|

Üç Bakan Yeni Şafak için yazdı

Yeni Şafak’ın 128 sayfalık ek ile destek verdiği 14. MÜSİAD Uluslararası Fuarı yarın başlıyor. Yurt dışından da yüzlerce iş adamının katıldığı fuarda ürün ve hizmetlerini sergileyen firmaların kendine yer bulduğu Yeni Şafak MÜSİAD Eki için üç bakan birer makale kaleme aldı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık; hem MÜSİAD Fuarı’nın önemini anlattı hem de yeni Türkiye’nin ekonomi vizyonuna ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Yusuf Aydın Deniz
13:00 - 25/11/2014 Salı
Güncelleme: 16:16 - 25/11/2014 Salı
Yeni Şafak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci"Değerlerimizi küresel pazara tanıtmak için ciddi bir fırsat"



Bakanlık olarak da katkı sağladıkları MÜSİAD Uluslararası Fuarları’nın, Türkiye’nin değerlerini küresel pazarlara tanıtmak adına ciddi fırsatlar sunduğunu belirtti. Zeybekci makalesinde, 2023 hedefine tüm STK’ların sahip çıkmasını istedi. MÜSİAD Uluslararası Fuarı’na, Bakanlığımız Alım Heyetleri Programları ile katkı sağlamaktadır. Fuara Azerbaycan’dan Güney Afrika’ya, Kosova’dan Fildişi Sahiline kadar 23 ülkeden 400 yabancı işadamı katılacak” dedi.


Son on yıldır küresel güç olma yönünde büyük mesafeler kat etmiş olan ülkemizde ihracatın etkisi her alanda hissedilmiştir. Bu dönemde ihracat odaklı büyüme stratejisi çerçevesinde, Türkiye ekonomisi dünya pazarları ile daha da entegre bir yapıya kavuşarak gelişmiş, ihracat ekonomik büyümeye öncülük eden en önemli unsur olmuştur.


10 YILDA BÜYÜME VE İHRACATI KATLADIK

Nitekim, son 10 yıllık dönemde ekonomimiz yıllık ortalama yüzde 5 oranında, 2014 yılının ilk yarısında da yüzde 3,3 oranında büyüme kaydetmiştir. Bugün dünyanın 17’inci, Avrupa’nın 6’ncı büyük ekonomisi olan ülkemizin ihracatı da, bu dönemde  hızlı bir ivme yakalayarak  2003 yılında 47,3 milyar dolardan 2013 yılında 151,8 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır.


KÜRESEL İŞBİRLİKLERİ İÇİN FIRSAT SUNUYOR


Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılına giden yolda makro hedeflerimizin yanında, ihracatımızda yapısal dönüşümü sağlayarak dünya pazarlarında rekabet edebilir bir konuma ulaşmak, yüksek katma değer, inovasyon, tasarım, ileri teknoloji kullanımı ve markalaşmaya yönelik politika ve stratejilere odaklanmak gibi önceliklerimiz bulunmaktadır. Ekonomi Bakanlığı olarak yürüttüğümüz bu politika ve çalışmalar, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile geliştirdiğimiz güçlü diyaloglar çerçevesinde omuz omuza yapılan çalışmalarla sürdürülmektedir.

Her iki yılda bir Uluslararası İş Forumu Kongresi ile paralel olarak ve Bakanlığımızın da katkılarıyla MÜSİAD tarafından düzenlenen Uluslararası Fuar bu çalışmalara en güzel örneklerden biridir. MÜSİAD Uluslararası Fuarı, düzenlendiği günden beri alanında hiç şüphesiz önemli bir marka haline gelmiştir. Bu önemli etkinlik Asya’dan Avrupa’ya, Afrika ülkelerinden Türkî Cumhuriyetlere kadar pek çok yabancı işadamını ve yatırımcıyı bir araya getirerek ticari ortaklıklar ile küresel işbirliklerine ev sahipliği yapmakta, düzenlenen çeşitli panel ve sergiler ile bilgi ve kültür paylaşımlarına imkan sunmaktadır.


