|

Türkiye evini düzene koydu

Türkiye’nin son 12 yılda kamu dış borcu 35 milyar dolar, rezervi ise 104 milyar dolar arttı. Türkiye’nin evini düzene koyduğunu belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu bütçesinde 2017 yılında fazla vermeyi ümit ettiklerini söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 21/12/2014 Sunday
Güncelleme: 20:37 - 20/12/2014 Saturday
Yeni Şafak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen 2015 yılı bütçesinin 6. maddesi üzerinde hükümet adına konuşurken Türkiye ekonomisiyle ilgili önemli rakamlar paylaştı. Türkiye'nin son 12 yılda kamu dış borcu 35 milyar dolar, rezervi ise 104 milyar dolar arttı. Türkiye'nin evini düzene koyduğunu belirten Şimşek, ne tamamlayıcı ödeneğin ne de kesin hesabın yeni bir şey olduğunu belirterek, “Bütçe birtakım varsayımlara ve tahminlere dayalıdır. Hemen hiç bir dönemde, bütçe kesin hesaplarında tamamlayıcı bir ödenek olmaması söz konusu değildir” dedi. 


SAYIŞTAY’IN TALEBİNE UYACAĞIZ

Yedek ödenek kullanımına ve bunun açıklanmasına ilişkin birtakım hususların gündeme getirildiğini ifade eden Bakan Şimşek, “Doğrusu Sayıştay’ın burada, benim de doğru bulduğum bir eleştirisi vardır. Sayıştay, ‘siz yedek ödenekten kullanımları, başlangıç ödeneğine göre değil yıl sonu gerçekleşmesine göre’ açıklayın diyor. Arkadaşlar, ‘biz bu şekilde açıklıyoruz’ demişler bugüne kadar. Ben çok açık ve net olarak, ‘bundan sonra Sayıştay’ın dediği gibi açıklanacak’ dedim. Bu konuda en ufak bir tereddütümüz yok. 


12 YILDA 457 BİN ÖĞRETMEN ATADIK

2003-2014 yılları arasında 457 bin 537 öğretmen atadıklarını, bugün toplam öğretmen sayısının 852 bin 29 olduğunu belirten Bakan Şimşek, dünyanın hiç bir ülkesinde, bir fakülteden mezun olana devlette iş ve atama garantisi olmadığını ifade etti. Şimşek, “2015 yılında bütçenin yüzde 30’unu, 132 milyar lirayı  maaş ve sosyal güvenlik primi olarak ödeyeceğiz” diye konuştu.


2017'de bütçe fazlası vermeyi planlıyoruz

Milletvekillerini sorularını da yanıtlayan Mehmet Şimşek, bütçe açığının hiç bir dönemde olmadığı kadar düşük olduğunu belirterek, “Orta vadeli programa ilişkin temel varsayımlarımız gerçekleşirse, 2017 yılında nominal olarak genel devlette yüzde 0,1’lik fazlaya geçmeyi ümit ediyoruz” dedi. Maliye Bakanı Şimşek, Süper Lig’deki futbol takımların yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğine işaret etti.

#türkiye
#ekonomi
#dış borç
#mehmet şimşek
9 years ago