|

Türkiye alternatifsiz

Ukrayna’nın Rusya’dan gaz almayacağını açıklaması ve mevcut krizin aşılamaması nedeniyle, Türkiye’den geçecek Türk Akımı olarak da tanımlanan hattın çalışmaları hızlandı. AB ve Rusya arasındaki sorunların artmasıyla, boru hattının yönü tek ve güvenilir güzergah olarak görünen Türkiye’ye tümüyle döndü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/03/2015 Perşembe
Güncelleme: 19:29 - 25/03/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Ukrayna'nın Rusya'dan gaz almayacağını açıklaması ve mevcut krizin aşılamaması nedeniyle, Avrupa'ya iletilecek Rus gazında ibre tümüyle Türkiye'ye döndü. 'Türk Akımı' olarak da tanımlanan hattın çalışmaları hızlandı. AB ve Rusya arasındaki sorunların artmasıyla, boru hattının yönü tek ve güvenilir güzergah olarak görünen Türkiye'ye deyim yerindeyse alternatifsiz kaldı.


Gazprom yetkilileri, gelecekteki doğalgaz satış parametrelerini kapsayacak şekilde yeni bir anlaşma sağlanmadığı takdirde 31 Mart 2015 itibariyle 2009 tedarik sözleşmesini tekrar yürürlüğe gireceğini belirttiler. Yetkililer, anlaşma sağlanamazsa özellikle yılın ikinci kısmında AB doğalgaz transit geçişinin istikrarı konusunda ciddi kaygılar söz konusu olacağına dikkat çektiler.



UKRAYNA YETERLİ DEĞİL


Ukrayna, ters akış yöntemiyle Avrupa ülkelerinden aldığı doğalgaz sayesinde, Rusya'dan doğalgaz ithalatını tamamen durdurmayı planlıyor. Ukrayna Enerji ve Kömür Sanayi Bakanı Vladimir Demçişin, önceki gün yaptığı açıklamada, Rusya'dan doğalgaz alımını 1 Nisan'dan itibaren durduracaklarını açıklamıştı.



BORCUNU DA ÖDEMEDİ


Yetkililer ise krizin derinleşmesine paralel olarak Türkiye güzergahını işaret ediyor. Ukrayna ile Rus Gazprom arasında 2009 yılında yapılan 10 yıllık anlaşmada Avrupa doğalgaz transit sözleşmesi olduğunu belirten şirket, “Ukrayna, 2013 yılı Ağustos ayına dek doğalgaz fiyatlandırma formülüne uygun ve düzenli olarak ödemiş, ancak bu tarihten sonra ödemeler düzensiz ya da eksik yapılmaya veya hiç yapılmamaya başlandı” ifadelerine yer verdi.



Kış paketi uygulaması sona eriyor


Alacakları konusunda Gazprom şirketi olarak Stokholm Tahkim Mahkemesi'ne gittiklerini, mahkemenin de davayı 2016 şubat-mart aylarına görüşeceği sonuçlanmasının da 2016 yılı ortalarını bulacağını belirten şirket yetkilileri, “2014 yılı yaz ortasından itibaren 7 tur süren üçlü görüşmeler sonucu Rusya, Ukrayna ve Avruap yönetimleri arasında doğalgaz tedarikinin 30 Ekim 2014-31 Mart 2015 arasında olması sağlanmıştı” hatırlatması yaptı.



Tercih Türk Akımı yönünde


Rusya'nın gazda strateji değişikliğine gittiğine dikkat çeken şirket yetkilileri, “Gazprom 2015 yılı Ocak ayında, 2019 yılından itibaren Türk Akımı (63mmk) ve Kuzey Akım (55mmk) hatları ile Rus doğalgazının transit geçişini tamamen karşılayabileceği için Ukrayna'dan transit ülke olarak yararlanma düşüncesinde olmadığını açıkladı. Söz konusu karar, güvenilir olmayan güzergâhları baypas ederek Rusya'nın doğalgaz transit güvenliğini artırmak amacıyla alındı” değerlendirmesi yaptı.



Hem Ruslar hem Ukrayna strateji değiştirdi


Yaşanılanlar üzerine Ukrayna'nın Norveç şirketi Statoil ve Slovakya, Polonya ve Macaristan'dan başka enerji şirketleri ile tedarik sözleşmeleri imzaladığını belirten Gazprom, “Ukrayna'ya ters akımla çok düşük miktarda doğalgaz tedarik ettiler. Ancak, ters akımın, piyasanın büyüklüğü ve transit kapasite yetersizliği dolayısıyla Ukrayna piyasasının ihtiyacını karşılaması mümkün değil” değerlendirmesi yaptı.





#Rusya
#doğalgaz
#gazprom
#Türk akımı
9 yıl önce
default-profile-img