FUARA ALIM HEYETLERİ İLE DESTEK SAĞLIYORUZ


“Dünya Değiştirilebilir: İşler Değişecek Dünya Değişecek” temasıyla günümüz ticaretinin zorlu ve değişen rekabet koşulları ile mücadelede etik değerleri ön plana çıkartmayı ilke olarak benimseyen bu güzide etkinliğe, 2004 yılından itibaren Bakanlığımız düzenlediği Alım Heyetleri Programları ile katkı sağlamaktadır. Bu sene düzenlenen 15. MÜSİAD Uluslararası Fuarına, Program kapsamında Azerbaycan’dan Güney Afrika’ya, Kosova’dan Fildişi Sahiline kadar 23 ülkeden toplam 400 yabancı işadamı katılacak, firmalarımıza ikili düzeyde görüşme imkanı sağlanacaktır.


TEKNOLOJİLERİMİZ DÜNYAYA TANITILACAK


Fuarın bir başka önemli özelliği de, “High Tech Port” konseptiyle ülkemizde yüksek teknoloji ürünleri üreten, ihraç eden yenilikçi firmalarımız ile işadamlarını, yatırımcıları, ilgili devlet kurum ve kuruluşlarının paydaşları ile proje sahibi girişimcilerimizi aynı platformda buluşturmasıdır.  Ayrıca, ülkemizde geliştirilen yeni teknolojilerin fuar alanında sunumuna imkân verilmektedir. 

Bu sene sektöründe önemli pek çok firmamızın teknolojik ürünleri ve çalışmaları fuarda ilk defa ayrı bir holde sergilenecek, dünyaya tanıtımı yapılacaktır. Bu ülkemiz ekonomisi açısından çok önemli bir atılımdır. Artık, teknolojiyi takip eden bir konumdan yaratan, tasarlayan ve üreten bir konuma ulaştığımızın ve bu alanda potansiyelimizin her geçen gün artarak ihracatımıza yansıyacağının önemli bir göstergesidir.


ÜLKEMİZİN GÜCÜNÜ HER YÖNÜYLE TANITMALIYIZ


2023 yılına gidilen süreçte, kamuya, özel sektöre, çatısı altında birleştirici fonksiyonu ile iş dünyasına olduğu kadar toplumun tüm kesimlerine de örnek teşkil eden MÜSİAD gibi sivil toplum kuruluşlarımıza büyük vazifeler düşmektedir. Daha küresel ve güçlü bir Türkiye’yi yaratmak için, hep beraber kararlı ve hızlı bir şekilde hareket etmeli, yeni coğrafyalara açılmalı, ülkemizin gücünü ve potansiyelini her yönüyle tanıtmalıyız. Bu güzide etkinliğin hayırlı vesile olmasını diliyor ve emeği geçenleri şimdiden tebrik ediyorum.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık "Yeni bir fuar yeni işbirlikleri ve yeni bir heyecan demek"



MÜSİAD Uluslararası Fuarı’nı değerlendiren makalesinde, fuarın yeni işbirlikleri getireceğini kaydetti. Bakan Işık, High Tech Port konseptinin 


ise bakanlıkları bünyesindeki çalışmaları destekler nitelikte 

olduğunu söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından bu yıl Kasım ayı sonunda İstanbul’da gerçekleştirilecek olan Uluslararası Fuar ve İş Forumu, ülkemiz ekonomisi, sanayi ve ihracatçısı açısından yeni fırsatlar ve yepyeni bir heyecan sunuyor.  Esasen 2014 yılı ülkemizde ve dünyada önemli siyasi, ekonomik ve uluslararası gelişmelerin yaşandığı bir yıl oldu. Mart ayında yerel yöneticilerimiz için oy kullandık ve ardından Ağustos’ta halk tarafından direkt olarak seçilen ilk Cumhurbaşkanımız için yeniden sandık başına gittik. Demokrasinin bir gereği olarak başarıyla gerçekleşen bu iki önemli seçim ister istemez ülke gündemini uzun süre meşgul etti. Bu arada Çözüm Süreci ile ilgili çalışmalarımız da siyasi gündemin bir diğer önemli belirleyicisi oldu. Ekonomi alanında ise Amerikan Merkez Bankası FED’in varlık alımlarını tedricen azaltması ve dolayısıyla parasal genişlemeyle ilgili takvimi, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 2014 yılı boyunca yakından takip edildi. Ancak küresel para arzı ile sermaye hareketleri arasındaki yüksek korelasyon,  bu konuda var olan endişelerin sürmesine vesile oluyor. Diğer taraftan, aynı coğrafyayı paylaştığımız bazı komşu ülkelerde, içinde bulunduğumuz yılda daha akut bir hal alan iç savaş ve benzeri problemler 2015’e iki ay kala gerek dünya ve gerekse ülkemiz gündemini işgal etmeye devam etmekte. 


