|

Uluslararası bir değere kavuştuk

Sabiha Gökçen'in galibi Malezya Havayolları, yüzde 100 hisse için toplamda 920 milyon dolar ödemiş olacak. Malezya Havayolları Genel Müdürü Datuk Badlisham Bin Ghazali, Sabiha Gökçen''in satın alınmasıyla kıymetli bir uluslararası değere kavuştuklarını açıkladı.

HAMİDE HANGÜL / İSTANBUL
00:00 - 26/10/2014 Pazar
Güncelleme: 23:35 - 25/10/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Uluslararası bir değere kavuştuk
Uluslararası bir değere kavuştuk

Malezya Havayolları ile TAV arasındaki hisse yarışını Malezyalılar kazandı. Ön alım hakkını kullanarak Sabiha Gökçen'in yüzde 40''ı için Limak''a 285 milyon Euro ödeyecek olan firma, böylelikle yüzde 100 hisse için için toplamda 710 milyon euro (920 milyon dolar) ödemiş olacak. Bu anlaşma, Türkiye ve Malezya sermaye piyasaları ve ekonomileri arasındaki direkt iletişime de katkı sağlayabilecek.

TÜRKİYE''DE VARLIĞIMIZ GÜÇLENDİ

Malezya Havayolları Holding (MAHB) Genel Müdürü Datuk Badlisham Bin Ghazali, bu yatırımla Malezya''nın kıymetli bir uluslararası değere kavuşmuş olacağını söyledi. MAHAB'ın verdiği bilgi notuna göre Genel Müdürü Datuk Badlisham Bin Ghazali, şunları söyledi: ''İstanbul Sabiha Gökçen ve LGM''nin tamamının başarılı şekilde satın alınmış olması, MAHB için önemli bir dönüm noktası niteliğindedir. Bu satın alma ile MAHB hem kıymetli bir uluslararası değere kavuşmuş hem de Türkiye''deki varlığını güçlendirmiş oldu. Aynı zamanda, bu satın alma, Türkiye''deki İstanbul Sabiha Gökçen yönetiminin sergilediği olağanüstü performansa ve yaptığımız bu stratejik yatırıma olan güvenimizin bir göstergesidir. Umuyoruz ki MAHB olarak, İstanbul Sabiha Gökçen ve LGM''nin ortaklaşa gerçekleşecek operasyonları ile yeni başarılara imza atacağız.''

TAV safdışı kaldı

Malezya Havayollarının ön alım hakkını kullanması, TAV''ı da safdışı bırakmış oldu. TAV ise KAP''a yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi: Malaysia Airports Holdings Berhad tarafından satıcılara ön alım bildiriminin usulüne uygun yapıldığı ve söz konusu ön alım haklarının geçerli olarak kullanıldığı tespit edildiği takdirde, şirketimiz söz konusu işleme taraf olmayacaktır.''

Varlık satışıyla finansman sinyali

2015 başında tamamlanması beklenen satış işlemleri sonucunda Sabiha Gökçen hisselerinin yüzde 100''ünü elinde bulunduracak olan Malezya Havayolları Holding, havalimanının tek işletmecisi olacak. Satın alma için en uygun finansman modeli üzerinde araştırmalarını halihazırda sürdüren Malezyalı firma, kararın alınmasının ardından duyuru yapacak. Malezyalı Havayolu şirketinin bilgi notunda, "MAHB, gerekli gördüğü taktirde mevcut varlıklarını değerlendirerek de finansman sağlayabilir'' açıklaması yapıldı.

Malezya'da 39 pist

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı CEO''su Gökhan Buğday, Malezya Havayolları ile başarılı bir ortaklıkları olduğunu belirterek, "ISG''yi uluslararası bir başarı hikâyesine dönüştüreceğimiz konusunda güvenim sonsuz'' dedi. Buğday, Sabiha Gökçen'in son 12 ayda 22 milyon yolcuya ulaştığını söyledi. Malezya''da beş adet uluslararası, 16 adet yurtiçi ve 18 adet kısa kalkış ve iniş pisti olmak üzere 39 havalimanı işleten Malezya Havayolları, yılda yaklaşık 25 milyon yolcu kapasitesine sahip. Hindistan ve Türkiye''de de faaliyet gösteren firma, Asya''da borsaya kote ilk havalimanı. Malezyalı şirket, Sabiha Gökçen'in tamamına ise 920 milyon dolar ödemiş olacak.

SATIN ALMA NEDENLERİ

MAHB''nin Türkiye ve Avrupa''da havalimanı işletmecisi olarak konumunu ve etkinliğini artırmak.

MAHB''nin dünya standartlarında bir havalimanı işletmecisi olarak pozisyonunu güçlendirmek.

Uzun vadeli ve istikrarlı büyüme potansiyeli barındıran bir varlığa sahip olmak. Yolcu sayısını katlamak.

Gelecekteki kazançları çeşitlendirmek. İşletmecilikte, uluslararası arenada

güç kazanmış olacak.

9 yıl önce