|

Ürettiği böcekler adeta "yok" satıyor

Canlı yem üreticisi ürettiği çekirge, hamam böceği ve un kurdu adeta "yok" satıyor. Antalya'da yaklaşık 9 yıldır faaliyet gösteren çiftliğinde çekirge, hamam böceği (shelfordella tartara) ve morio kurdu, un kurdu ve cırcır böceği üretiyor.

Aa
00:00 - 27/08/2014 Çarşamba
Güncelleme: 12:34 - 27/08/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Ürettiği böcekler adeta "yok" satıyor
Ürettiği böcekler adeta "yok" satıyor

Tanesi 25 kuruş ile 10 lira arasında değişen fiyatlardan satışa sunulan canlıların yüzde 90'ı canlı yem olarak iç piyasada tüketiliyor, yüzde 10'u da Almanya ve Avusturya'ya ihraç ediliyor.

İşe başlama hikayesini anlatan Selami Gökgöl, akvaryumda beslediği balıklarına canlı yem bulmakta zorlanması üzerine çekirge beslemeye başladığını söyledi. Avrupa'da yaptığı araştırmaların ardından rehberlik mesleğini bırakarak dört ortakla bu işi ticari olarak yapmaya karar verdiklerini anlatan Gökgöl, "Almanya'dan ithal ettiğimiz 50 bin Libya Çöl Çekirgesi ile üretime başladık. Nakdi sıkıntılar ve Türkiye piyasasının böyle bir işe hazır olmayışı nedeniyle bazı zorluklar yaşadık, sonraki aşamada iki arkadaşımız ayrıldı, biz iki ortak bu şekilde devam ettik" dedi.

Yılda 1 milyon çekirge

Yaklaşık 5 dönümlük çiftlikteki 900 metrekare kapalı alanda yılda 1 milyon çekirge ürettiklerini kaydeden Gökgöl, şöyle konuştu:

"Çekirge çabuk üreyen, ancak çabuk da ölebilen bir hayvan. Üretimi çok kolay değil. Doğal ortamlarını yaratmak için iklimlendirmeyi çok iyi yapmak mecburiyetindesiniz. Üreme döneminde nem oranı yüksek olacak, yetişme döneminde ise nemli bölgeden alacaksınız. Ayrıca beslenmeleri çok önemli, onlar için özel bitkiler ekiyoruz. Pazardan gelen taleplere göre üretimi ayarlıyoruz. Hayvanat bahçeleri, akvaryum sahipleri, kedi, köpek ve vahşi hayvan sahipleri müşterimiz. Yani her türlü etçil hayvan tüketiyor bunları. Ürettiğimiz çekirgeler doğada bulunanlara göre biraz daha farklı. Doğadaki çekirgeler elinizi, ayağınızı oynattığınızda sağa sola sıçrar. Bizim çekirgelerimiz daha uysal, rahatlıkla elinize alabilirsiniz, kaçmazlar. İkinci avantajları ise arka bacaklarındaki tırtırlar. Doğadaki çekirgelere tırtırları daha yumuşak. Bu nedenle bu çekirgeleri tüketen hayvanların boğazları tahriş olmuyor. Ayrıca protein oranı çok yüksek, yüzde 62."

Çekirgeden sonra hamam böceği ve kurt

Üretimde çeşitlilik yaratmak amacıyla çekirgenin ardından hamam böceği ve un kurdu üretimine başladıklarını anlatan Gökgöl, halen üç çeşit hamam böceği, iki çeşit cırcır böceği, un kurdu ve morio kurdu üretimleri bulunduğunu söyledi.

Gökgöl, hamam böceği üretiminin çekirgeye göre daha kolay olduğuna işaret ederek, kurtların daha çok, kuş besleyenler ve balıkçılara satıldığını, çekirge ve hamam böceğinin ise sürüngen, örümcek ve kedi, köpek gibi hayvanlar tarafından tüketildiğini söyledi.

Özel kolilerde gönderilen canların yüzde 90'ının iç piyasada tüketildiğini ifade eden Gökgöl, "Önceki yıllarda yurt dışı piyasa çok cazipti. Ancak, uçak kargo fiyatlarının artması ve yurt dışında alım gücünün düşmesi nedeniyle iç piyasaya yöneldik. Şimdi ihracatımız yalnızca yüzde 10 seviyesinde, zaten iç piyasadaki taleplere ancak yetişebiliyoruz" diye konuştu.

Tadını da denemiş

Üç yıl önce Uzakdoğulu bir şefle tanıştığını ve şefin kendilerine çekirgenin nasıl yenileceğini gösterdiğini belirten Gökgöl, "Üç yıl önce çekirgenin tadına baktım, tadı deniz canlılarına benziyor" dedi.

Gökgöl, işiyle eşinin pek ilgilenmediğini dile getirerek, "Eşim buraya gelmez, bir-iki kez uğradı, fakat gelmeyi tercih etmiyor. Burası onun için apayrı bir dünya" ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki yıllardaki hedefinin uğur böceği gibi yararlı böcek üretmek olduğunu açıklayan Gökgöl, "Yatırım kolay değil. Buraya 350 bin liralık yatırımla başladık, Ar-Ge çalışmalarıyla 1 milyon lirayı buldu" dedi.

10 yıl önce