MARKALAŞMAYI ARTIYOR


İşte böyle bir siyasi ve ekonomik ortamda MÜSİAD tarafından bu yıl 15. kez düzenlenecek olan Uluslararası Fuarın, Türkiye ekonomisi ve sanayimizin belkemiği olan şirketlerimiz açısından çok önemli bir fırsat, bir imkân sunduğuna inanıyoruz. Nitekim fuarlara katılan işletmeler fuarlara katılmayan işletmelere kıyasla çok daha kısa sürede ve daha az maliyetlere katlanarak, markalaşma yönünde de mesafe kat ediyorlar. 


TEKNOLOJİYE ARTI DEĞER


Daha fazla üretmeye, ihracat yapmaya ve ülkemize döviz kazandırmaya mecburuz. Uluslararası Fuarın önemi de bu noktada daha belirgin hale geliyor. Fuara bu sene 102 ülkeden 7 bin yabancı işadamının katılımı bekleniyor. Zannedersem bu rakam, yabancı katılımcı açısından da bir rekor. Ayrıca, gerek fuarın gerçekleştiği kapalı alanın yaklaşık bir kat artması, gerek iş insanları ve ziyaretçilerin memnuniyetini gösteren anketler ve gerekse Türkiye genelinden katılımın yüksekliğinin de bu fuarımızı çok önemli bir etkinlik haline getirdiğini düşünüyorum. Tabii ki bu noktada fuarın yine uluslararası mahiyette bir iş forumuyla beraber düzenlenmesi de bir diğer artı değer oluşturuyor. Ancak burada özellikle üzerinde durmak istediğim bir-iki husus daha var ki onlardan ilki bu yılki fuarda, MÜSİAD’ın teknolojiye ve bilgi teknolojilerine verdiği önem çerçevesinde “High Tech Port” olarak lanse edilen konsept için fuar içerisinde başlı başına ayrı bir hol ayrılmış olması. Buradan murat edilen ise; ülkemizin teknoloji üretim devleri ve proje sahiplerinin, yurtiçinden ve yurtdışından gelen çeşitli yatırımcılar ve fon sahipleriyle rahatça buluşturulabilmesi.  Bunun yanı sıra fuarın İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Komitesi’nin (İSEDAK) Resmi İş Forumu olarak, kamu-özel sektör işbirliği alanlarını geliştiren bir yönü olması da önemli. Fuar bu haliyle, Bakanlığımız çalışmalarını da destekler bir niteliğe de haiz. 


İNOVATİF BÜYÜMEYE KATKI


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler başta olmak üzere teknolojik üretim yapmak isteyen tüm işletmelerimize Ar-Ge çalışmalarında önemli destekler sağlıyoruz. Amacımız, ülkemizin inovasyon kapasitesinin artması ve rekabetçi gücünün artırılması. Bütün topluma yaygınlaştırılan bir teknoloji geliştirme kültürü oluşturma gayreti içerisindeyiz. Teknoloji Transfer Ofisleri, Bilişim Vadisi ve Teknik Üniversiteler özel sektörün önünü açmaya yönelik belli başlı çalışmalarımız arasında yer alıyor. Böylece şirketlerimizin, küresel değer zincirlerinde daha üst basamaklarda yer almasını hedefliyoruz. Bu çerçevede KOBİ’lerin fuarlara katılımını teşvik etmek için de belirli desteklerimiz mevcut. Nitekim Bakanlığımız bağlı kuruluşlarından Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), TOBB’un yurtiçi fuar takvimindeki fuarlar içerisinden belirlenen fuarlara katılan işletmelerimize yurtiçi fuar desteği kapsamında metrekare başına 80 TL destek sağlarken, yurtiçindeki uluslararası ihtisas fuarlarında ise bu destek metrekare başına 120 TL’ye kadar çıkmakta.


KOBİ’LERE STANT DESTEĞİ


Yurtiçi Fuar Desteğinden, KOBİ’lerimiz üç yıllık bir süre içinde 30 bin TL’ye kadar, fuar yer kirası, stant kurulumu ve fuar düzenleyicisi kuruluşun verdiği diğer hizmetlerin maliyetlerini karşılamak amacıyla yararlanabiliyorlar. Ayrıca işletme başına 50 metrekare olan destekleme alanı; mobilya, makine gibi büyük sergileme alanı ihtiyacı duyulan fuarlarda 100 metrekareye kadar çıkabiliyor. Böylece, 2013’de toplam 310 adet fuar KOSGEB tarafından destek kapsamına alınırken bu fuarlara katılan toplam 8.014 KOBİ’ye, 594 bin 341 metrekarelik stant alanı için yaklaşık 44 milyon TL destek sağladık. 

