|

Türkiye'nin avro krizi karşısındaki tutumu kesinlikle çok doğru

Alman Sanayiciler Birliği'nin eski Başkanı İşadamı Hans-Olaf Henkel, Türkiye'nin avro kriziyle ilgili tutumunu doğru bulduğunu ve Avro Bölgesi'ne dahil olmamasının Türkiye için çok faydalı olduğunu belirtti

00:00 - 12/11/2011 Cumartesi
Güncelleme: 00:40 - 12/11/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Türkiye'nin avro krizi karşısındaki tutumu	 kesinl
Türkiye'nin avro krizi karşısındaki tutumu kesinl

Alman Sanayiciler Birliği'nin (BDI) eski başkanı Hans-Olaf Henkel, Türkiye'nin avro kriziyle ilgili tutumunu övgüler yağdırdı. Henkel, yaptığı açıklamada, Türkiye ve Yunanistan'ın, avronun kullanılmaya başlandığı dönemde ekonomik açıdan yaklaşık aynı düzeyde olduğunu belirterek, "Ben İstanbul'da ve Yunanistan'ın bazı kentlerinde bulundum ve Alman meslektaşlarıma şunu söyleyebilirim: Türkiye doğru hareket etti. Bu iki ülkeyi mukayese ettiğiniz zaman avronun Yunanistan'ın siyasetine ve ekonomisine ne kadar büyük zarar verdiğini görebilirsiniz. Türkiye'de ise bunun tam tersi oluyor. Ekonomi büyüyor, işsizlik azalıyor, ekonomi gücü artıyor ve enflasyon gittikçe kontrol altına alınıyor. Türkiye'nin avro bölgesine dahil olmamış olması faydalı oldu" şeklinde konuştu.

SAKIN AVROYA GİRMEYİN

Her zaman Türkiye'nin AB'ye üyeliğinden yana olduğunu ifade eden Henkel, Türkiye gibi dinamik bir ülkenin Avrupa için de iyi olacağına inandığını, ancak avro bölgesine girmeye çalışmasını tavsiye etmediğini kaydetti. Türkiye'nin AB üyesi olarak avro krizinin çözümüne katkı sağlayıp sağlayamayacağı şeklindeki bir soruya karşılık da Henkel, Türkiye'nin doğrudan bir katkısı olacağını düşünmediğini belirterek, "Avro Bölgesi dışında 10 AB üyesi ülke var ve bunların krizin çözümünde olumlu bir rol oynadığını görmedim. Bu ülkelerden sadece Romanya avro bölgesine girmek istiyor. Türkiye'ye sadece AB üyesi olmasını, ancak hiçbir şart altında avro bölgesine girmemesini öneririm" diye yanıt verdi.


Avrupa'nın hali fena!

Avro krizinin gittikçe daha dramatik bir hal aldığını, ancak bu durumun kendisi için sürpriz olmadığını, bu krizin olacağını 15 ay önce söylediğini, o zamanlar kimsenin kendisine inanmadığını ifade eden Henkel, "Eski borçlar yeni borçlarla ödenmeye çalışılıyor. Avrupalı politikacılar bunu sürdürüyor. Bence sadece avroyu kurtarmak için AB'nin rekabet yeteneğini kaybetmesini göze alacaklar. Bu politikacılar hata yaptıklarını kabul etmek istemiyor. Ben de 15 yıl önce avro'ya inanıyordum. Ama bugün doğruları öğrendik" şeklinde konuştu.



12 yıl önce