|

Türk lirası'na "Çin dopingi"

Çin Merkez Bankası'nın ekonomik aktivitedeki zayıflamaya önlemek için sürpriz bir şekilde faizleri indirmesinin ardından yurt içinde Türk Lirası dolar karşısında değer kazanırken, 2 ve 10 yıllık faizler geriledi.

Yeni Şafak
14:52 - 21/11/2014 Cuma
Güncelleme: 13:12 - 21/11/2014 Cuma
AA
Güne bankalararası piyasada 2,22 seviyesinden başlayan dolar/TL, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin ekonomik aktiviteye yönelik olumsuz sayılabilecek konuşmasının ardından 2,2300'e kadar yükseldi.


Çin Merkez Bankası'nın ekonomik aktivideki zayıflamayı önlemek amacıyla faizlerde indirime gitmesinin ardından tekrar düşüşe geçen dolar/TL 2,2178'e gerileyerek 3 Kasım'dan beri en düşük seviyesini gördü.


Çin Merkez Bankası’nın ekonomiyi desteklemek amacıyla faizlerde indirime gitmesi, genel olarak tüm gelişen ülke varlıklarına ilgiyi artırırken, yurt içinde de tahvil-bono piyasasında faizlerin düşmesini sağladı. Gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8,07'den yüzde 7,91'e gerileyerek, 1 Kasım 2013 tarihinden bu yana en düşük seviyeyi gördü. 


Dün TCMB'nin faizlerde değişikliğe gitmemesinin ardından, yaklaşık 1,5 yılın en düşüğüne gerileyen 10 yıllık tahvil faizi de Çin Merkez Bankası'nın kararının ardından düşüşünü sürdürdü ve yüzde 8,21'i gördü. 10 yıllık tahvil en son 20 Haziran 2013 tarihinde yüzde 7,60'ı görmüştü.


 "2015 yılının her açıdan çok daha renkli ve enteresan geçeceğinin sinyallerini veriyor"


Noor Capital Market Uluslararası Piyasalar Uzmanı Ahmet Uluhan konuya ilişkin Çin Merkez Bankası'nın uzun süredir beklenen genişlemeci adımlarını birazda sürpriz şekilde atmaya başladığını söyledi.


Atılan adımın ya da adımların yavaşlayan ekonomiyi canlandırma adına kısa vade de olumlu sonuçlar doğuracağını düşündüğünü dile getiren Uluhan, Fed'in parasal genişlemeden çıkarken, Japonya ve Avro bölgesinden sonra Çin'inde genişlemeci politikalarda etkin rol alacağını böylece gösterdiğini kaydetti.


Bu tür adımların gelecek süreçte de merkez bankaları tarafından atılmaya devam edeceğine dikkati çeken Uluhan, "Çin ekonomisinin liberalleşmesi ve daha katılımcı aktör olarak varlığını hissettirmesi, küresel ekonomideki toparlanmalar açısından önemle takip edilmeye devam edilecektir. Yıl sonuna doğru gerçekleşen bu tür gelişmeler bize 2015 yılının her açıdan çok daha renkli ve enteresan geçeceğinin sinyallerini veriyor" ifadelerini kullandı.
#Çin Merkez Bankası
#faiz
#dolar/TL
#dolar fiyatı
9 yıl önce