Sonuç olarak, MÜSİAD tarafından bu yıl 15.cisi düzenlenecek olan Uluslararası Ticaret Fuarı ile 18. kez kapılarını açacak olan Uluslararası İş Forumu; gerek zamanlama, gerek büyüklük ve gerekse organizasyon açısından Türkiye ekonomisi, sanayi ve imalatçı-ihracatçıları için kritik öneme sahiptir. 


YENİ İŞBİRLİKLERİ SAĞLAR


Kamu sektöründeki imalatçılar da dâhil olmak üzere ülkemizin en büyük şirketlerinin teknolojik ürünlerinin sergileneceği, “High Tech Port” gibi vizyoner bir projeye ve uluslararası CEO zirvesine ev sahipliği yapılacak olan ve rekor katılımın beklendiği bu yılki etkinlikler ile ikili ve heyetler arası görüşmelerin; çok değerli ticari işbirlikleri ile sonuçlanacağına inanıyorum.          

Ayrıca, 1990’dan beri ülkemizin en etkin sivil toplum kuruluşlarından birisi olarak birbirinden önemli birçok faaliyetler gerçekleştiren, yayımlar yapan, fuarlar düzenleyen, imalat sanayimize ve ihracatımıza ivme kazandıran ve ortak aklını vatan ve milletimiz için seferber eden MÜSİAD üyelerimizi ve başkanlarını özellikle tebrik ediyorum.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz"Rekabetin modern gücü, imalat ve hizmet sektörüdür"



Bu fuarın İslam ülkeleri için fırsat olduğunu belirten Yılmaz, kalkınma stratejileri hakkında bilgi verdi. Rekabette artık imalatın yanında hizmetin de gerekli olduğuna değinen Yılmaz, MÜSİAD fuarının buna katkı sağlayacağını belirtti.   


Dünya yaşanan bilgi ve iletişim teknolojisi (BİT) devrimiyle birlikte bilgi toplama, işleme ve nakletme süreçlerinin hızlanması, haberleşme teknolojilerinin gelişmesi ve finansal hareketlerin liberalleşmesi ülkeler ve piyasalar arasındaki bağları güçlendirmiştir. Bu durum, küresel boyutta üretim, tüketim ve ticaret faaliyetlerini hızla genişletmiştir. Bu süreçte, üretim ve hizmet sektörlerinde geleneksel yapılar ve iş yapma biçimleri de değişmeye başlamıştır. 


‘ORTANIN ÜSTÜ TEKNOLOJİ’ PAYINI ARTIRDI


Gelişen ekonomilerde sanayi ve hizmet sektörlerinde etkileşim giderek artmakta, hizmetler üretim ve iş süreçlerinin her aşamasında ortaya çıkmaktadır. Artık üretici firmanın rekabet gücünün belirleyicisi, imalat gücünün yanı sıra tasarım, dağıtım, lojistik gibi hizmet alanındaki performansına bağlı olmaktadır. Bu nedenle üretim sektöründeki firmalar faaliyet alanlarını ilişkili hizmet alanlarına da kaydırmakta ve böylece, üretim ve hizmet alanları giderek bütünleşmektedir. Son yıllarda ülkemizde imalat sanayinin üretim yapısında orta teknolojili sektörlere doğru dönüşüm eğilimi gözlemlenmektedir. Özellikle otomotiv ve elektrikli makine sektörleri üretiminde 2009’dan bu yana kaydedilen önemli artışlar, ortanın üstü teknoloji sektörlerinin toplam üretim içindeki payının artmasında etkili oldu.


İMALAT, TARIM VE HİZMETTE İŞBİRLİĞİ ŞART


Sanayi mallarının rekabetinde, imalat dışı faaliyetlerin etkisinin arttığı dikkate alındığında, imalat, tarım ve hizmetler sektörleri arasında işbirliği bakımından etkinliğin artırılması gereği ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, sektörlerin üretim kapasitelerinden azami oranda yararlanabilmek ve yaratılan toplam değer içerisinde yerli üretimin payını artırmak için, imalat sanayi sektörleri arasında da işbirliklerinin güçlendirilmesi gerekmektedir. İthal ara mallarında ülkemizin üretim kabiliyetinin artırılması dış ticaret dengesi açısından önemli fırsatlar yaratacaktır. Bu amaçla, 2013 yılı başından itibaren uygulanmakta olan Girdi Tedarik Stratejisi ve Eylem Planında sektörel ve sektörler arası işbirliğinin geliştirilmesinde mesafe alınmış, küresel tedarik zincirlerinin yüksek katma değerli alanlarında daha etkin konumlanabilmek için çalışmalar sürdürülmüştür. 


