|

Türkiye’de büyük fotoğrafa bakarız

Başbakan Davutoğlu, New York’ta iş çevrelerine Türk ekonomisinin mevcut durumu ve gelecek beklentilerine ilişkin bilgi verdi. Merak ettiklerini Başbakan’a soran yatırımcılar, toplantının ardıandan Türk ekonomisine dönük güven dolu mesajlar verdi.

Yeni Şafak
04:00 - 6/03/2015 الجمعة
Güncelleme: 21:38 - 5/03/2015 الخميس
Diğer
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cuma gününe kadar devam edecek ABD ziyaretinde yatırımcılarla yaptığı ilk toplantıda yaklaşık 50 bankacıya hitap etti. 50 kadar yatırımcı ve bankacıyla yaklaşık yarım saat konuşan Başbakan Davutoğlu, New York’ta iş çevrelerine Türk ekonomisinin mevcut durumu ve gelecek beklentilerine ilişkin bilgi verdi. Yatırımcıların merak ettiği konularda açıklamalar yapan Başbakan, hükümetin önceki başarılarını ve reformlarını anlattı.

MALİ YAPIMIZ ÇOK GÜÇLÜ

Son günlerde döviz kurlarında yaşanan aşırı oynaklıktan kanaklanan detirginliğin yersiz olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, Türkiye’nin güçlü bir mali pozisyona sahip olduğunu ifade etti. Davutoğlu, Türkiye’nin Avrupa’daki daralma ve bölgesindeki kargaşaya rağmen başarı hikayesini sürdürdüğünü kaydetti.

AVRUPA’DA DA ELEŞTİRİ VAR

Merkez Bankası başkanına eleştiriler yapılması konusundaki sorulara da cevap veren Başbakan Davutoğlu, gelişmiş ülkelerdeki çekişmeleri örnek verdi ve siyasilerin Merkez Bankası başkanlarını eleştirme durumunun sadece Türkiye’de olmadığnı anlattı. Görüşmeler Citi, Bank of America, Merrill Lynch, çeşitli fon yöneticileri, yatırımcılar ve CEO’lar ile yapılacak ikili toplantılarla bugün de devam etti. Davutoğlu ile toplantısının ardından açıklamalarda bulanan Amerikalı yatırımcılar Türkiye ekonomisine dönük güven dolu mesajlar verdi.

TÜRKİYE YATIRIMCI DOSTU

Goldman Sachs Yatırım Bankacılığı Şefi John Waldron, çok faydalı bir görüşme gerçekleştirdiklerini anlattı. Davutoğlu’nun, Türk ekonomisinin büyüme beklentilerine ilişkin önemli bilgiler verdiğini ifade eden Waldron, “Başbakan görüşmede açık sözlü ve detaylı bir şekilde Türk ekonomisi üzerine görüşlerini anlattı. Bütçe ve ekonomik istikrara vurgu yaptı. Biz kendisini yatırımcı dostu olarak gördük” dedi. Türkiye’de yakın zaman önce ofis açtıklarını ve Türkiye piyasasının yükselmeye eğilimli olduğunu da kaydeden Waldron, “Başbakan seçimler için büyük bir güvene sahip biz de bunu sorgulamak için bir neden görmüyoruz” diye konuştu.

TÜRKİYE MÜTHİŞ İŞLET YAPTI

Türkiye’de önemli altyapı yatırımları fırsatı olduğunu dile getiren Waldron, Başbakan Davutoğlu’nun havalimanı gibi çeşitli altyapı yatırımlarına vurgu yaptığını belirtti. Toplantıdaki yatırımcıların bakışına ilişkin de açıklama yapan Waldron, şunları kaydetti: “İnsanlar Türkiye konusunda genel olarak iyimser. Bölgede Türkiye’ye yönelik değil etrafındaki ülkelere ilişkin kaygılar var. Riskli olan Türkiye veya Türkiye’nin ekonomik performansı değil. Riskli olan Türkiye’nin çevresinde neler olduğu. Ekonomik olarak Türkiye müthiş işler yaptı. Ekonomi yönetimi ve politikaları bu dönemde hep güçlü oldu.”

İstikrarın sürmesini bekliyoruz

Emerging Sovereign Group Yöneticisi Sarvesh Srivastava da son dönemde Türkiye’nin ekonomik durumuna ilişkin spekülasyonlar olduğunu ancak, Başbakan Davutoğlu’nun kendilerine güven verdiğini söyledi. Türkiye’nin yatırım dostu olduğunu ve kendilerinin de Türkiye’de yatırımları olduğunu kaydeden Srivastava, “Bizim Türkiye’ye ilişkin beklentimiz değişmedi. Yolda bir kaç sendeleme olabilir. Kur bir endişe kaynağı ama büyük resme baktığımızda Türkiye ekonomisinin geçmişteki istikrarını sürdürmesini bekliyoruz”  dedi.


Beklentiler olumlu yönde

Türk işadamlarından Simit Sarayı İcra Kurulu Başkanı Abdullah Kavukcu da kendisi gibi yurt dışında iş yapan Türk yatırımcıların en çok karşılaştığı sorulardan birinin Merkez Bankası’na ilişkin olduğunu, Başbakan’ın bizzat bu konularda güvence vermesinin önemli olduğunu söyledi. Yatırımcıların şu an Türkiye ile alakalı çok olumlu beklentileri olduğunu vurgulayan Kavukcu, “Büyümenin daha hızlı olması lazım” diye konuştu.

#Ahmet Davutoğlu
#Ali Babacan
#Mehmet Şimşek
٪d سنوات قبل