|

Türkmen gazı da TANAP’a akacak

Asrın projesi TANAP’ın doğu ucu Türmenistan’a kadar uzanıyor. Türkmenistan’a birlikte çıkarma yapan Türkiye, Azerbaycan ve AB Komisyonu; Türkmen gazının TANAP’a aktarılması konusunda Aşkabat’ı ikna etti. Türkmenistan doğalgazının değerlendirilmesine dönük bir mutabakat zaptı imzalandı.

Yeni Şafak
04:00 - 2/05/2015 Cumartesi
Güncelleme: 20:50 - 1/05/2015 Cuma
Yeni Şafak

Hazar Bölgesi ve civarındaki doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP)'ın doğu ucu Türmenistan'a kadar uzanıyor. Türkmenistan'a çıkarma yapan Türkiye, Azerbaycan ve AB yetkilileri; Türkmen gazının TANAP'a aktarılması konusunda Aşkabat'ı ikna etti. Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın da katıldığı 'Türkiye-Türkmenistan-AB-Azerbaycan Dörtlü Görüşme Toplantısı'nda mutabakat zaptı imzalandı.



AVRUPA DA KULLANIR


Toplantıda konuşan Bakan Yıldız, enerji güvenliğiyle ilgili konularda tüm tarafların farklı sorumlulukları olduğunu dile getirdi.Türkmen doğalgazının Hazar Denizi'nden geçişini siyasi ve teknik alanlarda desteklediklerini bildiren Yıldız, Türkmen doğalgazının gerek Avrupa'da, gerekse Türkiye'de kullanmasının önemli olduğuna inandıklarını belirterek, “Türkiye, sahip olduğu avantajları bölgenin enerji güvenliği açısından doğru kullanmaktadır” diye konuştu.



TEMMUZDA İŞİ BAĞLARIZ


Toplantının ardından soruları cevaplandıran Bakan Yıldız, Türkiye-Türkmenistan-AB-Azerbaycan Dörtlü Görüşme Toplantısı sonucunda, Türkmenistan doğalgazının değerlendirilmesine dönük bir mutabakat zaptı ve deklarasyon metni imzalandığını açıkladı. Yıldız, şunları kaydetti: “Hukuki bağlayıcılığı olan bir metnin temmuz sonuna kadar yetişebileceğine inanıyorum. Türkiye'nin kaynak, güzergah ve ülke çeşitliği açısından planlara uyan bir netice alındı. Enerji politikalarımız açısından çok büyük faydası olacak."



TÜRKİYE'NİN ORTAKLIĞI BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ


Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Hocamuhammedov da Türkmen gazının Avrupa'ya iletilmesinin bölge gündemindeki önemli bir konu olduğuna dikkati çekerek, “Türkmen gazının Avrupa'ya iletilmesinde Türkiye'nin de rol alma isteğini sonuna kadar destekliyoruz” dedi. Hocamuhammedov, Türkmen gazının Türkiye'nin kendi tüketimi için de önemli olduğunu kaydetti. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic de mart ayında gerçekleştirilen TANAP temel atma törenine devlet başkanları düzeyinde gösterilen katılımın, bölgedeki enerji projelerinin önemini gösterdiğini belirtti.


#Türkmen gazı
#Hocamuhammedov
#tanap
9 yıl önce