|

Türkiye 'Kara Kıta'yı yeniden keşfediyor

Afrika, yaklaşık 1 milyar tüketici ve düşük maliyetli genç nüfusuyla dikkatleri üzerine çekiyor. 2003 yılında 5,4 milyar dolar olan Türkiye-Afrika ticaret hacmi 2008 yılı sonunda 19 milyar dolara, 2012 yılında ise 50 milyar dolara ulaşacak

Yılmaz Yıldız
00:00 - 19/08/2008 Salı
Güncelleme: 02:30 - 19/08/2008 Salı
Yeni Şafak
Türkiye 'Kara Kıta'yı yeniden keşfediyor
Türkiye 'Kara Kıta'yı yeniden keşfediyor

TOBB ve DEİK tarafından düzenlenen Türkiye-Afrika İş Forumu, İstanbul'da başladı. Grand Cevahir Otel'de düzenlenen ve iki gün sürecek olan İş Forumu'nda Türkye ile Afrika ülkeleri arasındaki ticari işbirliğinin geliştirilmesine yönelik projeler ele alınıyor.

Forumun açılışında konuşan İslam Kalkınma Bankası (İKB) Başkan Yardımcısı Amadou Boubacar Cisse, Afrika için özel program geliştirdiklerini ve eğitim ile su projelerinin dayanışma fonlarından destekleneceğini bildirdi.

İKB'DEN 4 MİLYAR DOLAR

Cisse, konuşmasını sürdürdüğü sırada elektrikler kesilince, jeneratörün devreye girmesi üzerine espri yaparak, “Enerji ve enerji dağıtım projelerine özel önem vereceğiz” dedi. Cisse, İKB'nin Afrika'daki projeler için 4 milyar dolarlık bir paranın ayrıldığını bildirdi. Afrika'nın kalkınması için Batılı ülkelerden de yıllık 1 milyar dolarlık hibe sağlandığı kaydedildi.

Afrika Ticaret, Sanayi, Tarım ve Meslek Odaları Birliği Başkanı Mohamed El Masry, Afrika'nın ticari anlamda büyük bir potansiyeli barındırdığını ifade etti. Afrika ekonomisinin 28 yıl içinde iki kat büyüme potansiyelinin olduğunu belirten Masry, 1 milyar tüketicisi ve düşük maliyetli genç iş gücü ve dünyadaki topraklarının yüzde 5'ine sahip oluşu ile Afrika'nın dikkatleri üze-rine çektiğini dile getirdi. Bu nedenle Microsoft tarafından Afrika İş Portalı oluşturulmaya başlandığını ve portalın tasarım aşamasının tamamlandığını bildirdi.

19 MİLYARLIK TİCARET

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2003 yılında 5,4 milyar dolar olan Türkiye-Afrika ülkeleri ticaret hacminin 2007 yılı sonunda yüzde 140 artışla 13 milyar dolara yükseldiğini söyledi. Tüzmen, 2008'in ilk yarısında elde edilen yüzde 55'lik artış dikkate alındığında, yıl sonunda ticaret hacminin 19 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

Geçtiğimiz yıl dünya genelinde 19,5 milyar doları aşan projeler üstlenen Türk müteahhitlerinin Afrika ülkelerindeki faaliyetlerinin de artış trendinde olduğunu belirten Tüzmen, Türk mütaahitlerinin üstlendikleri projelerin toplamda 22 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

15 YENİ BÜYÜKELÇİLİK

Öte yandan, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen dışişleri bakanları, Türkiye- Afrika Zirvesi öncesinde Four Seasons Otel'de bir araya geldi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye-Afrika Zirvesi'nin iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemi başlatacağını kaydetti.

Halen Türkiye'nin Afrika kıtasında 12 büyükelçiliği olduğunu hatırlatan Bakan Babacan, önümüzdeki dönemde bunlara ilave olarak 15 yeni büyükelçiliğin kurulmasını hedeflediklerini söyledi.


10 milyar dolarlık yoksulluk fonu

İslam Konferansı Teşkilatı Başkanı Ekmeleddin İhsanoğlu, İKÖ'nün 57 üye ülkesinin 27'sinin Afrika ülkelerinden oluştuğunu kayde-derek, üye ülkeler arasında daha fazla ekonomik işbirliği yapılması gerektiğini vurguladı. Afrika'nın kalkınması için 10 yıllık eylem planı ele alındığını ve 10 milyar dolarlık yoksulluğu yok etme fonu ayrıldığını kaydeden İhsanoğlu, nihai hedeflerinin 2015 yılına kadar İslam ülkeleri arasında ticareti yüzde 14'ten yüzde 20'ye çıkarmak olduğunu söyledi.


Adriyatik'ten Çin'e Osmanlı ruhuyla hareket ediyoruz

Forumun açılışında konuşan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, son 5 yılda Afrika ile ticarette sağlanan hızlı gelişmeyi Osmanlı ruhuna bağladı. 19. yüzyılda Avrupa ülkelerinin sömürge kurmak için gittikleri Afrika'ya Osmanlı Devleti'nin sahip çıktığını hatırlatan Tüzmen, "Biz Afrika ile ilişkilerin geliştirilmesine ruhumuzu koyduk. Tıpkı atalarımız gibi, Afrika'yı sömürmek için değil kalkındırmak için çalışıyoruz. Onun için bu başarıyı elde ettik" dedi. Bu sözler Afrikalı katılımcılardan büyük alkış aldı. Öte yandan ticari ilişkilerin yanında Afrika'da barış ve istikrarın sağlanması konusunda da çalışmalar yürüten Türkiye, 12 Nisan 2005 tarihinde Afrika Birliği'nde gözlemci ülke statüsünü kazandı. Ocak 2008'de Addis Ababa'da gerçekleşen Zirvede ise, Türkiye'nin Afrika'nın stratejik ortağı olduğu teyit edildi. Dün Zirve Bildirisi ve Eylem Planı çalışmaları için yüksek düzey memurların toplantısının ardından bugün, konuk devlet adamları onuruna verilen öğle yemeğine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ev sahipliği yaparken, Akşam yemeğine ise, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ev sahipliği yapacak.


Temsilciler zirvede, eşler alışverişte

"Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi" için İstanbul'da bulunan Afrika ülkelerinin temsilcilerinin eşleri, Kapalıçarşı'yı gezerek alışveriş yaptı. Zirveye katılacak Tunus, Mauritus Adaları, Sudan, Libya, Somali, Uganda, Madagaskar ve Tanzanya gibi ülkelerin temsilcilerinin eşleri, rehberler eşliğinde Kapalıçarşı'yı gezdiler. Alışveriş yapan konuklar, Şile bezi giysiler, el yapımı deri çarıklar, kaşmir ve ipek şallar satın aldılar. Kapalıçarşı'daki kuyumcularını da gezmeyi ihmal etmeyen ve alışverişlerinde pazarlık yapan konuklar, çini hediyelik eşyalar ve geleneksel kıyafetlere özel ilgi gösterdiler.

Öte yandan Zirveye Togo'dan onur konuğu olarak katılan Franck Dovi D. Sessou'nun 12 yaşındaki oğlu da toplantıya katılan en küçük delege olarak dikkat çekti.


16 yıl önce