|

"Türkiye'nin gaz tüketimi bıçak sırtında"

Rusya'nın batı ile yaşadığı kriz, doğalgaz sıkıntısı sorusunu gündeme getirdi. Uzanlar, "Türkiye’nin kış aylarındaki doğalgaz tüketimi ‘bıçak sırtında’ gittiğini, bu yüzden hiçbir arz miktarında oynanmaması gerektiğini" bildirdi.

Yeni Şafak
12:41 - 26/11/2014 Çarşamba
Güncelleme: 12:50 - 26/11/2014 Çarşamba
AA
Angora Gaz Genel Müdürü ve eski BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım,, Batı Hattı’ndan gelmesi gereken günlük 42 milyon metreküplük Rus gazının 27-28 milyon metreküplere düşmesine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, havalar iyi gittiği için bu eksikliğin fazla hissedilmediğini, ancak havalar soğuduğunda bu eksikliğin 10 gün içerisinde doğalgazda kesinti yapılmasına neden olabileceğini söyledi.


Türkiye’nin Batı Hattı’ndan yıllık 14 milyar metreküp gaz aldığına işaret eden Yardım, buradan gelen doğalgaz miktarı normal düzeylere gelmezse hattın beslediği ve kış aylarında doğalgaz tüketiminin en yoğun olduğu Trakya ve İstanbul bölgelerinde sıkıntı yaşanacağına işaret etti.


Yardım, Rusya, İran ve Azerbaycan gibi ülkelerden ithal edilen gazın miktarlarında hiçbir azalma yaşanmaması gerektiğini, Türkiye’nin kış aylarındaki doğalgaz tüketiminin zaten ‘bıçak sırtında’ gittiğine dikkati çekti.


BOTAŞ’ın, Ukrayna’daki problemi dikkate alarak gaz arzında kesinti olursa yapılması gerekenler konusunda hazırlıklar yaptığını anlatan Yardım,  “Ancak böyle bir durumda Türkiye’nin yapabileceği fazla bir şey yok, çünkü doğalgaz ithal edebileceğimiz yeni bir kaynak şu anda yok. Kesinti devam ederse Türkiye, öncelik çift yakıtlılar olmak üzere belirli santrallerde kesinti uygulamak zorunda kalır” dedi.


 "Irak ve Doğu Akdeniz gazıyla ilgileniyoruz"


Irak ve Doğu Akdeniz gibi yeni doğalgaz ithalat kaynaklarına Angora Gaz olarak ilgi duyduklarını söyleyen Yardım, “Ama bu sadece Türkiye’deki yerli firmaların inisiyatifiyle olmuyor. Söz konusu kaynaklar, satıcı şirketler ve ihracatçı olacak ülkeler açısından da önemli” diye konuştu.


Serbest piyasa koşulları içerisinde bu tür sorunların çözülmesi gerektiğine işaret eden Yardım, bu sayede enerji ticaretindeki politik etkilerin azaltılabileceği önerisinde bulundu.
#doğalgaz
#gökhan yardım
#Enerji
#Türkiye
#angora gaz
#BOTAŞ
9 yıl önce