bu yana yerel dizel motor üretimine odaklanan şirket, halihazırda 50-115 HP aralığında 3 ve 4 silindirli motor üretimi gerçekleştiriyor. Yürüttüğü Ar-Ge çalışmaları kapsamında halihazırda ürettiği 3 ve 4 silindirli motor üretim güç aralığını 50-135 HP aralığına çıkarırken aynı üretim teknolojisini kullanarak 6 silindirli dizel motorla güç seviyesini 205 HP seviyesine çıkarmayı planlıyor.

MOTOR ÜSSÜ KURDU

TÜBİTAK tarafından desteklenen yeni nesil dizel motor üretiminde belirlenen hedef ise tarım makinalarında 275 HP ve otomotiv endüstrisi alanında ise 450 HP. yeni nesil dizel motorların ilk prototipinin Ağustos 2014'te ateşlenmesi planlanıyor. Yeni nesil dizel motorlar, işin geliştirme projesine paralel olarak ayrı bir üretim hattının oluşturulması yatırım planlaması da devam ediyor. Yeni nesil dizel motor üretim hattı ile birlikte yıllık dizel motor üretim kapasitesi 100 bin adet olacak. İlk yerli otomobil üretimi doğrultusunda da çalışmalarına hız veren TÜMOSAN, Avrupa Birliği normlarına başarıyla uyum sağlayan sayılı üreticiler arasında yer alıyor. TÜMOSAN'ın Konya'da 1 milyon 600 bin metrekare üzerine kurulu, 93 bin metrekare kapalı alan içerisinde yer alan üretim tesisi Türkiye'nin motor üretim üssü konumuna oynuyor.

DİZEL İÇİN ÇOK YAKITLI YANMA MEKANİZMASI

TÜMOSAN, milli tank güç grubu ihalesine katılan firmalardan biri olarak savunma sanayiine yönelik çalışmalarını da sürdürüyor. Bunun yanısıra TÜMOSAN'ın öncelikli hedefleri arasında alternatif yakıtların kullanılması kapsamında dizel motorlar için çok yakıtlı yanma mekanizmalarının geliştirilmesi de yer alıyor. Şirket, gelecekte içten yanmalı motorların yerini alacak, değerlendirme sürecinde olan yeni teknolojiler konusunda da önemli projeleri başlatmak için gerekli hazırlıkları tamamlamış bulunuyor.

Otomotiv için tecrübe olacak

Yılda 45 bin adet transmisyon üretim kapasitesine sahip olan TÜMOSAN, 12X3 mekanik vites kutusunu kullanıcı beklentileri doğrultusunda öncesinde 12x12 ve halihazırda 16x16 vites seçeneği seviyesine çıkarmış bulunuyor. Günümüzdeki teknolojik gelişmeleri yakından takip eden şirket, güç aktarma organlarında hidrolik sistem uygulamalarına başlamış ve 2013 yılı sonu itibariyle full powershift uygulamalarına geçmiş olacak. Hasat makinelerinde kullanılmak üzere hidrolik hibrid güç grubu geliştirilecek. Yapılan çalışmalarla otomotiv alanında kullanılacak transmisyon tasarım ve üretim alt yapısı oluşturulmuş olacak.

Savunma sanayii hamlesi

Yeni nesil motorların üretimine başlanması sonrasında TÜMOSAN traktör üretimine ilave olarak inşaat ve hasat makineleri konularında da söz sahibi olmayı amaçlıyor. Yeni nesil motorların ülkemizde halihazırda üretilmekte olan askeri taktik ve zırhlı araçlar için de önemli bir yerli alternatif oluşturabileceği öngörülüyor. Yerli motor kullanımının artmasına öncülük ederek ithalatın neden olduğu maliyeti ortadan kaldırmanın yanısıra Avrupa'da da ciddi bir ihracatçı marka haline gelmek TÜMOSAN'ın hedefleri arasında yer alıyor.

Ekonomiye önemli katkı

Türkiye'de 2011 yılına kadar 95 HP üzerinde satılan tüm traktörlerin ithal edilmesi TÜMOSAN dahil bir kısım üreticilerin 100-110 HP aralığında traktör üretimine başlaması nedeniyle kısmen önlemiş bulunuyor. TÜMOSAN tarafından yerli olarak geliştirilen daha güçlü dizel motorlarla 115-135 HP güç aralığındaki traktörlerin 2013 yılı itibariyle üretilmeye başlanması, rakiplerine göre çok düşük maliyetli ürünlerin müşteri ile buluşması sağlanacak. 6 silindirli dizel motorların üretimine başlanması ile traktör ithalatı tamamen ikame edilecek ve hasat makineleri ile inşaat makinelerinin Türkiye'de imalatının önü açılacağından girdi maliyetlerinde önemli düşüşler görülecek.

TÜBİTAK ve İTÜ'yle ortak

Ulusaldan evrensele bir marka yaratmayı hedefleyen TÜMOSAN, Ar-Ge yatırımlarına büyük önem veriyor. Ar-Ge çalışmalarını 2004 yılından bu yana, TÜBİTAK'ın desteği ve İTÜ'nün danışmanlığında sürdüren TÜMOSAN'ın Ar-Ge Merkezi, İTÜ Teknokent'te otomotiv alanında faaliyet gösteren ilk uygulama olma özelliğini taşıyor. TÜMOSAN, araç tasarımı şemsiyesi altında sektörde kritik alt sistem olarak kabul edilen dizel motor, transmisyon, elektronik kontrol üniteleri çalışmalarına öncelik veriyor. Otomotiv ana alt sistemlerinin yerli olarak tasarım ve üretiminin gerçekleştirilmesi sonrasında dış kaynaklara bağlı olmaksızın yerli otomobil üretiminde rekabetçi ürünlerin piyasaya sunulabileceği değerlendiriliyor.


11 yıl önce