İTHALAT BAĞIMLILIĞI GİDEREK AZALIYOR

Ülkemizin uzun dönemde Avrasya’nın üretim merkezi hedefi doğrultusunda Plan döneminde imalat sanayiinin; daha yüksek katma değer yaratan, teknoloji üreten ve kullanabilen, çevre dostu teknolojileri kullanan ve üretebilen, becerilerini sürekli geliştirebilen, geleceğin ticaret dünyasının taleplerine cevap verebilen, sürdürülebilir küresel rekabet gücü kazanmış, bölgesel potansiyellerin ekonomiye katkısının artırıldığı, girdi tedarikinde etkinliğin sağlandığı, yatırım ve ara mallarında ithalat bağımlılığının azaltıldığı bir yapıya doğru dönüşmesi öngörülmektedir.


Yılmaz: İslam ülkeleri için fırsat

Sanayinin rekabet gücünü geliştirebilmek için özel sektör firmalarına da önemli görevler düşmektedir. Firmalar üretkenliğin, yeniliğin, Ar-Ge faaliyetlerinin, iyi yönetişimin ve yatırımların artırılmasına önem vermelidir. Firmalarımız, göreli yüksek katma değerli mamulleri pazara sürerek kârlılıklarını artırmalı, piyasada daha istikrarlı ve daha kalıcı olmalıdır. Bu amaçla firmalarımız orta-uzun vadeli düşünmeli, rekabet stratejilerini düşük fiyatın yanında ürün farklılaştırma ve yenilik yaratma üzerine kurmalıdır. Bunun için yeni ürün geliştirme yeteneğinin artırılması, işgücünün eğitilmesi ve bu yönde motivasyonun sağlanması önemlidir.


ÖZEL SEKTÖRLE İÇ İÇE


Özel sektör günümüz küresel ekonomik düzeninde en önemli aktörlerden biridir. Politika yapıcılar olarak bizler de gerek politika yapım aşamasında gerekse uygulama safhasında doğrudan özel sektör temsilcileriyle yakın işbirliği içerisinde çalışmaktayız. Bu kapsamda MÜSİAD; 8 bini aşkın üyesi, yaklaşık 1,6 milyon kişiye istihdam sağlayan 36 bine yakın işletmesi ve yurt dışında Türk işadamlarını temsil kabiliyetiyle ülkemizin önde gelen özel sektör temsilcilerinden ve sivil toplum kuruluşlarından birisidir. MÜSİAD ile Kalkınma Bakanlığımız arasında uzun yıllara dayanan bir işbirliği bulunmaktadır. 


YENİ İŞBİRLİĞİ İMKANI


Özellikle, Bakanlık olarak Sekreterya hizmetlerini verdiğimiz ve Sayın Cumhurbaşkanımızın Başkanlığını deruhte ettiği İSEDAK (İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi) işbirliğine değinmek isterim. İSEDAK 1984’ten bu yana her yıl Ekim-Kasım aylarında 57 İslam ülkesinin ekonomiden sorumlu bakanlarını İstanbul’da bir araya getirmektedir. Özel sektörün de işbirliği çabalarına daha aktif katılımı, İSEDAK’ta sıkça dile getirilmektedir. MÜSİAD ile İSEDAK işbirliği bu ihtiyaca dönük önemli bir girişimdir. Bu etkinlikler, İslam ülkelerinden firmaların ürünlerini tanıtımına ve yeni iş bağlantıları kurmalarına imkân tanımaktadır. Bu vesileyle, “Dünya Değişebilir-İşler Değişecek, Dünya Değişecek” teması ile düzenlenen 18. Uluslararası İş Forumu ve 15. MÜSİAD Uluslararası Fuarının geçmişte olduğu gibi başarıyla tamamlanacağına olan inancımı belirtiyor ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
#müsiad fuarı
#ekonomi bakanı
#kalkınma bakanı
#bilim bakanı
#yeni şafak
9 yıl önce