|

Türkiye Rus gazı için pazarlık masasında

Rusya, Ukrayna krizi nedeniyle Batılı ülkelerle yaşadığı sorunların ardından gaz arzını çeşitlendirmenin yollarını ararken, yetkililer Rusya'nın Türkiye'ye doğalgaz arzını artırmayı planladığını ancak Ankara ile fiyat müzakerelerinin devam ettiğini belirtiyorlar.

Yeni Şafak
18:10 - 26/11/2014 Çarşamba
Güncelleme: 16:12 - 26/11/2014 Çarşamba
Reuters
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Nisan ayında Rus Gazprom şirketinin Mavi Akım'ın kapasitesini artıracağını belirterek, yılda 3 milyar metreküp daha artışla bu hattın kapasitesinin yıllık 19 milyar metreküpe çıkarılmasının hedeflendiğini açıklamıştı. Ancak bu artış için bir takvim açıklanmamıştı.


Yıldız, Ankara'nın, Rusya'nın tedarik edilecek ek kapasitenin yanı sıra halihazırda tedarik edilen gaz için de Rusya'dan bir fiyat indirimi beklediğini belirtmişti.


Yıldız Moskova'da Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak ve Gazprom yetkilileri ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Gazprom'un (fiyat indirimi konusunda) piyasa koşullarına göre teklifini sunmasını bekliyoruz ve bu da yeni kontrat olacak" dedi.


Novak ise boru hattının kapasitesi ve artırılacak gaz miktarı konusunda "Bunun her iki taraf için de ekonomik olarak uygulanabilir olması gerekiyor. Şirketlerimiz fiyat konusunu tartışıyor" dedi ve gaz tedarikinin 2016'da artabileceğini belirtti.


Türkiye Rusya doğalgazının ikinci büyük müşterisi konumunda ve Rus doğalgazı Türkiye'nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 60'ını karşılıyor.


Gazprom yetkilileri ise CEO Alexei Miller'ın ikili stratejik işbirliği konularını görüşmek üzere bugün Yıldız ile bir araya geldiğini duyurmuştu.




 
#doğalgaz
#rus gazı
#türkiye rusya
9 yıl önce