|

Türkiye Cumhuriyeti devleti müsaade etmez

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "Suriye'nin kuzeyinde gayri meşru bir yapılanmaya Türkiye Cumhuriyeti devleti müsaade etmez. Kim onları desteklerse desteklesin önemli olan hadise Türkiye'nin menfaatleridir. Türkiye'nin komşusu olan bir ülkede çıkan yangın bu ülkeye sıçramasın. Bütün amacımız, hedefimiz bu" dedi.

Yeni Şafak
20:37 - 14/02/2016 Pazar
Güncelleme: 18:39 - 14/02/2016 Pazar
AA

Elitaş, Kıranardı Kent Ormanı'nda Büyükşehir Belediyesine ait sosyal tesislerde Kayseri'de görevli gazetecilerle bir araya gelerek sohbet toplantısı yaptı.



"Türkiye'nin angajman kuralları çerçevesinde PYD mevzilerini bombalamasına ilişkin Amerika bombalamanın durdurulmasını istedi. Hükümete bu yönde bir baskı geldi mi?" yönündeki bir soru üzerine Elitaş, ABD'nin Türkiye'nin müttefiki, stratejik ortağı olduğunu hatırlattı.



ABD'nin stratejik ortaklık anlaşması görüşmelerini çek etmesi gerektiğini ifade eden Elitaş, şunları kaydetti:



"Bizim 900 kilometrelik sınırımız olan bir ülkenin içinde olan huzursuzluklar doğrudan doğruya bizi ilgilendirir. Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunuyoruz. Suriye'nin bize yakın bölgelerinde gayri meşru yapılanmaya hiçbir zaman fırsat vermeyiz. Buna da müsamaha göstermeyiz, müsaade etmeyiz. Hiçbir devletin yetkilisi, hiçbir devletin yetkilisine baskı yapma hakkına sahip değildir. Bu kim olursa olsun. Olay taze ve sıcak. Konuyla ilgili Sayın Başbakanımız, Dışişleri Bakanımızın ve ilgili bakanların açıklamalarını beklemek gerek. Ben sadece hassasiyetimi dile getiriyorum. Suriye'nin kuzeyinde gayri meşru bir yapılanmaya Türkiye Cumhuriyeti devleti müsaade etmez. Kim onları desteklerse desteklesin önemli olan hadise Türkiye'nin menfaatleridir. Türkiye'nin komşusu olan bir ülkede çıkan yangın bu ülkeye sıçramasın. Bütün amacımız, hedefimiz bu."



"Alternatif pazarlar için seyahatler düzenliyoruz"

Suriye'deki olayların yaklaşık 5 yıldır devam ettiğine dikkati çeken Elitaş, yaşanan olaylar nedeniyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerin hacimlerinde biraz daralmalar olduğunu, bunu dikkate alıp alternatif pazarlar için geziler yaptıklarını vurguladı.



Bu gezilere Arabistan'dan başlayarak Orta Afrika'ya, Güney Amerika'ya seyahatler düzenlediklerini belirten Elitaş, şöyle devam etti:



"İran'dan izolasyon kaldırıldı. Ambargo ortadan kaldırıldı. En yakın zamanda da bir İran seyahatimiz ortaya çıkacak. 2014 yılında gerçekleştirdiğimiz serbest ticaret anlaşmasının hayata geçmesi için ve o anlaşmayı biraz daha revize edip tercihli ticaret anlaşmasına döndürüp iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmak için gayret göstereceğiz. Biz yakın çevremizde önemli müttefiklerimiz var. Onlarla ticaret yapıyoruz. İstanbul ve Ankara'yı merkeze aldığımızda 4 saatlik uçuş mesafesinde çevremizde 52 ülke var. Bu 52 ülkenin 1 milyar 600 milyon nüfusu var. Dünya gayri safi milli hasılasının da yüzde 60'ından fazlasını oluşturuyor. Buralara ticaret hacmini geliştirmek için uğraşıyoruz. Biz bu ülkelerle her türlü ticareti, alışverişi yapıyoruz."



"21. yüzyılın Hasan Sabbah'ı Pensilvanya'dır"

Paralel yapıyla mücadelenin sonuna kadar devam edeceğini dile getiren Bakan Elitaş, bu yapının Türkiye'de çok büyük işler yaptığını ve güç zehirlenmesiyle karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.



Paralel yapının yurt dışı unsurlarının Türkiye'ye hiçkimsenin etmediği kadar ihanet ettiğini belirten Elitaş, "Yurt dışı ziyaretlerimizde görüyoruz. Türkiye'yi yaşanmaz, cehennem gibi gidilmemesi, görülmemesi, ticaret yapılmaması gereken bir ülke gibi göstermeye çalışıyorlar. Devlet başkanları, başkan yardımcılarıyla muhattabımız bakanlarla yaptığımız görüşmelerde aldığım sonuç bu. Yani bir insanın gözü nasıl dönebilir ki doğduğu ve doyduğu ülkeyi ihbar edebilir ve farklı bir iftirayla bunu söyleyebilir. Nasıl bir ihanet çemberi içinde bulunabilir. Tarihte Hasan Sabbah vardı. Ondan daha ileri seviyedeler. 21. yüzyılın Hasan Sabbah'ı Pensilvanya'dır. Bunlar ondan daha ileri seviyededir. Neyle uyuşturulduklarını bilmiyorum" diye konuştu.

#Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş
#Paralel Yapı
#Suriye
8 yıl önce