|

Türkiye'de babayiğit arayışı sürüyor

İstanbul Autoshow 2015'in açılışını yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Türkiye artık kendi aracını üretmeli" dedi.

Yeni Şafak
15:38 - 21/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 12:40 - 21/05/2015 Perşembe
IHA

“İstanbul Autoshow 2015", bugün yapılan törenle TÜYAP Fuar Merkezi'nde kapılarını açtı. Açılışa Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile çok sayıda davetli katıldı. Bakan Işık, açılışta yaptığı konuşmada Türkiye'de gerçekleşen yüzde 17'lik büyümenin Avrupa'nın hayal edemediği bir büyüme olduğunu belirterek, “Otomotiv sektöründe yüzde 17'lik büyüme Avrupa'nın hayal edemediği bir büyüme. Dolayısıyla rakamlara değer yüklerken realist olmalıyız. Türkiye güçlü, dinamik bir ülke. Bir ülke düşünün etrafında yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen emin adımlarla yoluna devam ediyor. Böyle bir ülke de otomotiv sektörü yüzde 17 büyüyor. Bunlar küçümsenecek rakamlar değil. Ama bir rakama daha dikkat etmek lazım, Türkiye'de cari fazlalığı sağlayan otomotiv yan sanayidir. Türkiye eğer her 100 aracın 78-79'unu ithal etmeye devam edecekse, yan sanayinin ürettiği cari fazlayı finanse etmek anlamına geliyor. Burada dikkatli olmalıyız. Türkiye'nin eski araç stokunu biliyoruz. 2008'de hurda teşviki getirdik ve piyasayı ivmelendirdik. Her 100 aracın 79'unu ithal eden bir ülkede cari açığı yok sayıp, hurda teşvikini düzeltin demek realist değil" dedi.



Bakan Işık, Türkiye'nin kendi markasını üretmesi gerektiğini belirterek, “Arzumuz şu; Türkiye kendi markasını üretmelidir. Tofaş bir Türk markasıdır, her türlü desteği veririz. Renault Türkiye'de üretim yaptıkça Türk markasıdır. Toyota yerli üretim yapıyor, Hyundai ve Honda'yı destekliyoruz. Türkiye'de üretim yapan firmaları Türk firması olarak görüyoruz. Ama son kararların başka merkezlerde verildiği yerlerde yan sanayi tedarikçi olma ötesine geçemiyor. Ne zaman Türk otomotiv yan sanayi stratejik olursa verginin paradigma değişikliğini konuşuruz. Otomotiv ve teknolojide baş döndürücü bir değişim var. Bu yaşam tarzımızı değiştirdi. İnsanların birbiriyle iletişiminde bile ciddi bir değişiklik var. Böyle bir çağda teknoloji tüketen değil de üreten bir ülke olmamızı gerektiriyor" diye konuştu.



Türkiye'nin artık pazar odaklı bir otomotiv anlayışını terk etmesi gerektiğini belirten Bakan Işık, “TÜBİTAK'ta mükemmeliyet merkezi kurma kararı aldık. Otomobilde geleceğin teknolojilerini TÜBİTAK önderliğinde sektörle birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Artık biraz daha pazar odaklı değil de üretim odaklı bir otomotiv anlayışını hep birlikte yerleştirmek zorundayız. Biz hükümet olarak Ar-Ge'ye çok ciddi yatırımlar yapıyoruz. Onun için 2016 başında Otomotiv Mükemmeliyet Merkezi inşaatına başlayacağız. Otomotivde mekaniğin ağırlığı azalıyor, elektronik ve yazılımın ağırlığı artıyor. Yazılımın girmediği sektör yok. Otomotivde yazılımın, elektroniğin ağırlığı artmaya başladı" şeklinde konuştu.



Bakan Işık, Türkiye'nin artık üretmeden refah vaatlerine karnının tok olduğunu belirterek, “Geçen yıl OSD toplantısında K2 belgelerinin hafif ticari araçlarda ciddi bir sıkıntı oluşturduğunu söyledi. Bizde oturduk Ulaştırma Bakanlığımızla görüştük ve dedik ki hafif ticari araç Türkiye'nin üretimde en iddialı olduğu alan, biz üretimde iddialı olduğu alanda Türkiye'yi dezavantajlı konumda tutmayalım dedik ve hafif ticari araç kullanımında K2 belgesinin fiyatını düşürdük. K2 belgesinin fiyatını yarı fiyatının altına düşürdük ve hafif ticari araç pazarımız bir anda arttı. Biz bu tür tedbirlere varız. Ama sadece siz vergiyi düşürün, biz ithalatı yapalım derseniz çok sıcak bakmıyoruz. Artık Türkiye'nin üretmeden refah vaatlerine karnı tok" dedi.


Konuşmanın ardından Bakan Işık ve beraberindekiler fuar alanını gezdi. 22-31 Mayıs tarihleri arasında açık kalacak fuarda 500'e yakın model tanıtılacak.

#İstanbul Autoshow
#otomobil
#fikri ışık
9 yıl önce