|

Umrede son 10 yılın rekoru: 400 bin kişi

Dünya Turizm Örgütü rakamlarına göre; 2013 yılında dünyada turizm amaçlı seyahat edenlerin sayısı 1 milyar kişiyi aştı. İnanç turizminden elde edilen gelir ise 20 milyar dolara yaklaştı. Türkiye''de 43 ilde ziyaret edilecek dinî mekân bulunuyor. Sultanahmet Camisi, dünyada en çok ziyaret edilen 20. mekân konumunda. TÜRSAB''ın raporuna göre; Türkiye''den kutsal topraklara gideceklerin bu yıl yapacağı harcama yaklaşık 2,3 milyar lirayı bulacak. Umreye gidenlerin sayısının son 10 yılın zirvesine çıktığını belirten TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, ''Hacca gidenlerin sayısının yeniden 80 binleri geçmesini bekliyoruz'' diyor.

Ekonomi Servisi
00:00 - 1/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 23:22 - 31/08/2014 Pazar
Yeni Şafak
Umrede son 10 yılın rekoru: 400 bin kişi
Umrede son 10 yılın rekoru: 400 bin kişi

Dünyada ve Türkiye''de inanç turizmi giderek büyük bir pay almaya başlarken Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) ''inanç turizmini'' masaya yatırdı. Diyanet İşleri Başkanlığı rakamları çerçevesinde hazırlanan TÜRSAB İnanç Turizmi 2014 Raporu''na göre, bu yıl 61 bin hacı adayı kutsal topraklara giderek hac farizasını yerine getirecek. İlk hacı kafilesi bugün yola çıkacak.

HAC İBADETİ 4 BİN, UMRE İSE BİN 500 EURO İLE BAŞLIYOR

Bu yıl içinde umreye gidenlerin sayısı da 400 bini aşarak rekor kırdı. TÜRSAB üyesi acentalardan ve Diyanet İşleri Başkanlığı''ndan alınan bilgilere göre hacı adayları, bu seyahat sırasında ortalama 4 bin Euro harcarken, umre için bu rakam ortalama 1.500 Euro düzeyinde seyrediyor. Türkiye''den kutsal topraklara hac ve umre için gideceklerin bu yıl yapacakları harcama 845 milyon Euro''yu bulacak görünüyor. Bu da 1,1 milyar dolar yani yaklaşık 2,3 milyar liralık bir harcama anlamına geliyor.

KOMŞULARDAKİ GERGİNLİK SARSTI

Türkiye''de 400-500 bin kişi ibadet amacıyla Suudi Arabistan''a giderken, Türk turizmi açısından da ''inanç'' her geçen yıl daha büyük bir önem taşıyor. Üç büyük dinin kutsal mekanlarının bulunduğu Türkiye''ye dini amaçlı seyahat edenlerin sayısı 2007 yılında 147 bini aşarak zirve noktasına ulaştı. Ancak daha sonraki yıllarda komşularımız Suriye ve Irak''ta yaşananlar bu rakamı 2013 yılında 59 bine kadar düşürdü. Bu sene yılın ilk altı ayında Türkiye''ye dini amaçlı yapılan seyahatlerin sayısı 55 bine ulaşarak umut verse de komşu ülkelerde gerginliklerin halen devam ediyor olması 2007 yılı rakamlarına ulaşmanın şu an için zor olduğunu ortaya koyuyor.

ULUSOY: 250 BİN KİŞİLİK POTANSİYELİMİZ VAR

Türkiye''nin inanç turizminde yılda en az 250 bin kişiyi ağırlaması gerektiğini ve bunun potansiyelinin olduğunu söyleyen TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, bugün başlayacak kutsal topraklara ziyaret için de bütün hazırlıklarının tamamlandığını ifade ediyor. Suudi Arabistan''ın; Mekke''de devam eden inşaatlar nedeniyle bir süredir sınırlı sayıda hacı kabul ettiğini anımsatan Ulusoy, ''Diyanet İşleri Başkanlığı ile uyumlu olarak çalışmalarımız sürüyor. Bu yıl 61 bin hacı adayı kutsal topraklara gidecek. Önümüzdeki yıldan itibaren Suudi Arabistan kontenjanları artıracağı için hacca gidenlerin sayısının yeniden 80 binleri geçmesini bekliyoruz'' dedi.

Dünyanın dört bir yanından Müslüman akınına uğrayan Kâbe-i Mükerreme, yılın 365 günü ziyaretçi çekiyor. Yedi kıtadan Kâbe''yi ziyaret eden hacı adayları ve umreye gidenler muhteşem görüntüler oluşturuyor.

Sultanahmet Camii, dünyada en çok ziyaretçi çeken 20. mekan olarak dikkat çekiyor. Yılda 5 milyon kişi tarafından ziyaret edilen Sultanahmet''in ardından ziyaretçi çeken ikinci mekan ise 3.2 milyon kişi ile Ayasofya Camii.

43 ilimiz cazibe merkezi olabilir

- Suudi Arabistan''a her yıl 5,5 milyon Müslüman umre için giderken, bunların 1,8 milyonu hac için kutsal toprakların yolunu tutuyor.

- Bu yıl Türkiye''den 61 bin kişi hac görevi için kutsal topraklara gidecek.

- Hacı adaylarının 22 bin 231''i özel şirketler aracılığı ile yola çıkacak. Kalan bölümü ise Diyanet organize edecek.

- Bu sene hacca gideceklerin yüzde 53''ünü kadınlar oluşturacak.

- Bu yıl umreye gideceklerin sayısı 400 bini aşarak rekor kırdı.

- 2014''te Diyanet ile hacca gideceklerin ödeyecekleri en düşük rakam 2 bin 780 Euro.

- Ortalama olarak her yıl 100 bin kişilik hac başvurusu oluyor.

- Umre ve hac için Türkler bu yıl toplam 2,3 milyar lira harcayacak.

- Türkiye''ye 2013 yılında dini amaçlarla seyahat edenlerin sayısı 59 bin kişi oldu.

- Türkiye''de yaklaşık 43 ilde inanç turizmine uygun mekânlar bulunuyor.


10 yıl önce