|

''Türkiye doğalgaz ticaret üssü olmalı''

PETFORM Başkanı Aytaç Eren, "Türkiye'nin gaz ticaret üssü haline gelmesi gerekli. Bunun önünde ne kadar ticari, hukuki engel varsa ortadan kaldırılmalıdır" dedi.

Yeni Şafak
14:20 - 27/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 14:24 - 27/11/2014 Perşembe
AA
 PETFORM Başkanı Aytaç Eren, Türkiye'ye Rusya'dan gelen doğalgazın yüzde 40 oranında azalması nedeniyle bu kış mevsiminde ülkede doğalgaz sıkıntısı yaşanabileceği uyarısında bulundu. 


Aytaç Eren, yaptığı açıklamada, geçen hafta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, Rusya'dan Batı Hattı üzerinden Türkiye'ye gelen doğalgazın günlük 42 milyon metreküpten 26-28 seviyesine gerilediğini söylediğini hatırlattı. Eren, Türkiye'nin kış aylarında günlük doğalgaz tüketiminin 190 milyon metreküp civarında gerçekleştiğini, Batı Hattı'ndaki düşüşün Türkiye'nin günlük doğalgaz ihtiyacının yüze 8,5'ine denk geldiğini belirtti.  


Kısa vadede doğalgaz sıkıntısına bir çözüm bulunmasının zor olduğunu savunan Eren, şunları kaydetti:


"Türkiye'nin bir gaz ticaret üssü haline gelmesi gerekli. Bunun önünde ne kadar ticari, hukuki engel varsa ortadan kaldırılmalıdır. Uzun vadede Türkiye'yi bir gaz ticaret üssü haline getirebilirsek, yani herkes gazını serbestçe Türkiye'ye getirip pazarlayabilir, gazın gazla rekabetini sağlarsak, zaten bu durumda gaz sıkıntısı diye bir şey kalmaz." 


Kış mevsiminin çok soğuk geçmesi halinde sıkıntının daha da belirgin hale geleceğini aktaran Eren, "Ticaret, suyun akışı gibi her zaman boşluğu doldurur. Eğer bir pazar varsa, bir boşluk varsa biri getirip gazını orada satar. Fiyat rekabeti olmadığı müddetçe dışarıdan kimse gaz getirmez" dedi.
#Doğalgaz
#PETFORM Başkanı Aytaç Eren
#rusya
9 yıl önce